Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Krapinske Toplice dobila proračun "težak" 35,5 milijuna kuna

Kapitalni projekt je izgradnja vatrogasnog doma vrijedan 9,3 milijuna kuna


Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Krapinske Toplice usvojen je prijedlog proračuna za iduću godinu, u visini od 35,5 milijuna kuna. Najviše sredstava, odnosno 22,4 milijuna kuna, planira se izdvojiti za održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture gdje je načelnik općine, Ernest Svažić, istaknuo izgradnju Vatrogasnog doma vrijednog 9,3 milijuna kuna.

 

'Jedan od kapitalnih projekata u idućoj godini je izgradnja Vatrogasnog doma s poligonom za vježbu vatrogasaca u Krapinskim Toplicama. Općina će osigurati sredstva za sufinanciranje troškova izgradnje u iznosi od 1,5 milijuna kuna dok većina sredstava stiže preko EU fonda u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020., čak 85 posto ukupnog iznosa. Izgradnjom Vatrogasnog doma osiguravamo stalni prostor za rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapinske Toplice i poligon za vježbe koji će koristiti i ostala 4 vatrogasna društva s područja naše općine' pojasnio je Svažić ističući da su vatrogasci zasigurno zaslužili ovakav objekt. Podsjetio je kako su vatrogasci uvijek tu na usluzi mještanima i općini kad su potrebne hitne intervencije kod elementarnih nepogoda, poput bujica, klizanja tla i slično te rješavanja mnogobrojnih komunalnih problema.

 

Proračunom je osigurano 4,5 milijuna kuna za asfaltiranje 34 dionice nerazvrstanih cesta ukupne dužine 9 km te 2 milijuna kuna za uređenje pješačke zone u kojoj se nalazi najveća koncentracija javnih sadržaja Krapinskih Toplica: pošta, banka, dom zdravlja, zgrada općine, ljekarna. Nadalje, u sklopu proračuna za društvene djelatnosti planirano je oko 7,8 milijuna kuna, od kojih je oko 5, 3 milijuna namijenjeno programu sufinanciranja predškolskog odgoja. Značajna su sredstva planirana i za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi u 2021. godini, gotovo 2 milijuna kuna. 'Svakako vrijedi izdvojiti novčanu pomoć za opremu za novorođeno dijete, pa je tako za prvo rođeno dijete u obitelji planiran iznos od 2.000 kuna, za drugo 2.500 kuna te 3.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete u obitelji, za što je proračunom predviđeno ukupno 87 tisuća kuna, rekao je načelnik Svažić.

Prijevoz učenika u idućoj godini Općina će sufinancirati sa 175 tisuća kuna, a za stipendiranje učenika i studenata predviđeno je 250 tisuća kuna. I u idućoj će se godini nastaviti s programom „Zaželi” za koji je osigurano nešto više od milijun kuna.

Za programe javnih potreba u kulturi u 2021. godini, Općina Krapinske Toplice namjerava izdvojiti ukupno 1,7 milijuna kuna. Najviše sredstava, 600 tisuća kuna, planirano je za digitalizaciju kinodvorane u Domu kulture u Krapinskim Toplicama, a za redovnu djelatnost Općinske knjižnice Krapinske Toplice planirana su sredstva u iznosu od oko 531 tisuće kuna.

Kad je riječ o programu javnih potreba u sportu, u općinskom je proračunu za iduću godinu planiran iznos od 300.000 kuna.

 

'Ovdje svakako treba istaknuti i početak značajnog projekt za naše sportaše, a to je izgradnja nogometnog igrališta. Riječ je o financijski zahtjevnom projektu, no, u kojem Općina Krapinske Toplice nije sama. Naime, i ovdje se može računati na pomoć i suradnju Vlade RH budući je Ministarstvo sporta i turizma već osiguralo dio sredstava za ovaj projekt ukupne vrijednosti više od 3 milijuna kuna – pojasnio je predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić.

Vijećnici su prihvatili i program potpora poljoprivredi na području općine za 2021. godinu za koji je osigurano 40.000 kuna. Riječ je o potporama male vrijednosti, a odnose se na potpore za umjetno osjemenjivanje stoke, potpore za nabavu trajnih nasada te potporu za izobrazbu o sigurnom rukovanju pesticidima.

U konačnici za proračun je glasalo 10 od ukupno 13 vijećnika koliko ih je bilo na sjednici budući vijećnica HSS-a te vijećnik HSP-a nisu bili na sjednici. Iako su vijećnici SDP-a kroz raspravu pohvalili prijedlog proračuna kao razvojan prilikom glasovanja ostali su suzdržani.

 

Dodajmo i da je na sjednici izglasan Strateški plan razvoja turizma Općine Krapinske Toplice za razdoblje od 2020. do 2025. godine. Predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić naglasio je da se radi o važnom strateškom dokumentu razvoja turističkog potencijala općine.

'Ovim dokumentom želimo javnosti prezentirati planove i strategiju razvoja turističkih sadržaja, a koji našu općinu čine iznimnom destinacijom za turiste svih životnih dobi i preferencija. Turistički potencijali općine moraju se iskoristiti te privući turiste, a onda i potencijalne investitore, što bi u konačnici imalo pozitivan efekt i na gospodarstvo, zaključio je Očić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook