Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana promocija knjige recepata ''Humska potica''


U prepunoj dvorani općinske zgrade u Humu na Sutli protekle je subote, 5. studenog održana promocija knjige recepata „Humska potica“. Promociju je organizirala Udruga žena „Humsko srce“ u suradnji s KŠU „Gustav Krklec“ Lupinjak- Strmec, ŠKD „Sv. Petar Brezno“ te Udrugom vinogradara i podrumara „Humska kapljica“, a pod pokroviteljstvom Općine Hum na Sutli. Urednica knjige i idejna začetnica projekta prikupljanja recepata tradicionalnih humskih kolača je Tanja Topić, u organizaciji su joj pomogle Jožica Poredski i Ljiljana Blažun, Maja Starček je napravila lekturu, a idejno rješenje i dizajn tiska Sara Kolar.

O ideji da se prikupe recepti ispričala je urednica knjige Tanja Topić dok je predsjednica Udruge žena „Humsko srce“ Jasminka Podhraški govorila o angažmanu članica Udruge u pečenju i prezentaciji potice na raznim manifestacijama. Načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša pohvalio je projekt očuvanja i prikupljanja recepata tradicionalnih humskih kolača kao i samu promociju knjige izrazivši oduševljenje velikim brojem ljudi koji su se odazvali na promociju. Istaknuo je da se radi o jednom jubileju u promociji potice jer je sve započelo prije pet godina.

Knjiga „Humska potica“ sadrži 25 recepata slanih i slatkih potica te jedan za bezglutensku poticu stoga je dio promocije ove knjige bio posvćen i temi celijakije. Od Amalije Jurjević Delišimunović predsjednice Udruge CeliVita iz Zagreba i Majde Jurše predsjednice Slovenskog društva za celiakijo – Podružnica Celje saznali smo kako je živjeti s tom autoimunom bolešću.

O običajima vezanima uz pripremu potice govorili su Josip Tepeš predsjednik KŠU „Gustav Krklec“ Lupinjak- Strmec te Zdravko Dimec iz ŠKD „Sv. Petar Brezno“, a dopredsjednica Udruge žena „Humsko srce“ Dijana Tepeš je s prisutnima podijelila nekoliko savjeta za pripremu dobre potice. Svojim nastupom događanje su uveličale Humske mažoretkinje, Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rikarda Jorgovanića iz Huma na Sutli i slovenska sopranistica Mateja Bobek, a nagrađivana pjesnikinja i prozaistica Mirjana Mikulec pročitala je jednu svoju pjesmu na oroslavskom kajkavskom. Nakon predstavljanja knjige uslijedio je domjenak uz degustaciju potica, a sve domaćice čiji se recepti nalaze u knjizi dobile su svoj primjerak knjige za uspomenu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook