Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana komemoracija u čast srušenoga Doma kulture

Osamdesetak okupljenih Pregrađana i prijatelja prigodnom komemoracijom oprostilo od zgrade Doma kulture na njegovim ruš


Osamdesetak okupljenih Pregrađana i prijatelja prigodnom komemoracijom oprostilo od zgrade Doma kulture na njegovim ruševinama. Skup je bio neformalna građanska inicijativa kojom se na specifičan način prisjetilo najljepših trenutaka provedenih u toj zgradi od plesnjaka, svadbi, prvih poljubaca pa sve do nedavnog preuređenja i zabranjivanja korištenja. Na ruševinama je postavljen križ oko kojeg su zapaljenje svijeće.

Okupljeni su se upisivali u knjigu žalosti, a nakon 20-ak minuta prisjećanja ljepših trenutaka mirno su se razišli.

Podsjećamo, zgradu Doma kulture u strogom centru Pregrade do sredine ožujka prošle godine koristile su mnoge udruge s područja grada Pregrade za svoj rad. Skupina od 50-ak volontera pod vodstvom udruge Zefra u prosincu 2006. godine pokrenut je projekt preuređenja zgrade za što su osigurana sredstva iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i uz podršku Grada Pregrade, a obnovi su se pridružili i brojni donatori. Krajem siječnja preuređen Dom kulture svečano otvorila gradonačelnica Vilmica Kapac.

U ožujku dolazi do incidenta prilikom kojeg biva pretučen jedan član udruge i Gradsko poglavarstvo, bez konzultacije sa Zefrom i samo na osnovu policijskog izvješća, donosi odluku o izbacivanju i zabrani korištenja Doma kulture.

Nakon što su članovi udruge za ovu odluku doznali iz novina, pokrenuta je peticija za vraćanje Doma kulture svim građanima Pregrade, ali iz Poglavarstva tada kreću priče o rušenju zgrade zbog loše statike i sigurnosnih uvjeta.

Slučaj se intenzivirao krajem prošle godine kad su članovi udruge Zefra bili direktno optuženi za ugrožavanje života članova Poglavarstva (više: http://www.pregrada.info/kolumne/zefra-nostra/).

Prije desetak dana članovi udruge Zefra slučajno su saznali da se iz Doma kulture iznosi inventar. U zadnji čas uspjeli spasiti dio svoje opreme koju su potom donirali pregradskom Crvenom križu. Prošlog utorka je započelo rušenje zgrade, da bi nakon dva dana mjesto gdje se još do prošle godine zabavljao velik broj mladih bilo pretvoreno u oranicu na kojoj će, prema gradskim planovima, osvanuti pozornica.

Kronologiju čitavog slučaja s linkovima na detaljne informacije možete pronaći na http://www.zefra.hr/kronologija-slucaja-doma-kulture/

Nekrolog

Dom Kulture kakav su današnje generacije voljele, nastao je pod nazivom Sokolski dom davne 1935. godine. Mnoge generacije kroz desetljeća su koristile Dom Kulture, za različite aktivnosti. U njemu se veselilo, družilo, ljubilo, plesalo, pjevalo i davalo Gradu dušu. Prije svega godinu dana i nekoliko mjeseci krenulo se u revitalizaciju Doma Kulture.

Hrvatska je Vlada dala sredstva od 50 000 kuna za uređenje, i mladi i stari pregračani i pregračanke su obnovili galeriju Doma Kulture u želji da ona bude prostor na kojemu će se živjeti pregradski kulturni i društveni život. No već nakon par mjeseci kreće prava drama i borba za život Doma Kulture. Mladi su izbačeni iz prostora koji su sami uredili, a pod kojekakvim lažnim optužbama, svima je zabranjeno korištenje novouređene galerije, i Dom Kulture je u tišini i samoći proživljavao ono što su, sada se vidi, bili njegovi zadnji dani.

Prošli tjedan stanje se pogoršalo, iz Doma Kulture iznesen je sav inventar (uključujući i disko rasvjetu) koji je nestao u nepoznatom pravcu, izbijeni su prozori stari tek godinu dana i na kraju, početkom ovog tjedna dva su bagera navalila na njega. Usprkos zlobnim tračevima da je statika Doma Kulture loša, on je odolijevao dva dana, da bi u četvrtak bio sravnjen sa zemljom. Jedan dio pregradske prošlosti tako je žrtvovan za maglovitu budućnost.

Prabake i pradjedovi izgubili su nit poveznicu sa svojom praunučadi. Nove generacije izgubile su mogućnost da preko starih tragova ostave svoje i zajedno sa prošlim generacijama stvaraju pregradsku budućnost. Riječima velikog pjesnika B. Štulića Grad bez Doma Kulture je grad bez ljubavi kojim vlada sumrak ideja i loše vibracije .

Ostaješ u našim sjećanjima. Počivao u miru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook