Prethodni članak
Sljedeći članak

Novo istraživanje: Imunološka reakcija na covid može izazvati delirij, moždanu maglu i dugotrajne probleme

Preliminarni nalazi sugeriraju...

  • koronavirus covid ob zabok

    Foto: Krunoslav Pavlina


Istraživanje britanskih znanstvenika s King's Collegea u Londonu sugerira da bi imunološki odgovor na koronavirus mogao biti uzrok delirija i 'moždane magle' kod pacijenata s covidom. Termin 'moždana magla' označava skup simptoma značajnog pada kognitivnih funkcija, kao što su slaba koncentracija i nesposobnost fokusiranja, kao i problemi s pamćenjem

Teške covid infekcije mogu oštetiti živčane stanice u mozgu i potencijalno povećati rizik od dugoročnih zdravstvenih problema. Prema navedenom istraživanju, snažan imunološki odgovor na virus povećao je stopu smrti neurona i imao 'duboki' utjecaj na regeneraciju u području hipokampusa, dijela mozga ključnog za kognitivne sposobnosti, dakle za učenje i pamćenje.

Preliminarni nalazi sugeriraju da Covid može izazvati neurološke probleme kod pacijenata, a da virus ne mora zaraziti sam mozak, izvještava u srijedu britanski Guardian. Vjeruje se da je to ujedno i podloga za delirij kod covid pacijenata, ali može doprinijeti i magli u mozgu te drugim problemima. 'Ovi su neurološki simptomi vrlo zabrinjavajući za pacijente i njihove obitelji, a nadamo se da naše istraživanje može pomoći u određivanju najprikladnijih tretmana za smanjenje ili sprječavanje ovih simptoma', rekao je Carmine Pariante, profesor biološke psihijatrije na KCL-ovom Institutu za psihijatriju i viši autor istraživanja.

Istraživači su analizirali krv 36 covid pacijenata i otkrili su da su njihove razine proteina IL-6 čak 15 puta veće od normalnih. Još dramatičniji porast IL-6 pronađen je kod covid pacijenata u deliriju, stanju krajnje zbunjenosti u kojem pacijenti mogu izgubiti svijest o sebi. Kod njih je IL-6 bio šest puta veći nego kod drugih covid pacijenata. Gotovo trećina hospitaliziranih covid pacijenata doživi delirij, a u teškim slučajevima čak i dvije trećine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook