Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nakon 35 godine predsjedničku palicu prepustio sam mladim lavovima, no bit ću kontrola iz sjene'

Krešo Završki čak 35 godine bio je predsjednik KUD – a Zabok, danas Ansambla Zabok. Ove je godinu tu funkciju prepustio mladom kolegi Martinu Kotarskom za kojeg ima samo riječi hvale. Dugi predsjednički staž, a još duži tamburaški, bio je odličan povod za ragovor s njim


foto: Krešo Završki (treći s lijeva)

Krešo Završki bio je predsjednik KUD – a Zabok, danas Ansambla, punih 35 godina. Na Skupštini održanoj prije nekoliko tjedana palicu je predao mladom Martinu Kotarskom za kojeg ima samo riječi hvale. Dugi staž u KUD – u, ali i odlazak u predsjedničku mirovinu bio je dobar povod za razgovor i prisjećanje na same početke rada i djelovanja zabočkog kulturno – umjetničkog društva. Tamburaškoj sekciji KUD – a Zabok, tada KUD – a Josip Debeljak, Završki se priključio prije otprilike pedesetak godina po izlasku iz osnovne škole.

Koreografirani folklor

Godine 1984. naslijedio je Branka Mikca na mjestu predsjednika KUD – a, a kaže kako je jedan od razloga tome bilo to što nisu željeli izabrati na čelno mjesto nekoga tko nije član i tko nije povezan s kulturno – umjetničkim društvom.

– Mogu reći da smo od 1984. godine pa do devedsetih bili vrlo aktivni, a onda je došao rat i folklorna sekcija je prestala djelovati. Mi tamburaši svirali smo dosta, a na tadašnjem Radio Zaboku snimali smo i emisije za naše zagorske brigade. Od 1994. godine ponovno smo okupili i folklornu sekciju te krenuli prema ovome što smo danas – istaknuo je Završki dodajući da je Ansambl Zabok u posljednjih nekoliko godina u svojoj najboljoj fazi. Zasluge za to ima i Senka Jurina, koja je prije dvanaestak godina postala voditeljica Ansambla te započela jednu novu eru. – Sa Senkinimm dolaskom mi smo se orijentirali na plesove Zagorja i sjeverozapadne Hrvatske. Prije smo imali široki repertoar pa smo se odlučili bazirati na jedno područje. Ono što je naša posebnost je činjenica da mi izvodimo koreografirani folklor te da su s nama radili najbolji koreografi – ističe Krešo Završki. Dodaje, njegov brat Zdravko Završki i Senka Jurina mnogo su hodali po terenu te sakupljali informacije o plesovima te obrađivali plesove. Tako Ansambl Zabok danas ima, priča Krešo, desetak koreografija vezanih uz područje od Bistre do Huma na Sutli.

Brojno članstvo

Mnogo pažnje Ansambl Zabok pridaje školovanju svojih članova. Senka Jurina tako ima status selektora, najviši stupanj u folkloru, a i drugi članovi redovito odlaze na brojne edukacije. Ovo kulturno – umjetničko društvo danas broji 140 članova, a Završki kaže kako su svi KUD – ovi prije desetak godina imali problema s privlačenjem članova. Danas to, barem kada je u pitanju Ansambl Zabok, više nije slučaj. – Najkritičniji su zapravo muški članovi. Neki KUD- ovi ih imaju po četiri ili pet. Mi ih imamo između 12 i 14 što je jako mnogo. Naš rad su prepoznali ne samo Zabočani, nego i mještani okolnih gradova i općina od kuda dolaze plesati kod nas – priča Krešo dodajući da je posebnost zasigurno i postojanje veteranske sekcije. Ona broji 14 parova, a čine je plesači iz cijelog Zagorja.

– Ljudi imaju po 40 – 50 godina i još bi plesali i družili se. Naša veteranska skupina ima certifikat za izvođenje izvornog folklora i stvarno su prava ekipa – ispričao je završki uz riječi da i tamburaška sekcija nema problema sa članstvom. U toj sekciji, ističe Završki sviraju i Ivan Tršinski i Branko Mikac koji su članovi od samog početka. Ipak, prije nekoliko godina javila se zabrinutost da mladih tamburaša više neće biti pa je u Glazbenoj školi u Zaboku osnovana sekcija za tamburu pod vodstvom prof.Varge. Djeca koja su se tamo školovala, odlazila su svirati u KUD – ove pa je to jedan od razloga što danas mladih tamburaša ne manjka. Kada su u pitanju planovi, Završki otkriva kako njih nikad ne nedostaje. Prvi i najveći je da se održi kvaliteta Ansambla. - Svake godine nastojimo imati turneju. Ove godine planiramo da seniori idu u Grčku, a veterani u Rumunjsku. Tu su i naši nastupi na raznim manifestacijama te naš godišnji koncert – ispričao je Završki dodajući da su ti godišnji koncerti iznimno popularni te da Ansambl ima svoju publiku koja ih redovito posjećuje. Mjesto predsjednika predao je mlađem kolegi za kojeg ima samo riječi hvale, no kaže, uvijek će biti tu da iz sjene prati i savjetuje novo vodstvo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook