Prethodni članak
Sljedeći članak

Odgojitelji su deficitarni, u vrtićima će moći raditi i učitelji

Stižu izmjene zakona o predškolskom odgoju


Izmjenama Zakona o predškolskom odgoju bit će omogućeno da s djecom, umjesto odgojitelja, može raditi i učitelj, dok će se ravnatelj birati na mandat od pet godina i obvezno će morati imati visoku stručnu spremu, piše u subotu Večernji list.

Djeca s teškoćama u razvoju moći će dobiti pomoćnika, a roditelj koji svoje dijete ne upiše u predškolu razloge za to morat će objasniti nadležnoj ustanovi socijalne skrbi.

Ovo su neke od novosti predviđenih izmjenom Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje bi u saborsku proceduru trebale na jesen, a i prve konkretnije, nakon donošenja prvotnog zakona 1997. godine.

Odgojitelji su ti koji su deficitarni pa se novim zakonom predviđa i zapošljavanje učitelja na njihova mjesta. Morat će položiti "razliku" u svom obrazovanju, i to u roku od godine dana, a zapošljavati se odsad neće samo oni djelatnici koji imaju već položeni stručni ispit, već će ga moći "riješiti" dok već rade.

Promjene stižu i, što se predškole tiče, odnosno onih godinu dana obveznog pohađanja 250 sati nastave prije nego što dijete krene u prvi razred. Mala je škola obvezna, navodi se, ali posljedica za roditelje koji dijete ipak ne upišu jednostavno dosad nije bilo pa se ta “obveza” shvaćala dosta olako.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook