Prethodni članak
Sljedeći članak

Od ove godine Kontesa Nera i druga vrhunska vina obitelji Kunštek dolaze i na hrvatsko tržište

PRIČA IZ BREGA RADOBOJSKIH Nepoznata u Hrvatskoj, vrhunska vina Kunštek najcjenjenija su u Nizozemskoj i Njemačkoj. Ove godine dobili su i bespovratnih 15.000 eura iz Europske unije, za što su sami napravili projekt, a to im je pomoglo u nabavi pet inox bačvi ukupnog kapaciteta 10.000 litara i sustava za hlađenje


Kristijana Kunšeka, magistra agronomije mnogi znaju kao poljoprivrednog redara u nekoliko općina i gradova, no manje je poznato da su vrhunska vina PG-a Kunštek najpoznatija hrvatska vina u Nizozemskoj i Njemačkoj, a ne i u Hrvatskoj. No, to će se uskoro promijeniti.

Cuvee vino između frankovke, pinota crnog i cabernet sauvignona


Na poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Kunštek na Bregima Radobojskim berba grožđa je završila tek proteklog vikenda, a trajala je gotovo tri tjedna. Naime, u poljoprivrednom gospodarstvu Kunštek radi cijela obitelj, tata Zdravko, mama Zdravka, Kristijan, njegova supruga Iva i njihove prekrasne i vrijedne blizanke Adela i Antonela. Razlog što je berba trajala tako dugo je što na Radobojskim Bregima imaju hektar i pol vinograda starosti od 8 do 12 godina, a svaka od sorata: muškat žuti, silvanac zeleni i graševina, zastupljena je na posebnoj parceli. Postoji i vrhunska priča vina Kunštek, a to je Kontesa Nera, cuvee vino između frankovke, pinota crnog i cabernet sauvignona, vrhunskog vina izuzetno cijenjenog u Nizozemskoj i Njemačkoj. Obitelj Kunštek, a tu je glavni Kristijan kojem je specijalnost vinogradarstvo i vinarstvo, po želji i traženju kupaca, u podrumu kupažiraju odnosno miješaju i slažu vina.


Novi podrum za 'europske' bačve


Kako nam je ispričao Kristijan Kunštek, njegov otac Zdenko krenuo je u cijelu priču s malim podrumom od 20 kvadrata. 'Sada mukotrpnim radom cijele obitelji došli smo do podruma veličine oko 80 kvadrata i kapaciteta 20.000 litara. Osim postojećih, kapaciteta oko 9000 litara, uspjeli smo u novi dio podruma sada smjestiti pet komada bačvi po dvije tisuće litara znači, 10.000 litara novih inox bačvi sa sustavom hlađenja i automatsko hlađenje podruma i svega potrebnog, s time da smo podrum financirali iz vlastitih sredstava, a uspjeli smo realizirati mjeru 6.3.1. za bačve uz sustave hlađenja, ispričao nam je Kristijan Kunštek. Tako je novih pet bačvi i sustav hlađenja dijelom financiran iz novca Europske unije. Projekt su radili sami, supruga i on. Investicija je oko 70.000 eura, a projektom su dobili 15.000 eura, a ostalo su napravili bez kredita vlastitim novcem. 'Iako se u toj investiciji u podrum, hlađenje i bačve 15.000 eura možda nekom čini 'kap u moru', ali nama je ali ta je kap puno pomogla kako bi mogli krenuti u realizaciju, kaže Kristijan.


Europa upotpunjuje ako imate postojeću priču


Kako su rijetki oni koji se sami usuđuju pisati projekte i još k tome ih realizirati, zanimalo nas je kako su uspjeli. 'Može se dobiti iz EU novac, je da je puno papirologije, da traže 'dlaku u jajetu', ali može se ako imate priču i ono što gledaju je to što imate postojeće. Nitko vam neće dati novac da krenete iz nule. Morate imati kapital i oni to upotpunjuju. Mi smo primjerice dobili 15.000 eura, a bačve i sustav hlađenja stoje 25.000 eura, ali ovih 15.000 jako puno znači, kaže Kristijan Kunštek i dodaje da će sada sa sustavom hlađenja biti puno lakše. Jednostavno će temperaturu podesiti na onu potrebnu za taloženje, pa kod pretoka, postupka fermentacije, a kako se temperatura mijenja, sustavno se prati cijeli proces u podrumu na jednostavniji i sigurniji način. Do sada su se snalazili nekim pokretnim hladnjačama i hlađenjem prostora. 'Sad ovaj novi sistem, profesionalni sustavi za hlađenje, puno će pomoći u kvaliteti i samoj preradi mošta u vino. Ako smo do sada imali vrhunska vina, sad kad imamo sve na dlanu puno je lakše kontrolirati i pratiti cijeli tijek fermentacije, zadovoljan je Kristijan.


Grožđe za neke nije voće


Za razliku od Europske unije, manja loša iskustva ima s jedinicama lokalne samouprave i Županijom jer misli da nemaju dosta sluha za ovu granu poljoprivrede. 'Razlog za to moje nezadovoljstvo je što smo prije dvije godine, kad je Županija raspisala natječaj za poljoprivredu, tražili potporu za hladnjaču i jako me ražalostilo jer smo dobili odgovor da nismo prošli jer vinogradarstvo ili sam grozd ne spada u voćarstvo, a potpore su se davale za hladnjače za voćarstvo. Po meni, grozd je još uvijek voće, ali 'sto ljudi – sto ćudi'. Ipak smo uspjeli pomoću EU projekta, otkriva Kristijan Kunštek. Štoviše, već se počela gradnja hladnjača i do sljedeće berbe bit će gotova. 'Bude Županija pomogla ili ne, hladnjača će biti izgrađena zbog nas, naše tehnologije jer nas ne zanima kvantiteta već kvaliteta, odlična je obitelj Kunštek.


Hrvatsko tržište je zasićeno, trebat će više truda


Ono što je novo kod plasmana vina je da od ove godine kreću na sajmove i na događanja po Hrvatskoj. Vrhunska vina obitelji Kunštek sada će se naći i na hrvatskom tržištu. Od 2013. godine, do kad su počeli izvoziti u Nizozemsku i Njemačku, ovdje se nisu gotovo ni pojavljivali. 'Svjesni smo da je naše tržište zasićeno i trebat će uložiti puno više truda, ne u proizvodnju, već u pronalasku tržišta i plasmana. Trenutno vani ne možemo konkurirati, svemu tome 'kumovala' je korona, pa se sad vani vina mogu dobiti po 2,5 eura po butelji, a mi za taj novac ne možemo pokriti troškove puta, etikete, butelje, čepa i svega ostalog. Iako je ova godina za vinogradarstvo bila teška i prinos je 30 do 40 posto manji, kvaliteta grožđa je zadovoljavajuća i vrhunska za ono što planiramo dobiti iz tog grožđa, zaključuje Kristijan Kunštek aludirajući na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook