Prethodni članak
Sljedeći članak

‘OB Zabok ima zalihe svih lijekova za još desetak dana, apeliramo na državu da riješi situaciju jer je neodrživa’

Nećemo dozvoliti da ravnatelji bolnica nemaju za plaće djelatnika, ako se to dogodi, novac će posuditi Županija, iako će time svjesno prekršiti zakon, rekao je župan


Na konferenciji za medije na temu dugovanja zdravstvenih ustanova i obustave isporuke lijekova Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, ravnatelj bolnice Tihomir Vančina napomenuo je da se radi o problemu koji se proteže više od godinu dana u cijelom zdarvstvenom sustavu Hrvatske.

- Mislim da će se to kroz par dana razriješiti i da će se omogućiti normalna opskrba lijekova. U OB Zabok stvari se odvijaju normalno, pacijenti dobivaju svu potrebnu zdravstvenu zaštitu i skrb, sav medicinski materijal i lijekove koji su potrebni da bi se liječili – rekao je Vančina. Napomenuo je da bolnicu nisu blokirale sve veledrogerije, već četiri prema kojima je dug najveći. - Mi dobivamo 70 do 80 posto potrošnog materijala i nekih drugih lijekova, ali za neke bolesti koje se liječe u našoj bolnici imamo problem. No promatrat ćemo situaciju i nadam se da će se to riješiti na zadovoljstvo sviju. Moram napomenuti da su pacijenti u bolnici sigurni i da za narednih 10 – ak dana imamo osiguranu dovoljnu količinu, pobrinuli smo se da stvorimo neke zalihe, s obzirom na situaciju koje se događa trenutno na tržištu lijekova i potrošnog materijala – istaknuo je Vančina.

Na novinarsko pitanje, dodao je da bolnica ima ukupno više od 500 dobavljača. – Nisu lijekovi i potrošni materijal jedino što nabavljamo, tu su i sredstva za čišćenje, hrana. Za hranu smo dobavljačima dužni 440 dana. Dugove imamo više od godinu dana. Cijeli limit od HZZO – a potrošimo na plaću. Dakle, za plaće u 2020. godini trebalo je 115 milijuna kuna, a limit HZZO – a je 105 milijuna kuna. Radi se o plaćama temeljem kolektivnog ugovora kojeg potpisuje Vlada RH – rekao je Vančina.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da je sazvao presicu iz dva razloga. Prvi je da ravnatelj OB Zabok kaže da nismo prva bolnica koja će ostati bez lijekova. OB Zabok ima zalihu svih lijekova za 10 do 12 dana, dok neke bolnice i klinički centri imaju zalihe za samo 4 do 5 dana. Drugi je razlog da se skrene pozornost i uputi apel predsjedniku Vlade Plenković, ministru zdravstva Berošu i ministru financija Mariću da je ovakva situacija neizdrživa. – Ona nije nova, ona traje mjesecima, preko godinu i mora se naći rješenje jer je ovakav sustav financiranja zdravstvenog sustav neučinkovit, mrtav. Moramo pronaći novi model - rekao je Kolar. Dugovi su ogromni i gomilaju se iz dana u dan. Dug OB Zabok je 23 milijuna kuna, a Specijalne bolnice Krapinske Toplice 6 mil. kuna.

-U takvoj situaciji je teško raditi, a posebno se nesigurno osjećaju pacijenti i medicinski kadar koji će biti doveden u poziciju da ne može pacijentu dati lijek. To se ne smije dogoditi – upozorio je župan. Rekao je i da neće dozvoliti da bio tko od ravnatelja neće moći skupiti za plaće. Ukoliko će doći do takve situacije novce ćemo posuditi iz županije, iako time svjesno krši zakon.

Inače, OB Zabok ima 660 zaposlenih, SB Krapinske Toplice 740. HZJZ, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja i SB Stubičke Toplice nemaju dugovanja, ponajviše zato jer se bave drugom vrstom medicine, dok naše ljekarne duguju oko 6 milijuna kuna trenutno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook