Prethodni članak
Sljedeći članak

[NOVE MJERE PREVENTIVE ZBOG AFRIČKE SVINJSKE KUGE] Kolinje će biti dozvoljeno samo ako svinje prije pregleda veterinar

Afrička svinjska kuga (ASK) je vrlo kontagiozna bolest domaćih i divljih svinja koja se prenosi direktnim i indirektnim kontaktom, ingestijom kontaminirane hrane i određenim vektorskim vrstama.


FOTO: Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je nove preventivne mjere radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Hrvatsku. Obzirom da u Hrvatskoj predstoji vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik. Stoga će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH. Sve farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati ni premještati svinje, stoji u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Mjere koje se gospodarstva moraju pridržavati je nabavljanje svinja isključivo iz pouzdanih i certificiranih gospodarstava (komercijalni uzgoji slobodni od virusa ASK), zatvoreno držanje svinja, ograničen ulazak ljudi na gospodarstva, korištenje zaštitne odjeće, pravilno odlaganje uginulih životinja ili dijelova uginulih životinja, zabrana unošenja divljih svinja ili njihovih dijelova u objekt ili gospodarstvo, sprječavanje kontakta divljih i domaćih svinja postavljanjem zaštitnih ograda i poštivanje ostalih biosigurnosnih mjera.

Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju sa gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt.

Europska komisija odobrila Hrvatskoj financijska sredstva za selektirani odstrel ženskih grla divljih svinja. Ministarstvo poljoprivrede uvodi i novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. To su nove preventivne mjere koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede gdje je održan sastanak na kojem su detaljno raspravljene mjere koje Ministarstvo poduzima i namjerava poduzeti u narednom razdoblju, radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku.

Veterinari nam nisu mogli detaljnije pojasniti nove preventivne mjere jer nisu dobili konkretne upute da li će to biti pregled mesa na trihinelu ili će veterinari direktno morati dolaziti na seoska gospodarstva, no kada dobe jasnije upute, znat ćemo i više detalja i odgovora na pitanja koje muči poljoprivrednike.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program