Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon potresa veći interes za zemljišta i kuće u Zagorju

Najviše se traže stanovi u Zaboku, Oroslavju i Velikom Trgovišću, vikendice na bregima, a preferiraju se drvene. Donosimo i cijene stanova, kuća, građevinskih i poljoprivrednih zemljišta


U središtu Zagreba prodaja stanova gotovo je zamrla, no zato sva novogradnja brzo plane. Cijena četvornog metra kreće se od 2 do više od 5 tisuća eura. U Lici pozitivni trendovi. Sve je sve prodano, cijene su narasle i nema slobodnog zemljišta ni kuća. U raseljenoj Slavoniji pak druga priča. Kuće se prodaju za 10 do 50 tisuća eura.

Kakvo je stanje nekretnina na tržištu u Zagorju?
Vlasnik obrta za posredovanje u prometu nekretninama Terra Particula Goran Vrgoč kaže kako je tržište nekretnina u Zagorju u odnosu na prijašnje godine dinamičnije. Navodi kako je mnoge aktualna situacija navela na razmišljanje da u fokus svojih budućih djelovanja stave rješavanje stambenog pitanja, stjecanje rezervne stambene pozicije ili rješavanja nekretnina koje im nisu potrebne. Ovoj dinamici u prilog ide i činjenica što se za sada kriza izazvana koronom generalno nije odrazila na platežnu moć kupaca. Ističe da ljudi nakon potresa, ne samo Zagrepčani nego i više osoba s područja Banovine pokazuju interes za kupnjom građevinskih parcela i stambenih objekata u Zagorju. S druge strane, dodaje, da je nekoliko njegovih klijenata iz Zagreba odustalo od prodaje svoje kuće ili vikendice iz razloga zadržavanja rezervne stambene lokacije.

Poželjne lokacije
-Za kupce s područja Zagorja najinteresantnija je kupnja (navodi redom po količini upita) stanova, kuća, gradilišta, vikendica, poljoprivrednih zemljišta i poslovnih prostora. Što se tiče lokacija, za stanove najatraktivnije su lokacije Zabok, Oroslavje i Veliko Trgovišće dok za kuće nema pravila. Kupci kuća u principu su mobilni i nije im važno da su u centru urbanijih sredina. Kupci iz ostalih područja uglavnom traže vikendice ili gradilišta za gradnju istih, a najatraktivnije su im pozicije Pila, Strmec Stubički i Kraljev Vrh ili platoi na uzvisinama s pogledom od 360" koji mogu biti bilo gdje u Zagorju. Preferiraju drvene vikendice – otkriva Vrgoč.

Onom tko prodaje prejeftino, tko kupuje preskupo
Znamo da je onome koji prodaje uvijek je prejeftino, a onome koji kupuje uvijek je preskupo. Kažu da nešto vrijedi i onoliko koliko je netko voljan platiti za to. - Cijene nekretnina, ako govorimo o stambenim objektima ovise i njihovoj lokaciji, vrsti i kvaliteti gradnje te o njihovoj starosti - dodaje Vrgoč te pojašnjava da za stanove u novogradnji na lokacijama koje su u urbanim sredinama treba izdvojiti čak do 1.500 €/m², dok se stariji stanovi u npr. Belcu ili Kumrovcu mogu kupiti već od 400 €/m².

Cijene
Kuće su u odnosu na stanove, ako se uspoređuje cijena po metru kvadratnom su vrlo povoljne. - Npr. kuću u centru Stubičkih Toplica s urednim papirima i svim priključcima moguće je kupiti po 200 €/m². No, svaka starija kuća ima svoju priču. Ova kuća površine je 300 m² i potrebno je uložiti u nju još cca isti iznos po m² – govori Vrgoč. Cijena poljoprivrednog zemljišta u Zagorju je u prosjeku 1 €/m² ovisno o lokaciji, pristupu i može li se ono prenamijeniti u građevinsko zemljište. Za naglasiti je da u pravilu svaka općina ili grad u Zagorju dozvoljava gradnju i na poljoprivrednim zemljištima ako im je u posjedovnom listu opis vinograd ili voćnjak i tom slučaju ta se poljoprivredna zemljišta cjenovno tretiraju kao građevinska zemljišta. Na žalost, tužno je vidjeti informaciju na službenim stranicama Zavoda za statistiku o prosječnoj vrijednosti poljoprivrednog zemljišta koje u 2019. iznosi 2,52 kn/m² - pojašnjava Vrgoč.

Gradilišta
Što se tiče građevinskih zemljišta njihova cijena se kreće od 10 €/m² pa do 200 €/m² ovisno o lokaciji i uvjetima gradnje. Sve ovisi nalaze li se u centru urbanih sredina i kakva je potencijalna buduća izgrađenost parcele. Gradilišta za obiteljsku kuću u prosjeku se kreću od 15.000 € do 35.000 €. Sve ovisi o pristupnosti infrastrukture i naravno lokaciji. Kupci mu se uglavnom obraćaju s već pripremljenim stavom o svojim željama i iznosu koju su spremi izdvojiti za kupnju. Savjeti se uglavnom odnose na prodavatelje koji se prvi puta susreću s kupoprodajnim procesom. Vrlo je važno prvo provjeriti je li njihova nekretnina pravno spremna za tržište, nakon toga slijedi usporedna metoda procjene tržišne vrijednosti njihove nekretnine, slijedi zatim stavljanje iste na tržište i na kraju tu je kupoprodajni proces. To su zapravo četiri odvojena procesa od kojih svaki iziskuje temeljiti i odgovoran pristup.

Savjeti
I za kraj savjet za one koje razmišljaju o prodaji svoje nekretnine. - Svakako je važno ispitati sve okolnosti u vezi nekretnine prije određivanja njene vrijednosti, a te se okolnosti odnose na analizu vlasništva, eventualno upisanih tereta i legalnosti građevina, ako se radi o objektima. Na raspolaganju smo pružiti tu uslugu. Nakon nje vrlo je važno odrediti realni prodajni iznos, jer kako se kaže nekretninu je moguće "prodati" ili "prodavati". Kada se saberu ova prva dva koraka, prodavatelji mogu u prodaju svoje nekretnine, bilo sami ili putem agencije za posredovanje u prometu nekretnina. Svakako preporučam ovo drugo. Kupcima mogu poručiti da je Zagorje što se tiče kontinentalne Hrvatske "prvi red do mora" i da je u odnosu na kupljeno/dobiveno investicija u kupnju nekretnine potez koji je svakako poslovno opravdan – savjetuje Vrgoč.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook