Prethodni članak
Sljedeći članak

NEDOSTAJE MEDICINSKIH SESTARA: ‘Što pacijentu znači da dobije krevet ako se o njemu nema tko brinuti?’

Hrvatskoj nedostaje 4500 sestara i tehničara...


Dok brojimo preostale slobodne kapacitete za oboljele od koronavirusa po bolnicama, postavlja se pitanje hoće li te pacijente uskoro imati tko njegovati. Medicinske sestre upozoravaju da su već sad na izmaku snaga, piše Index.hr.

‘Više ne možemo ovako’

Od 2013. godine iz Hrvatske se, prema podacima Hrvatske komore medicinskih sestara, iselilo 2500 medicinskih sestara, a nakon tragedije u Čakovcu u kojoj je, podsjetimo, medicinska sestra zabunom pacijentu ubrizgala pogrešnu supstancu od koje je pacijent preminuo, u javnost je izašla brojka da Hrvatskoj trenutno nedostaje 4500 medicinskih sestara. Do te je brojke došla Hrvatska komora medicinskih sestara u analizi koju je provela s Ministarstvom zdravstva. Taj se broj odnosi na ispunjavanje minimalnih tehničkih uvjeta i ne uključuje medicinske sestre koje su u samoizolaciji. ‘Više ne možemo ovako, pacijente uskoro neće imati tko njegovati. Mi sestre smo uz pacijenta većinu vremena, ne liječnik. Mi radimo i svoj posao i posao liječnika. Tko će njegovati pacijente na respiratorima, pa za taj posao trebate biti educirani, a sestara nema. U medijima se piše koliko je preostalo slobodnih kreveta, no što to ikome znači, što znači pacijentu da dobije krevet ako se o njemu nema tko brinuti?", rekle su nam medicinske sestre koja su nas molile da ih ne imenujemo kako ne bi imale problema.

Međutim, njihove riječi potvrdili su u Hrvatskoj komori medicinskih sestara, Hrvatskom sindikatu medicinskih sestara i tehničara te u krovnoj udruzi HUMS (Hrvatska udruga medicinskih sestara). Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara, za Index je rekao da je iz KB Dubrave, koja je covid-bolnica, od početka pandemije koronavirusa otišlo 50 medicinskih sestara, a prije toga ih je nedostajalo isto toliko.

Osnovna plaća od 4800 kuna

"Osim iz KB Dubrava, još je dosta sestara u ovoj pandemiji otišlo iz svojih bolnica, sestre su premorene. Nedostaje nam 4500 sestara i tehničara i to do zadovoljavanja minimalnih uvjeta. Njih 2300 je iselilo iz Hrvatske od 2013. godine. Imali smo sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošom, koji je upoznat s ovim podacima. Rekao je da će nas pozvati da osnujemo radnu skupinu koja bi trebala donijeti rješenje problema. To se još nije dogodilo. Pazite, ako nam nedostaje 4500 sestara, pa taj njihov posao netko treba nadomjestiti, jasno je da su sestre i tehničari iscrpljeni. Problem je što do nove generacije školovanih sestara treba proći nekoliko godina, a ovi postojeći zaposleni do tad trebaju preživjeti", rekao je Gazić za Index. Osvrnuo se na slučaj iz Čakovca ističući kako je žalosno da se mora dogoditi neki slučaj da netko progleda kakvo je stanje. "Mora se dogoditi ili Čakovec ili Metković ili Zaprešić da netko skrene pažnju na zdravstveni sustav. Godinama se već zatvaraju oči na probleme u zdravstvu, na činjenice da su medicinske sestre na izmaku snaga, rade prekovremene sate, plaće su premale. Osnovna plaća medicinske sestre kreće se od 4800 kuna, to je bez dežurstava i noćnih sati, pa kako ćete takvom plaćom privući mlade naraštaje da se školuju za medicinsku sestru i brinu o zdravlju pacijenata?" pita se Gazić.

Postale i spremačice

Dodaje kako su u ovoj pandemiji medicinske sestre koje skrbe o covid-pacijentima postale i spremačice te rade i taj posao. "To se odnosi pogotovo na sestre koje rade na covid-odjelima, one su 4 sata u takvoj uniformi, neprekidno s pacijentom, i to 99 posto vremena. Iscrpljene su od svog načina rada. U KB Dubrava je najteže, sestre su tamo na rubu, oni su skoro puni, od 160 mjesta u respiratornom centru imaju preko 100 popunjeno. Nije problem nabaviti krevete i respiratore, već naći ljude koji će raditi s njima, ne možete dovesti s ceste medicinsku sestru da radi na respiratoru i s monitorima. To trebaju raditi iskusne sestre. Recimo, ne može to raditi sestra koja je dosad radila na šalteru jer ona taj posao ne zna", istaknuo je Gazić. Očekuju da će im se napokon javiti netko iz Ministarstva zdravstva. "Jedno od rješenja kako ugasiti požar je taj što imamo 470 sestara na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a veliki broj je onih koje nisu završile pripravnički staž. HZZ ove godine uopće nije raspisivao natječaj za staž pa one nemaju ni licencu za rad. Istovremeno bolnice ne objavljuju natječaj jer čekaju HZZ da im plati to, jer one same nemaju novaca. Tražit ćemo i da im se raspiše taj natječaj kako bi mogle obaviti staž i dobiti licencu pa da nam u sustav uđe još određeni broj sestara", kazao je na kraju Gazić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora GOSPIĆ i čvora GORNJA PLOČA (na 198. km) u smjeru Dubrovnika. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Zbog prometne nesreće prekinut je promet ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program