Prethodni članak
Sljedeći članak

ODLIČNA VIJEST: Gradu Zlataru odobreno 5,2 milijuna kuna za pristupnu cestu vrhu Ivanščice

Ova vijest je bitna, ali ne samo za Zlatar, već za cijelu županiju, zbog planiranog razvoja turizma na našoj najvišoj planini Ivanščici, kaže gradonačelnica


Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek objavila je danas odličnu vijest – Gradu Zlataru od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobreno je 5.285.273,04 kuna za pristupnu cestu vrhu Ivanščice.

– Dobili smo 100% potpore. Hvala mom timu u Gradu i Zagorskoj razvojnoj agenciji, koji su pomogli u realizaciji ideje. Ova vijest je presretna, ali ne samo za Zlatar, već je bitna za cijelu županiju, zbog planiranog razvoja turizma na našoj najvišoj planini Ivanščici. Ako želimo razvoj turizma, moramo imati jednu pristupnu cestu kako bi se i s naše, zagorske strane, moglo doći na vrh Ivančice, jer do sada je to, na žalost, bilo moguće samo sa strane Ivanca. Za razvoj turizma potrebni su putevi, a također, potrebni su i u slučaju nepogoda ili nesreća, primjerice požara, kako bi vatrogasci i ostale žurne službe mogle intervenirati – pojašnjava gradonačelnica.

Dodaje da je za prijavljivanje projekta Grad Zlatar tražio i suglasnost Općine Lobor, jer u jednom dijelu cesta, koja će krenuti s područja naselja Martinščine, prolazi i loborskim područjem te se uređuje i njihov dio ceste. - Morali smo zadovoljiti brojne kriterije, a jedan od toga je da nagib ceste ne smije biti veći od 8 posto, prema nekim pravilima iz EU. Stoga zahvaljujem Šumarskom fakultetu, koji nam je pomogao u izradi projekta, izrađivao projektnu projektnu dokumentaciju, obilazio Ivančicu i pronašao jedinu moguću trasu koja bi zadovoljila te kriterije – dodala je Jasenka Auguštan – Pentek. Kada će se urediti ta prometnica, lakše će biti uređivati i sve ostale puteve, poučne, šetačke i planinarske staze, a cesta otvara i veće mogućnosti za sve buduće projekte vezane za Ivanščicu, primjerice uređenje vojnog objekta, ako ga dobije Grad Zlatar, jer do njega se za sada praktički niti ne može doći. – Građani se ne moraju bojati devastacije šume zbog pristupne ceste. Nadamo se i vjerujemo da že zaživjeti i ostvariti se inicijativa koju smo zajednički potpisali i Varaždinskom županijom, Krapinsko – zagorskom županijom i gradovima kojima je bitna, da se Ivančica proglasi parkom prirode, što nam je jako važno zbog budućnosti – ističe gradonačelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook