Prethodni članak
Sljedeći članak

OD JESENI 2025: Obavezno školovanje trajat će devet godina


Od jeseni 2025. obvezno obrazovanje u Hrvatskoj umjesto 8, trajat će 9 godina. Ne uvodi se 9. razred u osnovnim školama već se produljuje trajanje predškole u vrtićima. Od rujna do lipnja, umjesto 250 predškola će trajati do 700 sati. Kao i do sada, bit će obvezna za svu djecu, bilo da su polaznici dječjeg vrtića ili ne, piše Net.hr.

Predškola kakva je sada, ne odgovara europskim standardima i ne računa se kao početak obveznog obrazovanja. Povećanjem sati ono će u Hrvatskoj od rujna iduće godine umjesto 8 trajati 9 godina.

"Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima najkraće obvezno obrazovanje i naša djeca u kasnijoj dobi ulaze u to opće obrazovanje. Ustanove koje provode program predškole dužne su osigurati prostor kako bi djeca mogla boraviti tijekom tjedna 4 do 5 sati ovisno kako će koji vrtić to organizirati", kaže Iva Ivanković, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Program predškole treba razlikovati od produljenja osnovne škole s 8 na 9 razreda. Nacionalni kurikul je u javnom savjetovanju koje traje 30 dana.

Iz Udruge Sidro upozoravaju za novi model predškole nema dovoljno mjesta u vrtićima kao ni odgojitelja.
"Ako znamo da nam u ovom trenutku nedostaje oko 7 tisuća odgojitelja i da oko 30 posto djece ove dobi nije uključeno u vrtićke programe kako mislimo započeti provoditi ovu veliku promjenu", rekla je Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro.

Iz ministarstva poručuju bit će osigurano 22 tisuće novih mjesta u vrtićima. Plan i program novog modela predškole na snagu bi trebao stupiti tijekom ljeta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook