Prethodni članak
Sljedeći članak

'Oni koji se ne žele cijepiti AstraZenecom mogu to odbiti, ali morat će čekati drugo cjepivo'

U Hrvatsku danas stiže prva pošiljka AstraZenecina cjepiva, kojeg je Hrvatska naručila najviše


Odlučili smo da cjepivo AstraZeneca/Oxford dajemo svima pa i starijima od 65 jer ga je Europska agencija za lijekove i registrirala za uporabu svih starijih od 18 godina. U ponedjeljak počinje distribucija prvih već pristiglih 16.800 doza cjepiva tog proizvođača, a do kraja mjeseca očekujemo ukupno 156.158 doza, što će udvostručiti mogućnost cijepljenja u jednom mjesecu", kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, piše Jutarnji.hr.

"Oni koji se ne žele cijepiti AstraZenecom mogu odbiti cijepljenje i čekati novu tranšu Pfizer/Oxfordskog cjepiva ili onog Moderne. U ovom trenutku zbog nedovoljne količine tih cjepiva doze koje dolaze koriste se za docjepljivanje", objasnio je Capak.

Naime, u veljači se očekuje još i 39 kutija ili 38.025 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva, dok će ono Moderne stizati u smanjenoj količini. Primjerice, ta je tvrtka jučer isporučila 8400 umjesto 10.800 doza. S obzirom na situaciju s cjepivima u EU, važno je da se iskoristi svaka doza bilo kojeg od registriranih proizvođača. Pitanja koja se postavljaju oko cjepiva AstraZenece vezano uz njihovu učinkovitost kod starijih od 65 godina razlog su što su neke zemlje poput Norveške, Švedske, Finske, Njemačke i Danske odlučile da dok ne dobiju čvršće dokaze o učinkovitosti tog cjepiva za starije, ono će biti rezervirano za mlađe od 65 ili čak 55 godina.

Ovih je dana objavljena i informacija da već jedna doza cjepiva Oxford/AstraZenece pruža zaštitu protiv covida-19 najmanje tri mjeseca i smanjuje za dvije trećine prijenos bolesti. Riječ je o istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi do 7. prosinca prošle godine, a rezultati bi se uskoro trebali objaviti u The Lancetu.

Također se tvrdi da bi odgoda davanja druge doze na tri mjeseca, umjesto da se daje nakon četiri tjedna, povećala zaštitu ovog cjepiva na 82 posto. Otkriveno je i da jedna doza cjepiva Oxford/AstraZenece najmanje tri mjeseca smanjuje i prijenos virusa za dvije trećine.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook