Prethodni članak
Sljedeći članak

Nema više 'na iskaznicu'. Za kupnju pesticida sad će trebati potvrda s barkodom


Profesionalna sredstva za zaštitu bilja poljoprivrednici će od travnja u poljoapotekama moći kupovati isključivo potvrdama koje ima barkod. Upravo će te nove potvrde zamijeniti dosadašnje iskaznice. Tako nalaže novi Zakon o održivoj uporabi pesticida, najavila je u Gruntu Radio Stubice Sanja Gregurić, dipl. agronomka, viša stručna savjetnica u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

-Do sada su važeće bile iskaznice kojima se dokazivalo da poljoprivrednik ima završenu adekvatnu edukaciju i položen ispit o sigurnoj uporabi pesticida i pomoću kojih su kupovali sredstva za zaštitu bilja. Ukoliko ta izobrazba još vrijedi, a vrijedi 5 godina, iskaznice mogu zamijeniti potvrdama – vjerodajnicama. Te se potvrde mogu se isprintati iz Fitosanitarnog informacijskog sustava - pojasnila je Gregurić za Radio Stubicu. Inače, potvrde moraju imati svi oni koji koriste profesionalna sredstva za zaštitu bilja, bez obzira jesu li upisani u upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Te iste potvrde s barkodom stupaju na snagu 23. travnja ove godine. Svaki poljoprivrednik koji ima pristup u sustav eGrađanin i ima važeću potvrdu, može istu sam isprintati,a u slučaju svih eventualnih problema poljoprivrednici se mogu obratiti u Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede gdje im se također može isprintati potvrda, piše novinarka Radio Stubice, Mirjana Bašak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook