Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrašćinski meteorit i litotamnijski vapnenac motivi novog prigodnog poštanskog bloka

Prigodne poštanske marke iz serije „Minerali i stijene“ bit će puštene u opticaj u četvrtak 22. listopada


Hrvatska pošta u proljeće 2019.g., raspisala je Natječaj za izradu likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka za 2020.g. u čiji je program ušao i hrašćinski meteorit. Inicijativa je krenula 4 godine ranije od Filatelističkog društva Zaboky i Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina koji su potaknuli širu zajednicu i ugledne građane na pisanje dopisa Hrvatskoj pošti da hrašćinski meteorit stavi u program izdavanja prigodnih maraka.

 

Hrvatska pošta pustit će 22. listopada u optjecaj novi prigodni poštanski blok iz serije „Minerali i stijene“. Prigodni blok čine dvije marke, svaka nominalne vrijednosti 5 kuna, a ukupna naklada je 30.000 blokova. Autor prigodnog bloka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a motivi su hrašćinski meteorit i litotamnijski vapnenac. Hrvatska pošta izdaje i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Zbirku izvanzemaljske materije (meteorita) Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja čini pedesetak primjeraka s različitih svjetskih lokaliteta, a osobito značenje imaju primjerci pali u Hrvatskoj (Hrašćina, Miljana i Dubrovnik). Među njima posebno mjesto zauzima hrašćinski meteorit, poznat i pod nazivom „Zagrebačko željezo“.

 

Hrašćinski meteorit je željezni meteorit koji je 26. svibnja 1751. oko 18 sati pao u selu Domovec nedaleko od Hrašćine u Hrvatskom zagorju. Inače, meteoriti su odlomci ili krhotine nekoga svemirskog objekta poput kometa, asteroida ili meteoroida koji „prežive“ prolazak kroz atmosferu i padnu na površinu Zemlje. Dijele se na kamene, željezne i željezno-kamene meteorite. Za razliku od kamenih meteorita koji nalikuju stijenama na Zemlji, željezni meteoriti razlikuju se od zemaljskog željeza po povećanoj koncentraciji nikla. Za to saznanje ključnu je ulogu imao upravo hrašćinski meteorit. Bečki tvorničar Alois von Widmannstätten proveo je ispitivanje hrašćinskog meteorita tako da je izbrušenu, poliranu pločicu meteorita jetkao dušičnom kiselinom pri čemu su se pojavile figure u obliku pravilno raspoređenih linija. Te figure (lamele), koje su od tada osnova za razlikovanje izvanzemaljskog od zemaljskog željeza, nazivaju se Widmannstättenove figure, a nastaju zbog izdvajanja minerala kamacita i tenita.

 

Filatelističko društvo Zaboky pobrinulo se da prigodni poštanski žig bude i u poštanskom uredu Hrašćina Trgovišće, a on line promociju marke organizira Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina uz slanje dopisnice koju su osmislili za ovu prigodu, u čemu su sudjelovali i učenici PŠ Hrašćina. Prigodni blok vrijednosti je 5 kn x 2, tiskan je u 30 000 primjeraka, a moći će se kupiti u poštanskim uredima diljem Hrvatske ili u internetskoj trgovini Hrvatske pošte. U Klubu ljubitelja zavičajne baštine ističu da je ovaj događaj iznimno važan te jedna od najava velike, 270.-te obljetnice pada hrašćinskog meteorita idućeg svibnja

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora GOSPIĆ i čvora GORNJA PLOČA (na 198. km) u smjeru Dubrovnika. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Zbog prometne nesreće prekinut je promet ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program