Prethodni članak
Sljedeći članak

[NIJE LOŠE] Ova tvrtka iz Zagorja svojim radnicima daje 6.000 kuna božićnice

Pitali smo zagorske tvrtke i ustanove kolike božićnice će isplatiti svojim zaposlenicima


Božićnica je prigodna nagrada koja se smatra materijalnim pravom radnika, a koja nije izravno uređena Zakonom o radu već se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom odnosno mogućnostima poslodavca. U ova krizna vremena, s velikim poskupljenjima, život je teži i skuplji za sve građane, a prosinac nosi i dodatne troškove, pa čak i ako se blagdani slave skromno. Stoga i mali dodatak na redovnu plaću čini razliku i dobro dođe. Pitali smo brojne zagorske tvrtke i institucije hoće li svojim radnicima ove godine isplatiti božićnice i kakva je bila praksa prijašnjih godina, no odgovorili su tek rijetki.

Krapinsko – zagorska županija će svojim zaposlenicima ove godine, kao i prošle, isplatiti 1000 kuna božićnice, dok je prije dvije godine ona iznosila 1500 kuna. Ista je praksa i za ustanove kojima je Županija osnivač. Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije ove će godine svojim djelatnicima isplatiti godišnju nagradu za božićne blagdane (božićnicu) u iznosu od 1.750,00 kn, a koji iznos je propisan Dodatkom I. Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama. – Prijašnjih godina isplaćivali smo božićnicu u novčanim iznosima sukladno odredbama kolektivnih ugovora koji su vrijedili u vrijeme isplate – odgovorio je ravnatelj Krešimir Božić. U Turističkoj zajednici KZŽ ove godine isplatit će se 1000 kuna božićnice, a kako navodi Sanja Škrinjar, uz božićnicu isplaćeno je i 2000 kuna regresa. - Uvijek se vodimo time da se u ukupno isplaćenom godišnjem iznosu radnicima vodimo primjerom Krapinsko-zagorske županije i to je kontinuirana praksa – kaže Škrinjar. Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno, odgovorila je da ustanova isplaćuje djelatnicima iste iznose kao i Krapinsko – zagorska županija, osim ravnateljici, zbog Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Sukladno odredbama važećeg Kolektivnog ugovora, Zagorski vodovod d.o.o. će, tijekom mjeseca prosinca, svojim radnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 1.500,00 kn. Praksa je prijašnjih godina bila ista, božićnica se je isplaćivala sukladno odredbama važećeg Kolektivnog ugovora i u iznosu utvrđenim odredbama istog. Zaposlenici Strahinjčice će ove godine dobiti božićnicu u iznosu od 1.000 kuna. Poklon bonom će moći podići robu u dućanima Strahinjčice. Prošle godine je poklon bon iznosio 700, a prije dvije godine 600 kuna, odgovorili su nam. Trgocentar d.o.o. svake godine daje svim svojim djelatnicima božićnice, pa tako i ove godine u pojačanom iznosu od 1.000 poklon bon i 500 kuna isplatom na račun. Zaposlenici Omca Croatia bit će ove godine zadovoljni. Naime, Omco zapošljava 780 djelatnika, i uz isplatu plaće u prosincu, isplatit će božićnicu u iznosu 6.000 kn. - U prosincu također zaposlenicima dodjeljujemo dar u naravi u iznosu od 1.000 kuna te zaposlenicima s djecom mlađom od 15 godina dar djeci u iznosu 1.000 kn po djetetu – odgovorili su nam iz Omca Croatia. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook