Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrti i firme nakon drastičnog poskupljenja plina: 'Prelazimo na lož ulje. Inače propadamo'


Fotografija: Ilustracija Pixsell

Iako Vlada RH najavljuje novi paket mjera za pomoć obrtnicima i gospodarstvenicima, kojima cijena energenata drastično poskupljuje, mnogi od njih u velikoj su brizi za budućnost svog obrta ili tvrtke, pogotovo oni koji se bave proizvodnjom, a kojima je plin glavni energent kojeg u proizvodnji koriste. Još prošle godine cijena plina za njih je udvostručena, a sada su im od njihovih opskrbljivača počele stizati obavijesti kako će im uskoro stići novi ugovori s novom cijenom, koja će po prilici biti oko 6 puta veća, odnosno, nevjerojatnih 12 puta veća nego prije trinaest mjeseci. No, dodatni problem je što nova cijena, odnosno, njen točan iznos, nije poznat. A neće ni biti.

Dopis

Naime, prema jednom od dopisa kojeg je Zagorski metalac poslao jednoj zagorskoj tvrtci, koja za svoju proizvodnju koristi veliku količinu plina, cijene će porasti minimalno pet puta, a vjerojatno i više. No, točna cijena, navodi se u dopisu, nije poznata ni samom Zagorskom metalcu, što su izrijekom naveli i u samom dopisu. „S obzirom na stanje na tržištu, gdje nijedan dobavljač plina (INA, MET, PPD) ne želi dati fiksnu cijenu, novi ugovori s novim ugovornim uvjetima će biti poslani tijekom sljedećeg tjedna te će sadržavati klauzulu o cijeni plina koja će biti varijabilna. Opskrbljivač mijenja cijenu plina koristeći formulu za izračun osnovne jedinične cijene plina, bez troška distribucije, trošarine i poreza“, navodi se, između ostalog, u dopisu, na kraju kojeg stoji i napomena: „Po ovom izračunu cijena plina za listopad/2022 će se izračunati sa 01. studenim 2022. Prema sadašnjem stanju na burzi očekivano povećanje cijene plina je oko 5 puta ili više“. 

Pojašnjenje

O ovoj temi razgovarali smo i s jednim od naših izvora u samom Zagorskom metalcu, koji nam je dodatno pojasnio situaciju u kojoj su se našli obrtnici i tvrtke, ali i sam Zagorski metalac, koji ni na koji način ne može utjecati na cijenu plina, niti može dati svojim potrošačima fiksnu cijenu. – Dobavljači nam ne mogu dati fiksnu cijenu, pa je ne možemo ni mi dati svojim kupcima. Iskreno, trenutno ne znamo ništa, niti možemo znati po kojoj ćemo mi cijeni u određenom trenutku nabavljati plin. Tek na kraju mjeseca ćemo vidjeti srednju mjesečnu cijenu, koju svaki dan dobivamo. Dakle, imamo program koji to automatski izračuna. Tako da će se, na primjer, za listopad, cijena plina izračunati s prvim danom studenog – rekao nam je naš sugovornik, kojeg smo usput pitali i što će u budućnosti biti s kućanstvima. – Što se tiče kućanstava, tu je država dala garanciju do 01. travnja iduće godine i do tad neće biti promjena cijene. A nakon toga će se vidjeti. No, ove zime, kućanstva kojima mi isporučujemo plin, imat će istu cijenu kao i do sad – rekao nam je naš sugovornik iz Zagorskog metalca. 

Vetropack Straža

Kako je po mnogočemu bez ikakve sumnje najveća zagorska tvrtka upravo Vetropack Straža, koja svoju proizvodnju staklene ambalaže bazira na plinskim pećima, zasigurno je riječ i o najvećem zagorskom potrošaču plina, koji taj sve dragocijeniji energent nabavlja direktno od dobavljača. Koliko plina troše, po kojoj cijeni i od koga ga nabavljaju, podaci su s kojima ta velika privatna kompanija ne izlazi u javnost za pojedinačne tvornice, već samo na nivou cijele grupcije, no, predsjednika Uprave Darka Šlogara zamolili smo za kratki komentar ove velike energetske krize. Naravno, posebno nas je zanimalo u kolikoj mjeri je ugrožena financijska stabilnost ove važne zagorske tvrtke zbog poskupljenja glavnog energenta kojeg koriste u proizvodnji. -Iznimno nagao i velik porast cijene plina i ostalih energenata te materijala, značajno je utjecao i na naše poslovanje. Kao i svi gospodarski subjekti, i mi intenzivno tražimo načine kako smanjiti taj negativan utjecaj u čemu je nemjerljiva važnost sinergije Grupe. Uslijed povećanja došlo je do značajnih povećanja tržišnih cijena u industriji ambalažnog stakla i većinu tih dodatnih troškova uspjeli smo kompenzirati transparentnom energetskom naknadom prema našim kupcima. Što se tiče perioda koji nam predstoji, tržište je podložno sve negativnijim učincima zbog inflacije i općeg trenda povećanja troškova. Dodamo li tome sve izraženiju neizvjesnost u vezi s opskrbom energijom koja utječe na cijelu industriju stakla, teško je predvidjeti kako će se prodaja i cjelokupno poslovanje dalje razvijati – rekao nam je Šlogar.

Loža

No, manji zagorski obrtnici i tvrtke, pogotovo oni koji se bave metaloprerađivačkim poslovima, ali i pekari te restorani i hoteli, u velikim su problemima. Višestruko povećanje cijena ne mogu nadoknaditi povećanjem cijena svojih proizvoda i usluga, jer, kako su nam sami rekili, te cijene bile bi tolike da njihove proizvode i usluge nitko ne bi htio, a ni mogao platiti. Budućnost mnogih od njih, pogotovo onih 'manjih', poprilično je ugrožena i neizvjesna, a u najboljem slučaju, ako i ne budu u gubicima, ono što je sasvim izvjesno je da neće imati dobiti koju bi mogli investirati. Stoga su se neki od njih odlučili okrenuti za sada jedinoj mogućoj alternativi, koja je bila popularna i kriznih osamdestih godina prošlog stoljeća. Riječ je, naime, o lož ulju. Kako nam je ispričao jedan od zagorskih pekara, on će se odmah prebaciti na lož ulje jer već ima za to potrebnu opremu. – Imao sam i prije plamenik za lož ulje, da budem siguran u slučaju kakvog kvara ili privremene obustave plina. Lož ulje je trenutno dobra opcija jer je u njegovoj cijeni i PDV koji nam čitavi ide u trošak, tako da nam je trenutno stvarna cijena lož ulja oko 7 kuna. Koliko čujem i većina mojih kolega okrenut će se lož ulju, jer inače propadaju. To, zapravo, i nije pretjerano velika investicija i u svakom slučaju se isplati. Treba vam plamenik i rezervoar, odnosno, spremnik za lož ulje. Znači, s radovima, cijena za to vam je između dvije i tri tisuće eura – ispričao nam je zagorski pekar, čiji će primjer vjerojatno biti prisiljeni slijediti i mnogi drugi, nadajući se da popularna 'loža' neće biti toliko podložna poskupljenjima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook