Prethodni članak
Sljedeći članak

Od sutra 15 programa u sklopu 52., a po prvi put u trodnevnom izdanju, 'Susreta riječi'

Na završnoj nedjeljnoj večeri u Dvoru Veliki Tabor na rasporedu je predstava "Ni med cvetjem ni pravice", nastala po "Baladama Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže, u izvedbi Adama Končića i Olivera Beloševića te čitanje ljubavne poezije Irene Matijašević i Tomice Bajsića


Kulturna manifestacija Susret riječi održat će se 52. put u nekoliko mjesta i gradova Hrvatskog zagorja od 17. do 19. rujna, a u sklopu petnaestak programa nastupit će 20 umjetnika iz svih krajeva Hrvatske, od književnika i glazbenika do fotografa i glumaca, priopćili su organizatori.

Počinje se sutra

Manifestacija počinje u petak 17. rujna u 11 sati programom Pisci u školi u Srednjoj školi Krapina, gdje će se predstaviti Hrvoje Jurić, te u Srednjoj školi Bedekovčina, gdje će se predstaviti Kristian Novak.
O pandemiji i njezinu utjecaja na čovjeka, ali i na kulturu te mnoga druga područja života s filozofom, bioetičarem i pjesnikom Hrvojem Jurićem istoga će dana u 18 sati u Bedekovčini razgovarati profesorica i pjesnikinja Marija Lamot.
U Krapini će u 18 sati nastupiti pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk, a u Klanjcu u 19 sati pisac Edo Popović.
Navečer će se na Bedekovčanskim jezerima predstaviti mlada pjesnička nada Josip Čekolj.

Subotnji program

Subotnji program počinje otvorenjem izložbe fotografija Vesne Zednik "Personae gratae" u Zaboku, u Galeriji Gradske knjižnice. Riječ je o izložbi crno-bijelih fotografskih portreta pojedinaca iz svijeta umjetnosti i znanosti, među kojima i pjesnika i akademika Tonka Maroevića, glumaca Renea Medvešeka i Maruške Aras, prevoditelja Mate Marasa te plesača, koreografa i redatelja Milka Šparembleka. U Bedekovčini će se održati prozna i pjesnička radionica za mlade Hrvatskoga zagorja od 15 do 30 godina koju vode književnice Neva Lukić i Lana Derkač te razgovor s pjesnikinjom i znanstvenicom Andrijanom Kos Lajtman.

Nagrade najboljima

Središnja priredba susreta održat će se u subotu navečer u Bedekovčini, kada će se dodijeliti nagrade najboljim autorima koji su iz cijele Hrvatske poslali svoja pjesnička i prozna djela na natječaj Susreta riječi te predstaviti zbornik nagrađenih i ostalih odabranih radova. Najbolji u konkurenciji odraslih ove je godine književnik iz Omiša Ivan Katičić, drugo je mjesto osvojila mlada pjesnikinja iz Đakova Marta Džaja, a treće književnica i prevoditeljica Sanja Lovrenčić iz Zagreba. "'Lovac', 'Žika' i 'Četiri prizora iz svakodnevnog života', tri najbolje ocijenjena rada odraslih, govore o 'kulinarki života', lovu, bijegu, putovanjima 'od ovog do onog ugla ponoći', mahanju 'dronjcima-barjacima dok se ne raspadnu'", navodi u predgovoru zbornika urednik Ivan Herceg, U kategoriji mlađih od 19 godina prvo mjesto osvojila je Sara Premerl Peštaj iz Zaboka, drugo Laura Završki iz Mača, a treće Adriana Krog iz Bjelovara.

Nedjeljni program

Zadnjega dana susreta, u nedjelju u 11 sati, u Poznanovcu će se održati autorsko jutro s Vladimirom Šenjugom, a u 15 sati u Brestovcu Orehovečkom održat će se Sat kajkavske poezije u kojem će nastupiti kajkavski pjesnici.
Na završnoj nedjeljnoj večeri u Dvoru Veliki Tabor na rasporedu je predstava "Ni med cvetjem ni pravice", nastala po "Baladama Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže, u izvedbi Adama Končića i Olivera Beloševića te čitanje ljubavne poezije Irene Matijašević i Tomice Bajsića.

Manifestacija Susret riječi pokrenuta je 1969. godine, a organizira je Općina Bedekovčina.
Ove je godine proširena po novom konceptu koji je osmislio kreativni voditelj Susreta književnik Ivan Herceg, a u realizaciji, kao članovi Organizacijskog odbora, uz ostale sudjeluju pisci Marko Gregur, Davor Šalat i Marija Lamot te lingvistica Matea Filko i kantautorica Nina Romić.
'Za sljedeću godinu planira se i pokretanje opsežnije izdavačke djelatnosti, nagrade za najbolji pjesnički rukopis te suradnja sa sličnim festivalima iz susjednih država i gostovanja njihovih umjetnika, najavljuju organizatori.
Ulaznice za sve programe su besplatne uz prethodnu rezervaciju u Općini Bedekovčina, a na mjestima održavanja provodit će se sve propisane epidemiološke mjere, ističe organizacioni odbor.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook