Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI POČETAK: Gradnja novog doma za žrtve nasilja u obitelji počinje na proljeće, a projekt je vrijedan 11,6 milijuna kuna

Kapacitet novog skloništa bit će 12 do 15 korisnika


U Zaboku je danas održana konferencija projekta Novi početak, projekta ukupne vrijednosti 11,6 milijuna kuna, koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Prijavitelj je Krapinsko – zagorska županija, a partneri su Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i Centar za socijalnu skrb Krapina. Trajanje projekta je 30 mjeseci, službeno je započeo 9. lipnja ove godine, a traje do 9. prosinca 2023. godine. Riječ je o projektu kojim se problematici nasilja u obitelji prvi puta pristupa na sveobuhvatan način. Projektom će se sklonište za žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko – zagorskoj županiji, čiji je sadašnji kapacitet 8 korisnika, sagraditi na novoj trajnoj lokaciji u povećanom kapacitetu.


-Projektom je predviđeno opremanje i uređenje savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji kao nove usluge koju će pružati dom za žrtve nasilja u obitelji. Projekt je usmjeren i na edukaciju stručnjaka koji će pružati podršku žrtvama nasilja u obitelji. Važna komponenta je senzibilizacija javnosti općenito za nasilje, pa tako i za nasilje u obitelji – kaže Martina Gregurović Šanjug, voditeljica projekta Novi početak i privremena ravnateljica Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak.


Sigurna kuća odnosno dom za žrtve nasilja u obitelji službeno je započeo s radom 7. prosinca 2020. godine, a prvi korisnici u dom stigli su nekoliko dana kasnije. Ukupni kapacitet je 8 plus 1 korisnik, a tri mjeseca nakon početka rada bio je u potpunosti popunjen i kontinuirano je popunjen većinu vremena. - U prvom redu zbrinjava korisnike s područja KZŽ, obzirom da je njegovo financiranje do sada bilo u potpunosti i isključivo iz sredstava županijskog proračuna. Do sada je dom zbrinuo ukupno 18 korinsika, od toga njih 17 s područja županije – ispričala je Gregurović Šanjug te dodala da se zamjećuje da je uspostavom ovog skloništa interes za smještaj na području županije je značajno povećan. - Centri su smještavali godišnje u prosjeku 10 korisnika, a ove godine u 10 mjeseci već 17 s područja županije – istaknula je voditeljica projekta.


Kapacitet novog skloništa bit će 12 do 15 korisnika. Dom pruža pruža usluge smještaja, potpuno besplatnog, savjetovanje i podršku oko organizacije svakodnvenog života, upisa djece u vrtiće i škole te zadovoljavanja zdravstvenih i drugih potreba. Bitno je da projekt predviđa mogućnost da korisnici nakon izlaska iz skloništa, a prije nego nastave u potpunosti samostalan život u zajednici, mogu 6 mjeseci živjeti u stanovima čiji će se najam u potpunost financirati iz projekta, tako da će im se olakšati ovaj njihov novi početak samostalnog življenja.
Dom Novi početak jedna je od rijetkih ustanova u Hrvatskoj koji je spreman zbrinuti i muške i ženske žrtve nasilja u boitelji. - U ovom trenutku sve su korisnice ženskog spola, no imali smo jedan upit za smještaj jednog korisnika muškog spola. U novom objektu koji će biti veći, ovaj dio koji se tiče zbrinjavanja i muških korisnika zgodnije će se prostorno riješiti, a imat će pristup i za osobe s invaliditetom.


Župan Željko Kolar napomenuo je da je sadašnja sigurna kuća privremenog karaktera gdje su se neke stvari morale improvizirati. – U novom domu bit će bolji uvjeti, dodatni sadržaji i naravno da je velika stvar da se radi o bespovratnim sredstvima. Tu će još trebati neke popratne stvari, koje će Županija financirati iz vlastitih sredstava, ali ovo je ipak financiranje projekta u stopostotnom iznosu Hvala svima koji su radili na pripremi projekta, Vladi na ovom natječaju i osiguravanju ovih sredstva. Krenuli smo na vrijeme, fazi u kojoj smo garantira da će projekt biti završen na vrijeme, a gradnja treba početi na proljeće – rekao je župan Kolar. Funkcioniranje sigurne kuće i dalje će financirati Krapinsko – zagorska županija.

Vendi Keserica, voditeljica SOS telefona, savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ pohvalila je ovaj projekt te istaknula da su takve usluge prijeko potrebne u našoj županiji. - Bilježimo porast i poziva i žena koje traže našu pomoć i usluge, pa pozdravljam inicijativu Županije i smatram da samo zajedničkom suradnjom možemo doprinijeti tome da utječemo na smanjenje rodno uvjetovanog nasilja – rekla je te uputila apel da je nasilje nešto što svi trebamo prijaviti i reagirati.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je Županija kontinuirano razvija nove usluge i brine za ranjive skupine te je stekla ulogu korodinatora i poveznice između različitih ustanova, udruga, institucija, odnosno svih koji se bave pružanjem socijalnih usluga.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook