Prethodni članak
Sljedeći članak

Nezaboravna Noć vještica u Zaboku: 'Čarobiralo' se za dječju PIK PAK kuću

Društvo Naša djeca Zabok organiziralo je još jedne Vještičje igre koje su raznolikim programom oduševile djecu, ali i mame i tate


S obzirom na loše vrijeme, ovogodišnje Vještičje igre po prvi puta održale su se u prostoru Zabočkog placa, što se pokazalo kao jedna izvrsna alternativa – rekla nam je organizatorica i glavna vještica Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, ponosna na činjenicu da se ovo događanje u Zaboku održava već 22 godine, i to na radost brojnih generacija koje su do sada sudjelovale u atraktivnim i zabavnim programima, povodom Noći vještica.

Vještičje igre – naj druženje za djecu i odrasle

Vještičje igre započele su sad već davne 2001. godine u sklopu programa tematskih igara na otvorenome koje DND Zabok organizira od 1. svibnja  pa sve do 31. listopada. - S obzirom na to da DND Zabok inače promovira igre za djecu na otvorenom, Noć vještica bila je idealna prilika da se djeci u Zaboku ponudi još jedan kvalitetan sadržaj, a s obzirom na to da se djeca vole maskirati i kostimirati, ovakav vid druženja im je posebno zanimljiv – kaže Jasenka Borovčak.

Vještičje igre u Zaboku organiziraju se već 22 godina te su prerasle u vrlo zapaženu i respektabilnu manifestaciju na koju dolaze djeca i roditelji iz šire okolice Zaboka. Na samim počecima Vještičje igre bazirale su se isključivo na igrama i to s rekvizitima koji su povezani s Noći vještica: bundeve, tikvice, lampioni, vještičje metle, izrađuju se na kreativnim radionicama s volonterkama i djecom u Društvu „Naša djeca“ Zabok, a kroz godine se igre dopunjavaju novim idejama i izrađuju novi prigodni rekviziti. Djeca uživaju u raznim igrama, osmišljenima na način da u njima mogu sudjelovati oni od najmlađe dobi, kao i oni stariji.

– Ni u jednom trenu nismo se dali smesti komentarima da Noć vještica nije naša tradicija, jer ono što nas vodi u našoj misiji jest da djeci pružimo pravo na igru i druženje, posebno u onim aktivnostima koje njih vesele, a Vještičje igre zasigurno su jedna od aktivnosti koju djeca posebno vole i pozitivan je primjer zajedničkog druženja djece i roditelja – kaže Borovčak.

Humanitarna nota i volonterizam

S vremenom su Vještičje igre dobile i humanitarni karakter, pa je tako na  2010. godine u sklopu projekta Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma „Darujmo srcem i izmamimo osmijeh na lice“ pokrenuta humanitarna prodaja prigodnih slastica te raznih kreativnih uradaka koje izrađuju volonterke i volonteri DND-a, a dobrovoljni prilog namijenjen je ljetovanju djece iz siromašnih obitelji te je ova humanitarna nota vrlo bitan aspekt cijelog događanja.

Volonterski doprinos u organizaciji i realizaciji Vještičjih igara i cijele manifestacije je ogroman i traje nekoliko mjeseci, jer se izrađuju raznoliki prigodni kreativni uradci – magnetići, lampioni, plišanci, nakit, vrećice te na sam dan lizalice i peku se muffini ukrašeni također prigodnim motivima uz vještičje koktele. S obzirom na to da su maske i kreacije djece i roditelja svake godine vrlo maštovite u zadnjih par godina uveo se izbor za najljepšu = najstrašniju = najoriginalniju masku s prigodnim nagradama.

Ove su godine nagrade osvojili Zombi medicinska sestra, Dva jokera i Vudu lutka. Zbog svega navedenoga prošle su godine Vještičje igre kandidirane za Naj-akciju u sklopu Programa Gradovi i općine prijatelji djece te je dobivena Povelja za Naj-akciju. Konstatirano je da su Vještičje igre 'najposjećenije', 'najneobičnije' i 'najotkačenije' događanje u Zaboku u kojem zajedno uživaju i djeca i roditelji.

Cirkuska predstava i donacijska kampanja

Ove je godine, po prvi puta, u suradnji s udrugom GOKUL i uz pokroviteljstvo Grada Zaboka, u sklopu događanja održan i Vatreni cirkuski show, kroz koji su žongleri s vatrom u izvedbi udruge Cirkultura pokazali svoje nevjerojatne cirkuske vještine s vatrom te oduševili sve prisutne.

- Dan uoči Noći vještica u parku Milana Prpića organizirali smo cirkus poligon – radionicu žongliranja i hula-hoopa tako da su djeca imala priliku od profesionalnih cirkuskih umjetnika iz Cirkulture naučiti kako se žonglira i vrti hula-hoop – istaknula je još Borovčak.

S obzirom na to da je DND Zabok ove godine u donacijskoj kampanji za izgradnju PIK PAK kuće – dječje kuće u Zaboku, cijela manifestacija Vještičjih igara bila je usmjerena na taj vrlo značajan projekt koji će djeci Zaboka i Hrvatskoga zagorja osigurati primjeren prostor za postojeće, ali i nove aktivnosti u slobodno vrijeme.

- Uskoro se očekuje i građevinska dozvola pa pozivamo donatore da nam se pridruže i pomognu u izgradnji inovativnog, jedinstvenog i održivog prostora za našu djecu – najavila je Borovčak i pozvala sve koji mogu da se uključe u kampanju na https://www.dndzabok.hr/doniraj/

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook