Prethodni članak
Sljedeći članak

Odabrani sudionici prve profesionalne festivalske rezidencije TaborPRO!

Po prvi puta na Tabor Film Festivalu organizira se profesionalna rezidencija za mlade filmaše koja će svoju završnicu imati na festivalskom pitching forumu


Dvadeseti Tabor Film Festival pokrenuo je novu i važnu programsku frakciju usmjerenu na okupljanje filmskih profesionalaca i onih koji će to uskoro postati. Edukativno-profesionalna platforma TaborPRO ujedno je i prva takva umjetnička i edukativna praksa u Krapinsko-zagorskoj županiji, a njezin je cilj umrežavanje i usavršavanje zajednice mladih filmaša, ali i šire publike svih dobnih skupina.

Dvorac Veliki Tabor tako tijekom pet dana postaje profesionalna regionalna rezidencija za odabrane studente završnih godina akademija iz regije i Europe koji će se baviti temom razvoja prvog profesionalnog kratkometražnog filma nakon završetka školovanja. Učenje  i osmišljavanje kako strateški i produkcijski pristupiti umjetničkoj ideji održat će se pod vodstvom stručnih mentorica, respektabilnih filmskih djelatnica Anite Čeko, filmske dramaturginje, redateljice, scenaristice i članice Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela te Kinokluba Zagreb te Martine Petrović, voditeljice Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA Hrvatske, jedne od ključnih institucije za sufinanciranje audiovizualne filmske umjetnosti.

Na natječaju koji je proveden tijekom proljeća odabrano je šest mladih studenata i studentica s filmskih akademija iz regije: Tamara Broćić s Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Benjamin Noah Maričak i Sara Gregurić s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Ismira Mašić i Isidora Ratković s Akademije scenske umjetnosti u Sarajevu, te Miloš Bojović s češkog Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Tijekom boravka na ovoj rezidenciji oni će usavršavati svoje prijavljene filmske projekte, te ih na kraju tijekom festivala prezentirati na pitching forumu stručnom žiriju kojeg ove godine čine filmska producentica Tajana Bakota, redatelj Josip Lukić i scenarist i dramaturg Marin Lisjak. Žiri će odlučiti o tome tko je od sudionika najbolje prezentirao svoj projekt, a novčanu nagradu za produkciju prvog profesionalnog filma najuspješnijem sudioniku dodijelit će produkcijska kuća SABMARINE.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook