Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVE MJERE ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE: Nema plesnog podija, svadbe do ponoći, nema švedskog stola...

Nakon sastanka ugostitelja s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite, otkrivene su nove mjere za ugostitelje


Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak za Index je komentirao uvođenje novih epidemioloških mjera za ugostitelje, navodeći kako su one nerealne i da će, ako ih se ugostitelji budu pridržavali, svi redom propasti. Od danas je, podsjetimo, obvezno nošenje maski za goste i zaposlene u svim ugostiteljskim objektima, osim pri konzumiranju hrane i pića, a tijekom dana će HZJZ i službeno objaviti ostale izmjene i nadopune obaveznih mjera i preporuka.

Ovo su nove mjere za sve ugostiteljske objekte:
• Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima pazit će po jedan covid-redar
• Broj osoba ovisit će o broju kvadrata objekta, po jedan gost na svaka četiri četvorna metra
• Fizički razmak između stolova treba biti tri metra
• Ne smije biti švedskog stola
• Zabranjeni su plesni podiji
• Sve radi do ponoći pa tako i svadbe
• Maske za goste dok hodaju po objektu i ne sjednu za stol i počnu konzumirati hranu i piće

Medak mjeru nošenja maski za goste objašnjava da ta mjera potječe iz Njemačke gdje se pokazala dobrom, s minimalnim brojem zaraza, te vjeruje da će tako biti i u Hrvatskoj, odnosno da će gosti biti sigurni. - Bitno je i da će svi raditi do 24 sata , klubovi i ostali objekti, a i svadbe će moći biti do tog doba i nijedan objekt neće moći raditi poslije tog vremena, pa ni klubovi - naveo je Medak.

Za svadbe je još dodao da broj okupljenih ne bi bio ograničen, ali se moraju svi prijaviti do pet dana do početka svadbe i mora se voditi evidencija svih gostiju, da se svi pridržavaju mjera i da se i tako može voditi nadzor. Ukida se i plesni podij i sve će morati biti gotovo do 24 sata, a hrana će se morati služiti na stolove i ne smije biti buffeta ili švedskih stolova.

-Stožeru smo jasno rekli da ekonomski ne možemo opstati s takvim mjerama i bez obeštećenja, na što su rekli da to nije pitanje za njih, nego vladu, i da će joj to prenijeti - kazao je Medak objasnivši da se obeštećenja odnose na prije svega ekonomska pitanja, poput sniženja stope PDV-a ili odgode plaćanja PDV-a ili neke subvencije ili drugog, bez čega ugostiteljstvo u sadašnjim okolnostima nije održivo .

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook