Prethodni članak
Sljedeći članak

'Novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita kreće 10. rujna i pozivamo sve mlade da iskoriste ovu mjeru te da na puno povoljniji način dođu do svog stana ili kuće'

Održana je konferencija za medije na temelju rješavanja problema stambenog pitanja mladih


Danas je u Krapini u uredu Županijske organizacije HNS-a održana konferencija za medije na temelju rješavanja problema stambenog pitanja mladih. Na konferenciji su govorili predsjednik Županijske organizacije HNS-a Robert Šplajt i zamjenik župana za gospodarstvo i potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek.

Naime, kako je rekao Šplajt, Ministarstvo graditeljstva je raspisalo natječaj vezan za rješavanje problema stambenog pitanja mladih i koji će se objaviti 10. rujna.

- Rješavanje stambenog pitanja jedan je od preduvjeta da mladi ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj. Odlazak mladih iz Hrvatske jedan je od gorućih problema s kojim se naša zemlja  susreće. Za rješavanje ovog problema nije dovoljna samo kritika kako najčešće političke opcije nude već rješenja, a jedno od njih je i izgradnja POS-ovih stanova te subvencioniranje stambenih kredita - rekao je Šplajt dodajući kako je dosad odobreno 5300 takvih kredita i izgrađeno 8286 POS stanova. - Riječ je o više od 13 500 domova za preko 36 000 mladih ljudi. Prema postojećim projekcijama  Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja do 2020. godine će 20 000 obitelji imati svoj dom zahvaljujući upravo ovim dvjema mjerama - istaknuo je Šplajt dodajući kako su zahvaljujući tim mjerama Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja grad veličine Karlovca ostati u Hrvatskoj. - Novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita kreće 10. rujna i pozivamo sve mlade da iskoriste ovu mjeru i da na puno povoljniji način dođu do svog stana ili kuće - poziva Šplajt. Po prvi put se, kaže on, uvodi dodatno subvencioniranje kredita za svakog maloljetnog člana. - Na dan podnošenja zahtjeva za jednu godinu, drugim riječima svako dijete koji je član kućanstva i koje je maloljetno omogućava se subvencioniranje kredita u trajanju jedne godine - govoti Šplajt dodajući  da svi oni koji ne prikupe potrebnu dokumentaciju za prijavu za natječaj u rujnu, mogu se javiti na onaj sljedeći koji će biti raspisan u ožujku 2020. godine.

- U dvije godine otkad se vodi  mjera stambenog subvencioniranja, zbrinuto je 5 000 mladih osoba, a u 2018. broj zahtjeva je porasao za 29% što je pokazatelj da je ova mjera dobro pogođena. Prosjek onih koji dobivaju subvencije je 33 godine, a prosječna rata iznosi 2900 kuna. Ova mjera stambenog zbrinjavanja ujedno je i demografska mjera jer za svako rođeno odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita subvencija države produljuje se za dodatne dvije godine. Dosada ovom mjerom zbrinuto 5300 obitelji u kojima je rođeno preko 750 djece. Subvencije čine 30 do 51 % rate kredita, a ovisi u kojem stupnju razvijenosti se nalazimo. Tijekom narednih pet godina mladi će za subvencioniranje kredita ponovno moći javiti u ožujku, a vjerojatno i najesen 2020. godine kada će biti raspisani novi takvi pozivi.

- Na subvencionirane kredite mogu se javiti građani s područja prebivališta Republike Hrvatske, a uvjet je da nisu stariji od 45 godina. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, a najviši prihvatljivi trošak je 1500 eura po metru kvadratnom. Najviši iznos kredita je 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Najveće subvencije mogu ostvariti oni koji namjeravaju kupiti ili izgraditi stan ili kuću u nerazvijenim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili izgraditi ili kupiti kuću u urbanim središtima grada Zagreba - napomenuo je Ferek-Jambrek i napomenuo kako Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osigurava kvalitetu izgradnje POS-ovih stanova i njihovog doma. - Dosada su POS-ovim programom i najmom izgrađeno 8200 stanova i i uloženo je preko 4 milijarde kuna - dodao je Ferek-Jambrek napomenuvši kako time Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređanja pomaže građevinskom sektoru i hrvatskom gospodarstvu. - U naredne dvije godine preko programa Ministarstva graditeljstva planira se izgraditi novih 1000 stanova. U Krapinsko-zagorskoj županijia s područja 15 općina i gradova 35 mladih obitelji dobilo je POS-ove kredite. Statistika govori da je iz naše županije najmanje ljudi otišlo - rekao je Ferek-Jambrek i pozvao sve  mlade obitelji i da uzmu subvencionirane kredite za stanove.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook