Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nudimo 800 kuna stipendije i na praksi plaću početnog radnika, no djeca nisu zainteresirana'

Zagorski obrtnici i poduzetnici konstantno traže kvalificiranu radnu snagu, no pravih majstora na tržištu nema, preporuka je da se zagorska djeca školuju za vozače, bravare, zidare, tesare, automehaničare, vodoinstalatere


Hrvatski zavod za zapošljavanje početkom ove godine objavio je publikaciju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020. Riječ je o prognozi potreba tržišta rada u pojedinim zanimanjima i to u dvadeset područja u Hrvatskoj. Kada je riječ o Krapinsko – zagorskoj županiji kod trogodišnjih zanimanja savjetuju se upisi većeg broja učenika u smjerove koji obrazuju vozače motornih vozila, bravare, zidare, konobare, montere suhe gradnje, tesare, automehaničare, vodoinstalatere, CNC operatere, soboslikare, ličilace, stolare, instalatere grijanja i klimatizacije, strojobravare, pekare, tokare, mesare, autolimare i keramičare – oblagače i krojače. Kod četverogodišnjih ili petogodišnjih srednjoškolskih programa preporuka je upis u medicinske sestre i tehničare opće njege, a smanjivanje kvota za ekonomiste, upravne referente, fizioterapeutske tehničare te komercijaliste. Kod stručnih i sveučilišnih studija potrebno je smanjiti upise u poslovnu ekonomiju, a povećati upis na studij medicine, strojarstva, građevine, matematike, logopedije, anglistike, germanistike, elektrotehnike i informacijske tehnologije, farmacije, informatika, nastavnički smjer fizike i edukacijske rehabilitacije.

Iako se već nekoliko godina daju te preporuke, stanje na tržištu rada nije dobro. Poslodavci se žale da ne mogu naći pravog majstora dok s druge strane, radnici poručuju: 'Da ih platite kak spada, imal bi vam tko delati'. Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske Davor Pleško kaže kako smo se s problemom nedostatka pravih majstora na tržištu rada počeli susretati prije dvije godine. - U svim obrtničkim zanimanjima enormna je potreba za radnicima. Nema stručnih majstora na tržištu rada. Fali nam bravara, CNC operatera, građevinaca… zapravo sva obrtnička zanimanja – komentirao je Pleško, koji ističe da je prije svega potrebno odgajati mlade kadrove da upisuju obrtnička zanimanja. - Najveća je tragedija da kad djeca završe gimnaziju i ne upišu fakultet, idu na Zavod za zapošljavanje i onda opet trošimo novac i resurse da ih prekvalificiramo i sl. Dakle, bez plana – kaže. - Ako će se nastaviti i dalje ovakav trend neće biti ni vodoinstalatera, da ne govorimo o šnajderima, urarima… Po meni bi trebalo školovati manje ekonomista i komercijalista, povisiti bodovni prag za upis u gimnazije, a škole bi trebale modernizirati svoje programe i na neki način zainteresirati djecu da upisuju zanate. Moj prijedlog je da se konačno napravi mreža škola na području KZŽ i da se škole specijaliziraju za pojedina zanimanja. Da se ne razmišlja samo kako popuniti kapacitete već što nam je potrebno za tržište rada – konkretan je Pleško.

Zagorski obrtnici i poduzetnici konstatno traže kvalificiradnu snagu. Oglasa ima puno. Jedna od zagorskih tvrtki koja također ima nedostatak kvalificirane radne snage je i Staklorez Burić iz Pregrade. – Nama također fale CNC operateri, mehatroničari i staklari… Prošle smo godine bili na prezentaciji zanimanja i rekli djeci da mogu biti u domu, ponudili stipendiju od 800 kuna 12 mjeseci i na praksi plaću početnog radnika, ali nitko nam se nije javio – priča nam Milan Burić, vlasnik tvrtke u mirovini, koji je direktorsku poziciju prepustio sinu. Kaže i kako su u jednom trenutku trebali 22 radnika i bili su u problemima. - Nismo mogli naći potreban kadar, pa smo morali uzeti ljude starije životne dobi pred mirovinom, koji su jako dobri radnici, ali nisu za moderne tehnologije. Sada smo u fazi nabave jednog stroja visoke tehnološke razine i trebat ćemo dva nova čovjeka, a ako ih nećemo moći naći, morat ćemo napravit preraspodjelu unutar firme – priča nam Burić, čija tvrtka zapošljava 68 ljudi. Kaže i kako su se plaće povećale. Radnici dobivaju regres, 400 kuna za topli obrok, veće božićnice, uskrsnice... Burić ističe da je i naplata puno bolja jer je posla toliko da više ne morate raditi za onoga koji ima loše reference. Za zanimanje staklara može se školovati u Zagrebu, u Zagorju škole za to zanimanje nema. No, prema informacijama koje ima Burić postoje neke naznake da se odjeljenje za zanimanje staklar otvori u SŠ Bedekovčina. Staklorez Burić se razvilo iz male obiteljske obrtničke radionice koja je započela s radom 1982. Danas je to renomirana tvrtka koja radi po cijeloj Hrvatskoj, velike investicije po Jadranu u uređenju hotela. Prošle su godine tako uređivali najluksuzniji hotel na Jadranu, Grand park. Njihovi proizvodi se i izvoze u Sloveniju, Austriju i Njemačku.Tako da im kvalificiranog kadra uvijek treba.

Prema podacima HZZ-a PU Krapina poslodavci su u siječnju prijavili 578 potreba za radnicima što je za 214,1% više nego u prethodnom mjesecu te za 25,7% više u odnosu na isti mjesec 2019. godine. U prerađivačkoj industriji slobodnih mjesta je bilo za 151 radnika, u obrazovanju za 113, u zdravstvenoj zaštiti 80, u građevinarstvu 55... Najtraženiji u su bili prodavači, konobari, šivačice i čistačice, radnici na proizvodnoj liniji, stolari, zatim odgojitelji predškolske djece, stolari i zidari, bravari, vozači teretnog vozila, medicinske sestre i doktori opće medicine. Tražila su se 42 prodavača, po 26 konobara i šivača, čak 14 stolara, 12 zidara i 10 doktora.... Trenutno je na burzi 2.305 osoba. U usporedbi sa prosincem 2019. broj nezaposlenih povećao se za 2,2% ili 50 osoba, a u odnosu na siječanj 2019. godine broj nezaposlenih manji je za 11,1% ili 288 osoba. Novoprijavljene su 373 nezaposlene osobe, od čega je 270 osoba došlo izravno iz radnog odnosa, najviše iz prerađivačke industrije i građevinarstva. Iz evidencije su izašle 323 osobe, od čega se 208 zaposlilo. Apsurd je i da su na burzi najbrojniji upravo oni sa završenom trogodišnjom školom, KV i VKV zanimanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook