Prethodni članak
Sljedeći članak

Nestašica lijekova u ljekarnama: Nema antibiotika, lijekova protiv bolova…

  • lijekovi ljekarna

    Foto: Ilustracija/Pixsell


U Hrvatskoj vlada nestašica više lijekova, između ostalog pojedinih lijekova za epilepsiju, ali i antibiotika, lijekova protiv bolova, i drugih.

- Bilježimo nestašice u različitim skupinama lijekova, između ostalog za pojedine antibiotike, lijekove za bolove, povišeni krvni tlak i alergije. Za predmetne lijekove na našem tržištu dostupni su drugi lijekovi istog sastava i namjene ili lijekovi iz iste terapijske skupine, odgovaraju iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), pišu 24 sata.

Kako kažu, do nestašice lijeka može doći iz niza razloga; od onih jednostavnijih koji su logističke prirode, poput kašnjenja u isporuci sirovina, do poteškoća u proizvodnji i složenijih geopolitičkih zbivanja koja mogu utjecati na poslovanje farmaceutske industrije.

- Iako je opskrba pojedinim lijekovima trenutačno otežana, u slučaju da zamjenske terapije nisu dostupne na našem tržištu, nabavljaju se putem preraspodjele zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije, čime se pacijentima osigurava pristup potrebnoj terapiji, dodaju. 

- Više puta dnevno ažuriramo stanje u našoj bazi lijekova i na popisu nestašica na stranicama HALMED-a kako bi sva saznanja o početku i završetku nestašice te razlozima zbog kojih je do nje došlo bili dostupni. Isto tako, u slučaju kad ne mogu dobiti određeni lijek, za informacije o njegovoj dostupnosti izravno nam se mogu obratiti pacijenti, liječnici ili ljekarnici. Svaki put kad nam se obrate i signaliziraju da je za pojedini lijek potencijalno smanjena dostupnost, dodatno istražujemo i provjeravamo stanje u prometu, stoji u odgovoru HALMED-a. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook