Prethodni članak
Sljedeći članak

Nestašica poznatog lijeka! Evo i razloga


Hrvatsko je tržište privremeno ostalo bez važnog i dosta korištenog lijeka kojeg proizvodi farmaceutska kompanija Belupo, piše Danica.hr.

Riječ je o lijeku Bonna 75 mg filmom obložene tablete; 6 tableta u blisteru; djelatna tvar natrijev risedronat; proizvođač Belupo Koprivnica. Lijeka neće biti od 8. studenoga do 20. prosinca ove godine.

Kako tumače u Belupu, nestašica se dogodila zbog “neočekivano povećane potražnje“. Inače, lijek Bonna indiciran je, prije svega, za liječenje osteoporoze u žena u postmenopauzi s povećanim rizikom nastanka fraktura.

Tijekom menopauze, naime, dolazi do gubitka koštane mase i povećava se rizik za osteoporozu i lomove kostiju. Osteopenija nastaje prije osteoporoze i liječi se upravo lijekovima koji sadrže natrijev risedronat.

Kako navode u nekim ljekarnama, na tržištu postoje lijekovi drugih proizvođača s istom djelatnom tvari, ali problem je što je većinom riječ o manjim gramaturama, obično tablete od 35 miligrama.

Inače, prevencija za nastanak osteopenije u menopauzi, tumače liječnici, svakako je redovan unos kalcija (najmanje gram dnevno), ali i unos vitamina D od 1000 IU dnevno.

Što je IU (international unit)? Međunarodna mjera različita za sve lijekove; primjerice, kod vitamina D brojka od 1000 IU zapravo iznosi 0,025 miligrama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook