Prethodni članak
Sljedeći članak

Obiteljski liječnici ogorčeni na Beroša: 'Nije istina da nekontrolirano upućujemo nehitne pacijente na hitnu'

"Pacijenti samoinicijativno odlaze u hitnu službu zato što na pojedine dijagnostičke pretrage čekaju mjesecima, negdje i po šest mjeseci ili godinu dana", poručuju


Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) poručila je u subotu ministru zdravstva Viliju Berošu kako nije istina da obiteljski liječnici nekontrolirano upućuju nehitne pacijente u hitnu službu i da je nedovoljan njihov odaziv u mobilne timove za cijepljenje u Zagrebu.

KoHOM u priopćenju ističe kako najoštrije osuđuje dio teksta u Nacrtu reformskih mjera, koje je ministar Beroš predstavio na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, a koji se tiču primarne zdravstvene zaštite, piše Jutarnji list. 

Ministar Beroš kao „veliku disfunkcionalnost“ u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naveo je „upućivanje nehitnih stanja u bolničke hitne“, te „nedovoljan odaziv liječnika primarne“ u mobilne timove za cijepljenje ljudi koji su nepokretni ili teško bolesni, navodi, uz ostalo, KoHOM koji tvrdi da je ministar Beroš u "oba slučaja iznio potpunu laž".

"Obiteljski liječnici itekako su dobro educirani i znaju prepoznati težinu stanja svojih pacijenata i sasvim sigurno ne šalju pacijente samo zato da napune hitnu i otežaju rad kolegama već to čine isključivo po pravilima struke", stoji u priopćenju KoHOM-a.

Podsjećajući kako je istina da u hitnu službu samoinicijativno slobodno može doći bilo koji čovjek koji ima tegobe, kažu da tako dio pacijenata uspije obaviti brze pretrage i saznati dijagnozu.

"Pacijenti samoinicijativno odlaze u hitnu službu zato što na pojedine dijagnostičke pretrage čekaju mjesecima, negdje i po šest mjeseci ili godinu dana", tvrdi KoHOM i kaže da je to isključivo odgovornost ministra Beroša i njegovih prethodnika, jer "niste uspjeli, znali ili htjeli smanjiti liste čekanja".

Ministru Berošu na kraju su, među ostalim, poručili da je liječnicima obiteljske medicine ujedinjenima u KoHOM "dosta toga da za svoje propuste okrivljuje druge" i "savjetuju da za promjenu učini nešto novo: da napokon organizira učinkovito masovno cijepljenje i sustav kojem je na čelu".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook