Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI POČETAK: Gradnja novog doma za žrtve nasilja u obitelji počinje na proljeće, a projekt je vrijedan 11,6 milijuna kuna

Kapacitet novog skloništa bit će 12 do 15 korisnika


U Zaboku je danas održana konferencija projekta Novi početak, projekta ukupne vrijednosti 11,6 milijuna kuna, koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Prijavitelj je Krapinsko – zagorska županija, a partneri su Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i Centar za socijalnu skrb Krapina. Trajanje projekta je 30 mjeseci, službeno je započeo 9. lipnja ove godine, a traje do 9. prosinca 2023. godine. Riječ je o projektu kojim se problematici nasilja u obitelji prvi puta pristupa na sveobuhvatan način. Projektom će se sklonište za žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko – zagorskoj županiji, čiji je sadašnji kapacitet 8 korisnika, sagraditi na novoj trajnoj lokaciji u povećanom kapacitetu.


-Projektom je predviđeno opremanje i uređenje savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji kao nove usluge koju će pružati dom za žrtve nasilja u obitelji. Projekt je usmjeren i na edukaciju stručnjaka koji će pružati podršku žrtvama nasilja u obitelji. Važna komponenta je senzibilizacija javnosti općenito za nasilje, pa tako i za nasilje u obitelji – kaže Martina Gregurović Šanjug, voditeljica projekta Novi početak i privremena ravnateljica Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak.


Sigurna kuća odnosno dom za žrtve nasilja u obitelji službeno je započeo s radom 7. prosinca 2020. godine, a prvi korisnici u dom stigli su nekoliko dana kasnije. Ukupni kapacitet je 8 plus 1 korisnik, a tri mjeseca nakon početka rada bio je u potpunosti popunjen i kontinuirano je popunjen većinu vremena. - U prvom redu zbrinjava korisnike s područja KZŽ, obzirom da je njegovo financiranje do sada bilo u potpunosti i isključivo iz sredstava županijskog proračuna. Do sada je dom zbrinuo ukupno 18 korinsika, od toga njih 17 s područja županije – ispričala je Gregurović Šanjug te dodala da se zamjećuje da je uspostavom ovog skloništa interes za smještaj na području županije je značajno povećan. - Centri su smještavali godišnje u prosjeku 10 korisnika, a ove godine u 10 mjeseci već 17 s područja županije – istaknula je voditeljica projekta.


Kapacitet novog skloništa bit će 12 do 15 korisnika. Dom pruža pruža usluge smještaja, potpuno besplatnog, savjetovanje i podršku oko organizacije svakodnvenog života, upisa djece u vrtiće i škole te zadovoljavanja zdravstvenih i drugih potreba. Bitno je da projekt predviđa mogućnost da korisnici nakon izlaska iz skloništa, a prije nego nastave u potpunosti samostalan život u zajednici, mogu 6 mjeseci živjeti u stanovima čiji će se najam u potpunost financirati iz projekta, tako da će im se olakšati ovaj njihov novi početak samostalnog življenja.
Dom Novi početak jedna je od rijetkih ustanova u Hrvatskoj koji je spreman zbrinuti i muške i ženske žrtve nasilja u boitelji. - U ovom trenutku sve su korisnice ženskog spola, no imali smo jedan upit za smještaj jednog korisnika muškog spola. U novom objektu koji će biti veći, ovaj dio koji se tiče zbrinjavanja i muških korisnika zgodnije će se prostorno riješiti, a imat će pristup i za osobe s invaliditetom.


Župan Željko Kolar napomenuo je da je sadašnja sigurna kuća privremenog karaktera gdje su se neke stvari morale improvizirati. – U novom domu bit će bolji uvjeti, dodatni sadržaji i naravno da je velika stvar da se radi o bespovratnim sredstvima. Tu će još trebati neke popratne stvari, koje će Županija financirati iz vlastitih sredstava, ali ovo je ipak financiranje projekta u stopostotnom iznosu Hvala svima koji su radili na pripremi projekta, Vladi na ovom natječaju i osiguravanju ovih sredstva. Krenuli smo na vrijeme, fazi u kojoj smo garantira da će projekt biti završen na vrijeme, a gradnja treba početi na proljeće – rekao je župan Kolar. Funkcioniranje sigurne kuće i dalje će financirati Krapinsko – zagorska županija.

Vendi Keserica, voditeljica SOS telefona, savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ pohvalila je ovaj projekt te istaknula da su takve usluge prijeko potrebne u našoj županiji. - Bilježimo porast i poziva i žena koje traže našu pomoć i usluge, pa pozdravljam inicijativu Županije i smatram da samo zajedničkom suradnjom možemo doprinijeti tome da utječemo na smanjenje rodno uvjetovanog nasilja – rekla je te uputila apel da je nasilje nešto što svi trebamo prijaviti i reagirati.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je Županija kontinuirano razvija nove usluge i brine za ranjive skupine te je stekla ulogu korodinatora i poveznice između različitih ustanova, udruga, institucija, odnosno svih koji se bave pružanjem socijalnih usluga.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u unutrašnjosti. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. PRIVREMENA PROMETNA REGULACIJA A2 Zagreb-Macelj: -na dionici Jankomir-Zaprešić u smjeru Maclja ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program