Prethodni članak
Sljedeći članak

Obiđeno gradilište u Oroslavju u sklopu projekta Aglomeracije

Aglomeracija Zabok će u svoje dvije faze ući u svih pet naselja grada Oroslavja i očekujemo da će za dvije, dvije i pol godine preko 80% mještana u svim naseljima imati mogućnost priključenja na sustav javne odvodnje, rekao je direktor Mihovilić


Danas je upriličen obilazak gradilišta vezano uz napredak radova u sklopu aktivnosti Lot III – Aglomeracija Zlatar u okviru Projekta 'Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar'.


Investicija u kolektorsku mrežu u gradu Oroslavju iznosi gotovo 60 milijuna kuna, a ugovorena vrijednost je 100.577.358, 21 kuna i obuhvaća izgradnju 29.919 metara dužnih gravitacionih cjevovoda, 571 metar tlačnih cjevovoda, 11 crpnih stanica i 6 preljevnih građevina. Detalje je iznio voditelj projekta Diego Chiersi.
Faza I obuhvaća 23.829 metara gravitacionih cjevovoda, 265 metara tlačnih cjevovoda, 7 crpnih stanica i 6 preljeva. Faza II obuhvaća 6.090 metara gravitacijskih, 306 metara tlačnih cjevovoda i 4 crpne stanice. Projekt je ukupne vrijednosti gotovo 599 milijuna kuna, sufinanciran je sredstvima Europske unije i od iznimnog značenja u očuvanju i zaštiti okoliša i poboljšanju vodno – komunalne infrastrukture te očuvanju čistoće voda za buduće naraštaje na području Krapinsko – zagorske županije. Odlukom Vlade RH od 27. srpnja 2017. ovaj je projekt proglašen strateškim investicijskim projektom od strane RH. Ovom prigodom posebno je istaknu značaj projekta u poboljšanju vodno – komunalne infrastrukture ne samo za unapređenje komunalnog sustava i bolje komunalne usluge za stanovnike već i za očuvanje prirodnog bogatstva ovog područja. Dodatno ovom prilikom su zamoljeni stanovnici za strpljenje zbog tekućih i nadolazećih radova uz naglasak da su oni nužni uz krajnji cilj – podizanje kvalitete života u zajednici. U konačnici projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor. Vezano za pozitivne učinke sustava javne odvodnje i dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda rečeno je da će doprinijeti poboljšanju komunalnog standarda, znatnom smanjivanju opasnosti od onečišćenja podzemnih voda, poboljšanju zdravlja, zdravstvenim i ekološkim uvjetima na predmetnom području, očuvanju kvalitete vode rijeke Krapine i drugih vodotoka na njezinom slivnom području. Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne Aglomeracije Zabok i Aglomeracije Zlatar. Projekt će doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s približno dodatnih 10.000 kućanstava. Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u Aglomeraciji Zabok s 50 na 88%, a u Aglomeraciji Zlatar s 33 na 79 % uključujući i 100% priključenje industrije. Ugovorom od dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju projekta definirana je ukupna procijenjena vrijednost projekta u iznosu od gotovo 599 milijuna. Ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su na 4478.479.348,21 od čega bespovratna sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu kao korisniku iznose 321.355.962,44 kune što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti i prihvatljivih izdataka projekta. Projekt se sufinancira sredstvima iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe je od 1. siječnja 2014. do 30. lipnja 2023. godine.


'Drago mi je da smo danas u Naselju Andraševac gdje smo došli pogledati kako napreduju radovi na izgradnji kolektorske mreže u Naselju Andraševac, jedno od pet naselja u gradu Oroslavju. Aglomeracija Zabok će u svoje dvije faze ući u svih pet naselja grada Oroslavja i očekujemo da će za dvije, dvije i pol godine preko 80% mještana u svim naseljima imati mogućnost priključenja na sustav javne odvodnje. Već godinu dana se izvode radovi u gradu Oroslavju i na fazi II od predviđenih šest kilometara napravili smo preko polovice i svi radovi trebali bi biti završeni 2022. godine, a ostatak radova na fazi I, 2023. godine. Kada gledamo Aglomeracije Zabok i Zlatar, najveće investicije će biti na području grada Oroslavja, preko 160 milijuna kuna od čega 60 milijuna na kolektorskoj mreži, a sto milijuna na uređaju. Moramo biti zadovoljni s radovima koji se odvijaju na realizaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Oroslavje. U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, pri kraju su glavni projekti i očekujemo da ćemo već tijekom zime imati građevnu dozvolu, a tijekom proljeća će započeti radovi. Uz sam uređaj izgradit će se postrojenje za solarno sušenje mulja kako bi velikim dijelom riješili i problem koji trenutno najviše opterećuje državu, mulj koji izlazi iz pročistača jer ćemo ga tu obraditi nakon čega će se morati zbrinuti. To će biti jedna velika tvornica za obradu vode, vrlo koncentrirano ulaganje preko sto milijuna kuna i bitno će promijeniti vizuru onog dijela grada Oroslavja i urbanizirati cijelo to područje jer će se i stvoriti potrebna infrastruktura na tom području. On je pozicijski dobro smješten, dosta je udaljen od susjednih naselja, a s druge strane imamo izvrstan pristup direktno sa Zagorske magistrale, rekao je tom prigodom direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić te se zahvalio gradonačelniku na izvrsnoj suradnji.


Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić rekao je kako mu je doista drago da je grad Oroslavje uključen u jedan ovakav projekt od kojeg će ljudi imati velike koristi. 'Vjerujem da ćemo postati još poželjnija destinacija za doseliti iako smo već i sad. S druge strane pozdravljam i to što će nam se obnoviti i infrastruktura jer znamo da kad se raskopa cesta mora se napraviti novi sloj asfalta pa vjerujem da nam ovo donosi samo velike benefite za grad. Očekujem od Zagorskog vodovoda još bolju komunikaciju kako bi mi mogli prenijeti svojim građanima točne informacije da bi se znali pripremiti, kad im bude raskopana cesta i kad će se spajati. Zato pohvaljujem trenutnu suradnju i očekujem još bolju kako bi svi građani bili dobro informirani, rekao je gradonačelnik Šimunić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook