Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ne bojimo se darovati krv i pomoći drugima, jer su mjere opreza visoke'

U tijeku je akcija dobrovoljnog darivanja krvi GDCK Krapina, a održava se uz poštivanje najviših higijenskih standarda. Odaziv je nešto manji u odnosu na prijašnja darivanja, ali i dalje zadovoljavajući


Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba provodi ovog tjedna, do 10. travnja, drugi ciklus dobrovoljnog davanja krvi u 2020. godini. Zbog povećane potrebe za dozama krvi uputili su apel darivateljima da se odazovu akciji, a s obzirom na epidemiju koronavirusa, akcija se održava uz poštivanje najviših higijenskih standarda prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ECDCI, Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi u HZTM, Povjerenstva za suzbijanje kućnih infekcija i s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Bili smo na akciji darivanja krvi u POU Krapina, kako bismo saznali kako darivanje krvi funkcionira u ovoj izvanrednoj situaciji i ima li odaziva. Dr. Lana Mahovlić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu ispričala je što se je promijenilo u samom procesu darivanja krvi. - Neke od mjera opreza koje smo uveli su mjerenje temperature svakoj osobi koja dođe na darivanje krvi. Isto tako, darivatelje pitamo da li su bili u kontaktu s nekom osobom koja je u samoizolaciji, da li su u zadnjih par mjeseci bili negdje izvan Hrvatske, to su one najbitnije promjene u samom postupku darivanja krvi – rekla je doktorica Mahovlić i dodala kako je odaziv na ovom darivanju nešto manji u usporedbi na prijašnja darivanja. - Ima razlike, odaziv je nešto manji, što je i razumljivo, ali smo zadovoljni i dalje odazivom ljudi – istaknula je Mahovlić.

Roman Štefanko iz Hromca je istaknuo kako je redoviti darivatelj krvi te da se ne boji darivati krv u ovo vrijeme kada vlada zaraza koronavirusom. – Već jako dugo dajem krv jer na taj način pomažem drugim ljudima. Nije mi to nikakav problem. Ne bojim se darivati krv ni sada u vrijeme epidemije koronavirusa jer smatram da su svi epidemiološki uvjeti na visokom nivou prilikom darivanja krvi – kazao je Štefanko.

Tino Šolman iz Krapine kazao kako se je na darivanje krvi prvi puta odlučio u srednjoj školi. - Darujem krv uvijek kad sam u mogućnosti, na darivanje sam se odlučio još kad sam pohađao srednju školu. Nikad mi nije bilo loše nakon darivanja, pa zašto onda ne darivati krv. Sretan sam ako na taj način pomognem nekome. Iako je u tijeku epidemija koronavirusa, ne vidim nekakvu razliku u vezi darivanja krvi sada jer mislim da su, prilikom darivanja krvi, mjere opreza visoke – kazao je Šolman.

Ako se odlučite, krv možete darovati još u četvrtak 9. travnja u POU Krapina od 9 do 17 sati te u petak 10. travnja u restoranu Zagorka od 9 do 15.30 sati.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook