Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi veliki projekt u Zagorju podigao pravu buru. Prijeti se i prosvjedom


Portal Zagorje.com početkom listopada pisao je o novom projektu na području općine Veliko Trgovišće i to u Dubrovčanu, podno Velike Erpenje i Spomen-parka Hrvatskoj majci. Bit će to Aleja velikana Hrvatskog zagorja ili bolje rečeno – trebala je biti.

Ideja projekta je da se u malom predstave znane i neznane osobe koje su ostavile trag u Zagorju, nositelj projekta je Općina Veliko Trgovišće na čijem se zemljištu Aleja gradi, a inicijativu i ideju za projekt pokrenula je Turistička zajednica 'Biser Zagorja'.

U projektu gotovo ništa nije sporno, osim samog naziva zbog čega se nakon naše priče podigla bura, prijeti se i prosvjedom, a osim toga, zanimljivo je i da krapinsko - zagorski župan Željko Kolar o ovom projektu nije imao blage ''dume'' do 17. listopada. 

Podsjetimo, kad smo javnosti plasirali veliki novitet u Dubrovčanu, napisali smo da u ˝samom nazivu Aleje (možda) nedostaju i velikanke˝. Bilo je to prvo pitanje koje smo u razgovoru postavili direktorici Turističke zajednice područja Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća, Tatjani Petranović Capar. - A gdje su velikanke? - A ima i velikanki, ali bio bi predugački naziv. Imamo tri žene - odgovorila nam je tada kroz smijeh.

Pa, iako nisu tri, već četiri, Justina Mihanović, Sidonija Erdődy Rubido, Veronika Desinićka i Marija Jurić Zagorka, one će pronaći svoje mjesto u parku uz Antuna Mihanovića, Antuna Augustinčića, Otona Ivekovića, Franju Tuđmana, Josipa Broza Tita, Ljudevita Gaja, Matiju Gubca i Ljudevita Vranyczanya. Da naš članak nije prošao neopaženo potvrđuje i činjenica da su ga mnogi mediji prenijeli, a nakon toga su se zaredale i brojne reakcije.

Jednu od njih dostavila nam je i prva regionalna agencija Hearth thinking@doing sa sjedištem u Zagrebu skrećući pozornost da su žene zaslužne za neka od najvećih književnih djela, društvenih postignuća i znanstvenih otkrića kroz povijest, ali brojke pokazuju da su naše velikanke uglavnom nevidljive. - Često za njih nije bilo mjesta u višim društvenim slojevima, školskim udžbenicima, mjestima gdje se donose odluke i važnim političkim pozicijama, a danas, za njih nema mjesta niti na pločama kojima se imenuju ulice, parkovi i trgovi. Ako dodamo riječ 'velikanke' na ploču, onda neće biti mjesta i ploča će biti pretrpana jer je ionako puno teksta na njoj – odgovor je nadležnih na pitanje zašto se u imenu novoizgrađene Aleje velikana Hrvatskog zagorja ne pojavljuju i 'velikanke' - riječi su kojima je započelo pismo koje je stiglo u našu redakciju. Tako je to u hrvatskom jeziku, dodaju, a taj jezik je samo preslika društva u kojem je nastao.

Kaj se događa?
Nas je zanimalo i mišljenje krapinsko - zagorskog župana koji do sredine ovog mjeseca, kako je sam rekao, nije znao ništa. - Ja do neki dan o tom projektu nisam znao ništa. Kada sam vidio da su tamo počeli radovi, nazvao sam Roberta i pitao sam kaj se događa. Čuo sam da će biti 12 zagorskih velikana - rekao nam je župan koji je, očito, preskočio naš članak u kojem smo detaljno iznijeli o kakvom se projektu radi i što će sve sadržavati.

No, kaže, u procesima odabira imena ulica, gradova i trgova, žene su često zapostavljene. - U društvu se to treba mijenjati, o tome se mora voditi briga i sukladno tome trebamo stvarati klimu u zajednici. Nikako ne bismo smjeli dopuštati da je zastupljen samo jedan spol. Ne znam koji je bio kriterij za izbor velikanki i velikana, ali u svakom slučaju, siguran sam da ima mjesta za sve - objasnio je Kolar pa još prokomentirao: - Da li se Aleja mogla zvati 'velikanke i velikani'? Možda bih ja našao i neki drugi naziv. Često znamo, da spriječimo takve situacije u kojima nema najsretnijeg rješenja, tražiti drugo rješenje.

Na rodnu ravnopravnost treba paziti u svemu - poentirao je župan Kolar, a mi smo ponovno kontaktirali Općinu Veliko Trgovišće, postavili smo pitanje o ''velikanima i velikankama'' pa se ispostavilo da:
- To nije aleja velikana. To je netko kolokvijalno tako nazvao. Projekt se zove 'Park s tematskom stazom Dubrovčan'. Točka. To nije Aleja velikana. Naziv projekta je Javna zelena površina park s tematskom stazom. Ostalo je Aleja velikana da svi znaju na što se odnosi. Preuzela sam projekt, pa shvatila, aha to se tako zove, ali se za EU projekt to zove drugačije. Aleja velikana jednako je Park s tematskom stazom. Na tabli od EU projekta stajat će Park s tematskom stazom. Gdje je stalo s tim nazivom ja ne znam. Meni je Aleja velikana puno zvučnije nego park s tematskom stazom – rekla nam je Petra Lovrečić Lončar, voditeljica projekta.

Pitali smo, kako je moglo doći do te promjene. - Ne znam. Ja sam došla na ovo mjesto prije šest mjeseci, prekasno da bih to znala. Shvatila sam da je jedno jednako drugo. Shvatila sam da ga po svim ugovorima, po tabli za EU projekte vodim kao Park s tematskom stazom, a on obuhvaća velikane i velikanke Hrvatskog zagorja – objašnjava. Dakle, Aleja velikana Hrvatskog zagorja, zapravo ne postoji, barem na papiru, premda je Biser Zagorja kao takvu promovira na svojim društvenim mrežama.

Još prašine
A onda je u Općinu stigao mail Josipa Blaževića koji izražava svoje gnušenje i prijeti najoštrijim prosvjedom jer bi park trebao sadržavati, kako je napisao, spomenik jugoslavenskom diktatoru i masovnom ubojici Hrvata Josipu Broz Titu ovim putem izražavam svoje gnušanje i najoštriji prosvjed. - Stavljati među hrvatske velikane čovjeka koji je rušio Hrvatsku i obnovio Jugoslaviju, napravio genocid nad Hrvatima, oteo nam pola zemlje (Bosnu, Hercegovinu, Boku kotorsku i istočni Srijem) je umna i duhovna bolest te prijezir prema vlastitome narodu. Sa ovim veleizdajničkim činom će biti upoznati svi koji imaju ovlasti spriječiti ovaj protuhrvatsko djelovanje, a očekujte i prosvjede. Bolje vam je odustanite od postavljanja spomenika ovom psihopatu dok se cijela Hrvatska nije digla na noge. Neka vam svima koji ste uključeni u ovo Svevišnji udijeli razboritost. Vratite se Isusu Kristu našem Spasitelju i Njegovoj i našoj presvetoj Majci Mariji kako bi uvidjeli u kojoj zabludi živite – napisao je Blažević, a direktorica TZ-a, Tatjana Petranović Capar, u svom odgovoru objašnjava da se radi o turistički atraktivnim lokacijama s ciljem obilježavanja poznatih imena osoba Hrvatskog zagorja koje su obilježile hrvatsku povijest i ostavile trag.

- Kao područje koje želi promovirati i osmisliti svoje područje kroz dodatnu turističku vrijednost, zanimljivu za goste i posjetitelje, kroz priču o kraju i imenima osoba koji su obilježili hrvatsku povijest na pozitivan, ali i negativan način, jer oboje je dio povijesti koju ne možemo izbjeći niti pobjeći od nje. Sami Ljudevit Vranyczany ili Justina Mihanović ili Veronika Desinićka nisu toliko ostavile traga, ali su i oni navedeni jer smo preko udruživanja susjednih područja, povezali okolna zainteresirana područja s ciljem osiguravanja i mogućnosti financiranja, koje bez udruživanja ne bismo imali - stoji u odgovoru TZ-a.

Loša reklama?
- Tito je povijesna ličnost. Netko ga može smatrati pozitivnim ili negativnim, ali je obilježio Hrvatsko zagorje. Ne gradi se spomenik, ali je jedan od velikana. Kod prepisivanja svatko izvuče svoje tumačenje. Velikane je birala Turistička zajednica Biser Zagorja, a načelnik Robert Greblički ograđuje se od toga i ne istupa u javnost po pitanju izbora jer je to u ingerenciji partnera, dakle Turističke zajednice. Mi financiramo tematsku stazu. Ja sam tek iz vašeg članka otkrila tko je na popisu. Onaj tko je odabrao neka za to i odgovara. Mi se u izbor nismo pleli. A što se prosvjeda tiče... Ako će biti prosvjed zbog Tita, cijela će Hrvatska znati da imamo park – zaključuje voditeljica projekta.

Kontaktirali smo i direktoricu Petranović Capar koja se do zaključenja članka nije javila.

Tko zna, možda je baš intencija Turističke zajednice Biser zagorja bila podići prašinu, puniti medijske stupce i tako stvarati marketing. Vrijeme će pokazati. Kako bilo, kada se prašina slegne, korov brzo raste ili je sva ova buka - ni za što?

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook