Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova cijena parkiranja – u svim ostalim gradovima skuplje, u Varaždinu jeftinije


Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u srijedu su najavili da će, nakon uspješnih pregovora s koncesionarom, u Varaždinu cijena parkiranja pojeftiniti za 10 posto, za primjer svim ostalim gradovima u Hrvatskoj u kojima cijena parkiranja poskupljuje.

Gradonačelnik je podsjetio kako je jedna od prvih odluka bila uvođenje kraće naplate u 3. zoni: „Kada smo preuzeli upravljanje Gradom, u Varaždinu je naplata parkiranja vrijedila do 20 sati u sve tri zone. Prvi potez koji smo zatim nakon dugotrajnih pregovora napravili u dogovoru s koncesionarom – na čemu im zahvaljujem, jest da smo uveli u 3. zoni naplatu do 15 sati. Danas zato iza 15 sati imamo više od 500 parkiranih mjesta u gradu gdje naši sugrađani mogu parkirati besplatno.“

Zbog Zakona o uvođenju eura, koncesionari u cijeloj Hrvatskoj žele, zato što njihovi parkirni automati ne mogu prepoznavati kovanice od 1, 2 i 5 centi, zaokruživati iznose naplate na veći iznos. Takav zahtjev došao je i u Grad Varaždin. „Budući da odobrenje na novi cjenik daje gradonačelnik, ja se s takvim zahtjevom nisam usuglasio. Ako prođete gradom vidjet ćete da su svi parkirni automati ugašeni. Hitno smo sazvali radni sastanak s Best in parkingom i već jučer smo primili dopis da koncesionar pristaje na naše zahtjeve te da traži suglasnost na novi cjenik parkirnih karata s cijenom od 60 centi po satu, odnosno 4,52 lipe. Cijena parkiranja u Gradu Varaždinu tako pojeftinjuje za 10%.“ – najavio je gradonačelnik Neven Bosilj. Dodao je da će sazvati Savjet za zaštitu potrošača kako bi dali suglasnost na prijedlog, nakon čega će on potpisati odluku te bi već od sutra moglo krenuti usklađivanje automata na novu cijenu. Cijena će biti ista za sve oblike kupovine karata.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo postignutim dogovorom, ali najavio i jeftinije noćno parkiranje u podzemnoj garaži na Kapucinskom trgu. „Od prvotne ideje zaokruživanja na 5,27 kuna, parkiranje nam pojeftinjuje za 75 lipa, odnosno za 10 centi. Zahvaljujem se koncesionaru i nadam se da će ovo barem malo olakšati inflatorni pritisak našim sugrađanima. No, između ostalog, drago mi je reći da se mijenjaju i neke druge cijene. Noćni sati u podzemnoj garaži dosad su bili 1 kunu, a sada će biti 10 centi, što znači da će 10 sati parkiranja koštati 1 euro, a to je pojeftinjenje od 25 posto.“ – rekao je Neven Bosilj.

Objasnio je da Grad Varaždin za koncesiju dobiva godišnje 174.500,00 kuna, ali koncesionar ima i obvezu plaćanja kredita podzemne garaže koji iznosi 2,1 milijun kuna, što znači da obveza koncesionara iznosi 300 tisuća eura godišnje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook