Prethodni članak
Sljedeći članak

'NOĆ SVJETLOM OBASJANA': Zabočki župnik Marijan Culjak predstavio šestu zbirku poezije i proze

Promociji su nazočili brojni župljani, svećenici, gosti, rodbina i prijatelji župnika Marijana


U Osnovnoj školi K. Š Gjalskog u Zaboku, u nedjelju 26. svibnja održalo se predstavljanje šeste zbirke pjesama i proze zabočkog župnika Marijana Culjaka pod nazivom „Noć svjetlom obasjana” Okupljene je u tu književnu večer sviranjem i pjevanjem uveli vrsni glazbenici Nenad Grabušić i Vjekoslav Jozić. Promociji su nazočili brojni župljani, svećenici, gosti, rodbina i prijatelji župnika Marijana.

- U ovom 'pušlecu' marljivog i plodnog poete i naratora, župnika Marijana, dolazi pred nas pregršt pjesama, novela, sjećanja, zapisa i putopisa. Sam je naslov zanimljiv i pobuđuje pozornost: „Noć svjetlom obasjana – ističe mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru. O autoru je govorio mons. Ivan Miklenić koji župnika Culjaka poznaje od školskih dana istaknuvši upravo njegovu ljubav prema zapisivanju a osobito je ponosan što je i ova zbirka objavljena u nakladi Glasa Koncila. Autor Culjak u ovoj je zbirci čitateljima otkrio izbor koji se na prvi pogled čini po sadržaju vrlo šaren, heterogen a u stvarnosti baš takav izbor i poezije i proze sposoban je makar na trenutak izvući čitatelja iz monotonije sive svakodnevice i pružiti mu dragocjene iskre svjetla, bilo da su duhovne ili samo duhovite – istaknuo je mons. Miklenić.

Još jedan recenzent zbirke dr. Ivica Balagović, ekonomski vijećnik župe i predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zabok s velikim poštovanjem i ponosom ističe kako je u jednom trenutku svoga života Marijan Culjak izrekao ovu rečenicu „Ja nisam pjesnik“ pred svjedocima i odmah dao objašnjenje. Osvrt na književnu tematiku dao je i preč. Silvijo Milin župnik Svetom Jurju i dekan Senjskog dekanata koji je izrekao da evo opet Marijana. Složio je on svoju novu zbirku pjesama i proze nama na dar. Nakon svih ovih riječi autor Culjak kaže da nema što nadodati osim da je večeras ponosan i radostan. - Ako sam vas obradovao ovim večerašnjim susretom onda je zadatak izvršen i ne treba ništa više dodati. Svaka pjesma mora imati pozitivan završetak - smatra vlč. Culjak, jer, kako kaže ima već dovoljno negativnosti u svakodnevnom životu, a umjetnost je ta koja mora ljudima vratiti nadu u dobro.

- Važno je, i velik je dar, pronaći Boga i njegovu dobrotu u svakodnevnim i malim stvarima. - rekao je Culjak. Zahvalio je svima okupljenima, svojoj obitelji, svim dragim prijateljima, svima onima koji ga podržavaju u svemu što čini, te najavio neke nove uratke što pisane što umjetničke. Na kraju predstavljana u ime župljana prigodne riječi zahvale uputio je novi ekonomski vijećnik župe dr. Domagoj Futivić. Zbirka proze i poezije svećenika Marijana Culjaka „Noć svjetlom obasjana“ objavljena je u izdanju Glasa Koncila.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook