Prethodni članak
Sljedeći članak

Održani 15. Dani Franje Horvata Kiša: 'Važno je razvijati kulturu i prenositi povijest i tradiciju na mlađe generacije'

Radovan Brlečić s djelom „S Mostara gledam na Kornate” osvojio je 1. mjesto


U subotu je u Loboru održana već tradicionalna kulturna manifestacija, 15. Dani Franje Horvata Kiša i 15. Hrvatski književni putopisi kao središnji dio manifestacije.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj koja se održava već 15. godinu zaredom, a u program se svake godine uključuju i učenici loborske Osnovne škole Franjo Horvat Kiš. Tako se sa svojim putopisima ove godine uključilo njih šestero.

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih istaknula je ponos i zadovoljstvo zbog održavanja još jedne vrijedne i važne manifestacije. - I dalje ćemo podržavati ovakva kulturna događanja na našem području jer je važno razvijati kulturu i prenositi našu povijest i tradiciju na mlađe generacije – poručila je načelnica Jembrih. Dodala je kako za sljedeću godinu imaju velike planove, a u pripremi je puno više aktivnosti koje se ove godine zbog pandemije koronavirusa nisu održale. - Ovo je jedna jako lijepa tradicija koju njegujemo iz godine u godinu i na nju smo jako ponosni. Nadam se da će iduće godine ova manifestacija biti otvorenih vrata jer u sklopu nje planiramo puno više aktivnosti i događanja – kazala je Jembrih zahvalivši Udruzi Franjo Horvat Kiš koja je začetnik ove manifestacije.

Vrijednost ove manifestacije prepoznali su i Ministarstvo kulture i medija i Krapinsko-zagorska županija koji su uz Općinu Lobor pokrovitelji, a zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek istaknula je važnost ovakvih kulturnih događanja, ne samo za Krapinsko-zagorsku županiju, već i za cijelu Hrvatsku. - Županija će i sljedećih godina nastaviti podržavati ovu lijepu manifestaciju, kako financijski, tako i u svakom drugom pogledu – poručila je Petek.

Predsjednik udruge Franjo Horvat Kiš Jurica Cesar naglasio je jedinstvenost i posebnost ove manifestacije na kojoj se nagrađuju najbolji putopisci. - Svagdje postoje filmski festivali, ali mjesto za putopis je u Loboru, rodnom kraju našeg putopisca i književnika Franje Horvata Kiša - rekao je Cesar i dodao kako ovu manifestaciju već 15. godina zaredom podupiru i Ministarstvo kulture i medija te Krapinsko-zagorska županija, ali i Općina Lobor bez koje ovog nagrađivanja ne bi ni bilo.

Prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva u sastavu predsjednika Kajkavskog spravišča i ocjenjivačkog suda Ive Kalinskog te članova Božice Pažur i pjesnika Darka Raškaja proglašeni su laureati 15. Natječaja za hrvatski književni putopis.


Načelnica Jembrih uručila je tri novčane nagrade Općine Lobor Tomislavu Marijanu Bilosniću koji je sa svojim putopisom „U Hemingweyevu Floriditu hodočaste stare američke babe Put u Havanu” osvojio 3. mjesto, Zlati Bujan Kovačević koja je sa „Zorom iz Prizrene” osvojila 2. mjesto te Radovanu Brlečiću koji je s djelom „S Mostara gledam na Kornate” osvojio 1. mjesto. U kategoriju Mali putopisi bili su prijavljeni radovi učenica Eleonore Bolšec, Melani Galunić, Lorene Gočen, Lucije Ivančić, Lane Zaplatić i Nike Zgazivode kojima su uručene pohvalnice.

Nagradu organizatora osvojio je Tomislav Ribić sa svojim djelom „Putni tovaruš”, dok su tri putopisne diplome časopisa KAJ osvojile Marija Drobnjak Posavec i Aleksandar Horvat za kajkavski tekst te Željka Bajzi za putopis zagorske tematike.

Šestero nagrađenih iz programa Kajkavskog spravišča su Božica Jelušić s djelom „Vranin posjed u vrelini ljeta”, Emilija Kovač i djelo „Tu za vuglom”, Ivan Kutnjak i njegova „Posonia na bis”, Denis Peričić sa „Sjajem u tami”, Igor Šipić s djelom „Starici u poznatoj djevojci” i Tomislav Šovagović i djelo „Matulov grunt”.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook