Prethodni članak
Sljedeći članak

Neslužbeni posjet VZ KZŽ Jean Claude Dumonta i vatrogasnog generala Gilles Ragota


Krapinsko-zagorska županija već dugi niz godina izuzetno uspješno surađuje s francuskom regijom L'Aisne. Suradnja na kulturnoj razini dviju regija koja je počela  još 2003., a službena Povelja o suradnji između dviju regija potpisana je 2008. godine. Povodom održavanja 100. Kongresa SDIS02 (Službe za protupožarnu zaštitu i spašavanje Departmana l'Aisne) u lipnju 2011. podine potpisana je Prisega o bratimljenju francuskih i zagorskih vatrogasaca. Početkom 2013. godine vatrogasna vozila stigla su u Krapinsko-zagorsku županiju i dodijeljena su DVD-ima i JVP u Krapinsko-zagorskoj županiji. Navalna vatrogasna vozila dobivaju JVP Krapina, DVD Gornja Stubica i DVD Veliko Trgovišće, a kombi vozila DVD Batina, DVD Benkovo te DVD Radoboj. Od tada se to zajedništvo te prijateljstvo nastavilo zajedničkim susretima i posjetima.

Jean Claude Dumont uz svoju suprugu Danielle i Gilles Ragota uz svoju suprugu Christine te stručnu prevoditeljicu Vojislavu Vojnović – Oki posjetili su jučer Zagorsku Javnu vatrogasnu postrojbu Zabok u kojoj su ih dočekali domaćini predsjednik VZ KZŽ-e Stjepan Skuliber, zapovjednik Marijan Lovrenčić, predstavnici DVD-a Tuhelj Zdravko Šurina i DVD-a Veliko Trgovišće Mladen Matković i zamjenik zapovjednika ZJVP Zabok Ivica Petriček. Nakon uvodnih riječi pozdrava predsjednika Skulibera uslijedio je obilazak novih prostorija i vozila JVP Zabok koji su svečano otvoreni 15.studenoga 2019. godine.

Osim garažnog prostora, objekt se sastoji od upravne zgrade, dnevnog boravka za vatrogasce, teretane, kupaonice, garderobe i servisa vatrogasnih aparata. Goste su upoznali s brojkama: Zagorska javna vatrogasna postrojba Zabok zapošljava 45 djelatnika. Postrojba ima i dežurstva u Mariji Bistrici i Klanjcu, a u sklopu nje djeluje i Vatrogasni operativni centar za područje cijele Krapinsko-zagorske županije. Na području Krapinsko-zagorske županije djeluje i 81-o Dobrovoljno vatrogasno društvo. Istaknuto je da KZŽ-e raspolaže brojkom oko 6.000 vatrogasaca od kojih je 1.760 operativaca u dobi od 18 do 65 godina. Prosjek intervencija tijekom godine dolazi do brojke između 600 do 1.000 intervencija. Gosti su bili oduševljeni viđenim te su spomenuli kako se vatrogasni sustav ne razlikuje puno kod njih od našeg no možda su oni samo malo bolje opremljeni. Spomenimo još da je ovaj centar sama izgradila Javna vatrogasna postrojba, dakako uz pomoć i podršku i Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka.

Napomenimo kako naši gosti su trenutno umirovljenici te svoje dana provode s obiteljima, unucima i dragim prijateljima. Ovaj posjet plod je dugogodišnje suradnje te će se nastaviti i dalje. Domaćini i gosti razmijenili su poklone te je druženje nastavljeno u zajedništvu obiteljskog stola za ručkom na kojoj su se pretresli sjećanja na protekle susrete ali i dogovorili neke nove.

Dodajmo još da su gosti bili također u posjetu Velikom Trgovišću i Klanjcu te nekim osobitim znamenitostima prelijepog našeg Zagorja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook