Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Izuzetno smo zadovoljni proteklom godinom, a iduća će biti godina projektiranja i pripreme za realizaciju većih i ozbiljnijih projekata’

Uoči Dana grada Krapine i blagdana Župe sv. Nikole Biskupa, koji se slavi 6. prosinca, razgovarali smo s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem


ZL: Dan grada prilika je za ‘podvlačenje crte’ na kraju još jedne godine. Kako ste zadovoljnim proteklom godinom dana?

Gregurović: Od prošlogodišnjeg Dana grada Krapine puno je toga napravljeno, pokrenuto, puno toga se događalo. Na žalost, prošle godine nismo mogli proslaviti Dan grada onako kako smo mi to željeli, nego smo samo podijelili priznanja. Ove ćemo godine opet imati svečanu sjednicu da se malo podsjetimo na sve što se radilo i događalo ove godine. Čovjek nikad ne smije biti potpuno zadovoljan, naravno da se uvijek može i više i bolje, ali ako idemo podvući crtu, s obzirom na okolnosti koje su se događale, svi zajedno možemo biti zadovoljni.


ZL: Koje biste najznačajnije aktivnosti i projekte pobrojili u tom razdoblju?
Gregurović: Kada me pitate da izdvojim najznačajnije projekte svakako treba izdvojiti da je završeno krovište na Osnovnoj školi Augusta Cesarca, a ugrađen je i lift u zgradi te škole. Ulagali smo i u OŠ Ljudevita Gaja, uređen je park kod osnovne škole, postavljene antitrumatske podloge, nova stolarija, otvorena učionica na otvorenom i slično. Završeno je postavljanje fasade na gradski dječji vrtić te antitraumatskih podloga na vrtićkom igralištu. Postojeća dječja igrališta dopunjavali smo novim igračkama. Što se tiče infrastrukturnih radova, puno se radilo na rekonstrukcijama vodoopskrbe i odvodnje. Neki od najvećih radova su bili na rekonstrukciji podzemne infrastrukture i vodovodne mreže od Polja Krapinskog do Velike Vesi. Započet je velik projekt rekonstrukcije podzemne infrastrukure u naselju Šabac gdje se mijenja vodovod, odvodnja, plinska mreža i postavlja se priprema za optičku infrastrukturu odnosno brzi internet, a HEP radi rekonstrukciju svoje niskonaposnke mreže. Iz objektivnih razloga radovi su se malo oduljili, jer je puno izvođača i investitora, a susretali smo se kroz godinu i s nizom problema na samom gradilištu. No, polako dolazimo do kraja. Što se tiče radova pod zemljom, oni su gotovi i ono što nam predstoji je završno površinsko uređenje, odnosno završetak ulice, zamjena rubnika, postavljanje novog asfaltnog sloja, nove rasvjete, dakle onaj završni dio. S obzirom da smo na kraju kalendarske godine, nisam siguran hoće li se svi radovi stići napraviti do kraja godine, ali ulica će se sanirati da se može normalno prometovati. Na proljeće sljedeće godine povući će se završni asfaltni sloj. Zahvaljujem svim stanovnicima naselja Šabac na razumijevanju, znam da im nije bilo lako ni jednostavno ali ovo je zaista bio opsežan zahvat. Od svih radova na podzemnoj infrastrukri koje smo do sada radili, i u centru i južnoj zoni i Paradižumu, ovo je bio najveći zahvat do sad u kojem se mijenjalo najviše infrastrukture. Nadalje, dodao bih da je izgrađen kružni tok kod Vatrogasnog doma, saniran dotrajali most u Ulici Ante Starčevića između dva kružna toka, saniran je most kod Pekoma na koji još stiže rasvjeta, sagrađeno nogometno igralište s umjetnom travom na ŠRC Podgora, a radi se i na izmještanju ceste kroz Sportski centar. Na području grada asfaltiran je niz cesta, , a bilo je i niz drugih investicija. Zaista mogu reći da se dosta toga napravilo, od uređenja dječjih igrališta te manjih komunalnih akcija koje često primijetimo u trenutku kada su napravljene, a nakon toga se vrlo brzo zaborave, ali značajno doprinose kvaliteti života na području grada Krapine.


ZL: Jesu li ponovno krenuli radovi u Perivoju Janka Draškovića?
Gregurović: Što se tiče Perivoja, radi se o projektu uređenja samog parka i postavljanja centralnog Spomen – obilježja za poginule branitelje iz Krapinsko – zagorske županije u Domovinskom ratu. Za sufinanciranje tog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo je milijun kuna. Nakon što je proveden postupak nabave i odmah nakon početka radova pronađeni su ostaci keramike, pa je bilo potrebno provesti probna arheološka istraživanja. Kad su koncem ljeta prošle godine otvorene probne sonde, pronađeno je još nekoliko vrijednih nalaza i naloženo je potpuno istraživanje lokaliteta. Osigurali smo sredstva, proveli natječaj za ta arheološka istraživanja i nakon ljeta stvorene su pretpostavke da se krene dalje s nastavkom radova. Krenuli su prije nekoliko tjedana, no sada smo ušli u nestabilno zimsko vrijeme kada radovi uvelike ovise o vremenskim prilikama. Ipak, očekujem i nadam se da će ti radovi, koji su napokon pokrenuti, biti završeni kroz nekoliko mjeseci.

ZL: Kako napreduje spojna cesta prema Krapini?
Gregurović: Naš značajan partner su velike državne tvrtke, Hrvatske vode i Hrvatske ceste. Sve ove rekonstrukcije podzemne infrastrukture ne bi mogli provesti bez pomoći Hrvatskih voda. Uz njih i Hrvatske ceste zaista su dobar partner Grada. One su financirale izgradnju kružnog toka kod Vatrogasnog doma. Za Krapinu je bitan i projekt spojne ceste od Zaboka prema Krapini. Vidimo da se nadvožnjak u Lepajcima polako privodi kraju i bit će uskoro pušten u promet. Ovih nekoliko mjeseci, kada je promet preko tog nadvožnjaka bio zatvoren, nije bilo lako stanovnicima tog dijela grada ni onima koji su išli prema Krapinskim Toplicama ili u neka druga mjesta. Obilazak nije bio jednostavan no dobra je vijest da se cesta polako privodi kraju, a prema nekim informacijama, na proljeće bi trebala biti gotova. Nakon toga bi se trebao raspisati natječaj za nastavak izgradnje spojne ceste i svi željno očekujemo da ona prođe i kroz našu Gospodarsku zonu i da se spoji kod Poduzetničkog inkubatora. Na taj način će se ta naša zona dodatno otvoriti novim investitorima I investicijama. Također, napokon, nakon puno godina, pri kraju je i dokumentacija za izgradnju kružnog toka kod “Ruke”. Čvrsto vjerujem da će se i taj projekt uspjeti pokrenuti u drugoj polovici iduće godine.


ZL: Kad se već spomenuli dolazak ceste i otvaranja Poduzetničke zone, kako se stoji po pitanju razvoja Poduzetničke zone?
Gregurović: Što se tiče poduzetničke zone, moramo znati da se, na žalost, u određenom razdoblju krapinske povijesti dogodio jedan propust ili bolje rečeno propuštena prilika. Tadašnja vlast u Gradu propustila je otkupiti nekadašnju krapinsku tekstilnu industriju gdje su bili svi preduvjeti za razvoj zone. Zona se počela razvijati ovdje gdje je sada. Na početku, kada se počelo razmišljati o toj zoni, nije bilo nikakvih pristupa do nje, kao ni infrastrukture. Sada možemo reći da se izgradilo nekoliko ozbiljnih objekata, neki su investitori otkupili zemljište, neki su u fazi da su dobili lokacijsku dozvolu, neki se sada spremaju za građevinsku dozvolu. Tvrtka Knauf je u probnom radu i moram priznati da nam je drago što su ovakve velike svjetske kompanije kao što je Knauf došle u Krapinu i prepoznale što mi u Krapini nudimo. Naravno, kada prođe spojna cesta kroz samu zonu, to će je dodatno otvoriti I tada možemo očekivati nove investicije koje znače I nova radna mjesta.

ZL: Koji su planovi za narednu godinu?
Gregurović: Nastavit će se s uređenjem ŠRC u Podgori te s uređenjem infrastrukture koja je nužno potrebna za živote svih naših sugrađana. Vjerujemo da će se početi raditi na izgradnji širokopojasnog interneta temeljem projekta na kojem smo prošli s našim susjednim općinama. u planu je i projekt zamjene svih rasvjetnih tijela na području grada novim LED rasvjetnim tijelima. U svakom slučaju, sljedeća godina će biti i godina ubrzane pripreme, projektiranja, jer ulazimo u za grad Krapinu bitan mehanizam, ITU mehanizam. Morat ćemo napraviti strategiju razvoja i određene projekte koje ćemo kroz taj mehanizam ostvariti u narednom razdoblju. Iduće godina bit će godina projektiranja i pripreme dokumentacije da bismo mogli krenuti u realizaciju većih i ozbiljnijih projekata u narednom razdoblju.


ZL: A kakvi su dugoročni planovi?
Gregurović: Što se tiče dugoročnih projekata, prvenstveno želimo i dalje raditi na uređenju samog grada, iako Krapina već uistinu ima jedno lijepo lice i poprima zaista jedan urbani štih. Svakako da nam je jedan od glavnih ciljeva, prema financijskim instrumentima koji su u najavi, izgradnja nove osnovne škole na lokaciju predviđenoj Prostornim planom u Mihaljekovom Jarku. Još uvijek ne znamo točne parametre i smjernice što i kako će se moći financirati, ali to nam je jedan od prioriteta. Također, puno nade polažemo u fondove i čekamo raspisivanje natječaja da bismo mogli prijaviti projekt Crna Kraljica i projekt Šemničke Toplice te da napokon krene i naša Aglomeracija. Od manjih projekata, svakako je tu izgradnja nove tržnice, uređenje sportskog centra u Podgori s izgradnjom dvorane, a razmišlja se i o izgradnji novog Vatrogasnog doma i nekih manjih projekta.


ZL: Prosinac u Krapini uvijek je svečano i posebno razdoblje. Što ove godine očekuje Krapinčane, s obzirom i na situaciju s epidemijom?
Gregurović: Program Prosinca u Krapini nismo mogli organizirati na način kako smo željeli, zbog ove situacije, određenih ograničenja i problema. Morali smo se tome prilagođavati, ali usprkos tome pripremljen je niz sadržaja. Pozivam sve da pogledaju program koji se nudi. Morali smo odsutati od dočeka Nove godine, jer se traže covid potvrde i na otvorenom za veća događanja i nismo tu mogli riskirati. No, u svakom slučaju, svatko može naći nešto za sebe i doći na programe, uz poruku da moramo štititi sebe i druge, ponašati se odgovorno i u skladu s propisanim mjerama.


ZL: I za kraj, koja je Vaša poruka Krapinčanima uz Dan grada?
Gregurović: Svim Krapinčankama i Krapinčanima želim čestitati Dan naše župe i Dan našeg Grada. Svi zajedno trebamo, i kao što smo i do sada, staviti glave skupa, da bi naš grad bio još bolji i još ljepši!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook