Prethodni članak
Sljedeći članak

Od Nove godine novi udar na džepove kupaca. U svim dućanima naplaćivat će se i one tanke plastične vrećice


U Hrvatskoj je od ove godine zabranjena upotreba laganih plastičnih vrećice jer se ne mogu koristiti više puta, dok su one vrlo lagane, tanke plastične vrećice koje najčešće koristimo za kupnju voća i povrća ostala u upotrebi.

No sada zbog pretjeranog korištenja vrećica, koje nakon jednokratne upotrebe završe razbacane u prirodi ili smeću, u Hrvatskoj se od sljedeće godine uvodi njihova naplata, javlja HRT.

- Cijenu će odrediti sami trgovci, a smisao je smanjenje potrošnje i takvih plastičnih vrećica. One sad imaju oznaku koristite ih štedljivo. Pokušalo se utjecati na navike potrošača. Međutim, sad će ta oznaka biti vidljiva da se vrećice naplaćuju da kupci znaju da vrećicu moraju platiti, rekla je Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Također novim pravilnikom mijenjat će se i oznaka za povratnu naknadu koja sada iznosi 50 lipa, a od sljedeće godine ona će se izračunavati u centima.

- Nova uredba koja će sljedeće godine stupiti na snagu će onda odrediti stvarno iznos u eurima povratne naknade. Druga stvar je što se taj sustav proširuje i na još neku ambalažu znači i dalje se radi isključivo o ambalaži za pića međutim umjesto limita koji smo sad imali dva decilitra jednako i veće donji limit više neće postojati a gornji limit će biti tri litre za takvu ambalažu za pića, izjavila je Sanja Radović.

Novost je i da će mlijeko, koje se prodaje u tetrapaku, dobiti oznaku za povratnu naknadu. Novi pravilnik odredit će i razdoblje prilagodbe za proizvođače.

- Naše tvrtke vidimo mahom se prilagođavaju situaciji kakva je trenutno i na tržištu tako da traže rješenja. Ono što vidimo da teže tomu da veći udio reciklata ugrađuju u svoj finalni proizvod. Danas na tržištu imamo situaciju da je ta cijena veća od osnovne sirovine, kazala je Ana Falak, direktorica Udruge kemijske industrije, iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Nove zabrane izravno utječu na smanjenje proizvodnje i na radna mjesta, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook