Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana završna REGALE konferencije u okviru Tjedna cjeloživotnog učenja


Dana 28. studenog u uredu toskanske regije u Bruxellesu, EARLALL (Europsko udruženje regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje) i EAEA (Europska udruga za obrazovanje odraslih), zajedno su organizirali završnu konferenciju za Erasmus+ projekt REGALE (Regionalni kapaciteti za učenje i obrazovanje odraslih). Konferencija se održala u okviru LLWeek-a/Tjedna cjeloživotnog učenja, koji ima za cilj podići svijest o sposobnosti cjeloživotnog učenja da odgovori na mnoge izazove modernih društava.

Događaj je okupio više od 60 ljudi, projektnih partnera i vanjskih sudionika, a bio je usmjeren na predstavljanje alata i strategija koje omogućuju razvoj inicijativa za učenje i obrazovanje odraslih (ALE) na regionalnoj razini. Istaknuto je kako je suradnja, osobito među dionicima na lokalnoj i regionalnoj razini, ključna za razvoj i nastavak cjeloživotnog učenja.

Francesca Torlone, profesorica na Sveučilištu u Firenci, sažela je ključne lekcije iz projekta RegALE, preuzete iz publikacije projekta „Politike obrazovanja odraslih u Europi - uvid u regionalne i lokalne dionike“, navodeći kako cilj učenja odraslih treba proširiti na način da uključi i niskokvalificirane odrasle osobe, smanjujući „ravnotežu isključenosti iz učenja”. Ukazala je i na niz zanimljivih primjera u obrazovanju koje je projekt identificirao, a koje se također mogu pronaći na karti najboljih praksi.

Održan je i okrugli stol s ciljem da odgovori na pitanje „Kako politike/strategije utječu na provedbu suradnje između javnih tijela, OCD-a i pružatelja obrazovanja na područjima učenja na regionalnoj razini?“. Panel je moderirala gđa Naomi Philips (zamjenica izvršnog direktora Instituta za učenje i rad, iz UK), a sudjelovali su Andrea Bernert-Bürkle, voditeljica EU projekata iz VHS Baden Wurttemberga, Sulev Lääne iz ENAEA-e, Margit Düüna, predsjednica odbora Estonske udruge za neformalno obrazovanje odraslih, dr. Kate Smyth, službenica za strateško komuniciranje AONTAS-a, dr. George A. Koulaouzides, docent za obrazovanje odraslih na „Hellenic Open University-ju“ te Miguel Fernandez Diaz zadužen za „Politike vještina odraslih“ iz Europske komisije. Rasprava je uključivala primjere najbolje prakse svakog panelista o tome kako potiču uvjete, alate i strategije za učenje i obrazovanje odraslih na svojim teritorijima.

Na primjer, u slučaju regije Baden Württemberga (član EARLALL-a), Andrea Bernert-Bürkle predstavila je kako je u kontekstu RegALE-a VHS Baden Württemberg (udruga za obrazovanje odraslih u regiji), predložila učenje temeljeno na radu kao i mentorski program. Rezultat je bio da je sustav obrazovanja odraslih (ALE) mogao bolje odgovoriti na demografske izazove i promjene. Što se tiče europskog konteksta, Miguel Fernandez Diaz predstavio je kako Europska komisija daje potporu akterima uključenim u inicijative za usavršavanje, posebice kroz inicijativu „Pakt za vještine“, koji je dosegao preko 1500 članova, pri čemu je uspostavljeno 20 velikih partnerstava za vještine u svim industrijskim ekosustavima. Naveo je kako je dostupna informativna tablica o osnovnim elementima Pakta, uz alat za pretraživanje za članice Pakta, uključujući alat za pretraživanje o mogućnostima financiranja.

Naomi Philips izjavila je da je jasno da postoji važna uloga politike i zakonskih okvira za prilagodbu na regionalnoj razini kako bi se olakšalo obrazovanje, uz činjenicu da pružatelji usluga moraju biti otvoreni i fleksibilni. Također je istaknula potencijal ALE-a za pružanje otpornosti u zajednicama, kroz poticanje perspektive cjeloživotnog učenja i prilagodljivih rješenja.

Osim na završnom sastanku i REGALE konferenciji, u okviru Tjedna cjeloživotnog učenja, predstavnici Varaždinske županije iz Upravnog odjela za obrazovanje, prosvjetu i sport, ujedno i članovi projektnog konzorcija Erasmus+ KA3 RegALE projekta, Robert Kelemen i Iva Janežić, sudjelovali su i na Europskom forumu dionika cjeloživotnog učenja, kao popratnom događaju Europskog obrazovnog summita, dodjeli „LLLAwards“ te radionici „Kako osnažiti jedinstveni potencijal djeteta u školama?”, kao i na završnom partnerskom sastanku na kojem je naglasak bio na razmatranju preporuka politika za jačanje sustava obrazovanja i obrazovanja odraslih (ALE) na regionalnoj razini.

Ukupna vrijednost REGALE projekta, koji okuplja različite ustanove, udruge i organizacije za obrazovanje odraslih, regionalne i lokalne vlasti te sveučilišta i mreže iz čak deset europskih zemalja, je 624.953,34€ (Varaždinska županija 31.811,10€), a traje 36 mjeseci, od 15.01.2021. - 14.01.2024. Partneri su javna tijela s lokalne i regionalne razine, koji dijele slične izazove, ali posjeduju različitu stručnost ili razinu razvoja te udruženja u obrazovanju odraslih iz svih krajeva Europe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook