Prethodni članak
Sljedeći članak

Najmlađi mališani Đurmanca pokazali kako se nekad slavilo Jurjevo


Općina Đurmanec, Župa svetog Jurja Đurmanec i Osnovna škola Đurmanec slave svoje dane te je tim povodom pripremljen bogat program. Nakon Kupa općine u sportskom ribolovu, priredbe u Osnovnoj školi Đurmanec, svečane sjednice i drugih svečanih događanja, na red su došli i najmlađi mještani Đurmanca.

Naime, u Dječjem vrtiću Đurmanec u srijedu je održan Dan otvorenih vrata te su mališani, njih 80-ak koliko ih polazi vrtić, tom prilikom sudjelovali u raznim aktivnostima. Djeca su tako uživala u predstavi „Ježeva kućica” koju su za njih pripremile i izvele odgojiteljice, a bila su i vrlo vrijedna. Na humanitarnoj proljetnoj radionici mališani su izradili proljetne ukrase koje su roditelji uz prigodnu donaciju mogli ponijeti kućama. Sredstva su namijenjena potrebitoj obitelji s područja općine Đurmanec, no to nije prvi put da pomažu, rekla je ravnateljica vrtića Jasmina Klasić. Već više puta na taj su način donirali sredstva za nekoliko potrebitih obitelji u suradnji sa zdravstvenom voditeljicom.

Osim toga, u vrtiću su na Dan otvorenih vrata izloženi i dječji radovi, nastali na raznim aktivnostima u skupinama u zadnjih mjesec dana povodom Jurjeva.

– Riječ je o aktivnostima vezanim za tradiciju i običaje našega kraja te su djeca u suradnji s roditeljima prikupila različita iskustva i običaje koje oni sami provode, ili pak su s roditeljima istražila kako se nekad obilježavalo Jurjevo. Zatim su različitim likovnim tehnikama izradila radove na temu „Moj Đurmanec” koje smo izložili – rekla je ravnateljica Klasić.

Nakon toga, dodala je, održane su radionice koje su također pripremile odgojiteljice.

– Imali smo sadnju cvijeća „Moj pušlek”, a zatim izradu zmajeva. S obzirom na to da je sveti Juraj savladao zmaja, odgojiteljice su se odlučile na takvu izradu s krep papirom. Imali smo i izradu bakinih lutkica od eko kože i vune te izradu kinča, cvijeća od krep papira – kazala je ravnateljica.

Djeca u takvim aktivnostima rado sudjeluju, ističe.

– Djeca se tome vesele, kod kuće su puno razgovarali s roditeljima, zvali su bake, djedove i susjede da se informiraju o tome kako se nekad obilježavalo Jurjevo, tako da imamo različitih izjava djece o nekadašnjoj proslavi Jurjeva - o početku radova u poljoprivredi, o borbi svetog Jurja sa zmajem, o kićenju krava cvijećem... Ima zanimljivih izjava koje smo također izložili – navodi Klasić i dodaje da će sve to biti dostupno za razgled tijekom cijelog tjedna kako bi svi stigli razgledati i pročitati komentare djece.

Mališane je podržao i općinski načelnik Damir Belošević.

– Drago mi je da su se i naši najmlađi mještani svojim aktivnostima uključili u obilježavanje Jurjeva i Dana naše općine. Hvala odgojiteljicama i ravnateljici što svojim idejama potiču djecu da budu kreativna, ali i da već sada promišljaju o tradiciji i običajima kraja u kojemu žive – rekao je načelnik Belošević i poručio da će Dječji vrtić Đurmanec uvijek imati podršku Općine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook