Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon 25 godina, Zabočani se oprostili od vlč. Culjaka. Doznali smo kuda odlazi

Iz Zaboka odlazi svećenik koji se mnogim Zabočanima 'zavukao pod kožu'


Foto: Darko Fiket/Župa sv.Jelene Križarice

Župljani zabočke Župe sv. Jelene Križarice ove su se nedjelje, svečanom svetom misom zahvalnicom, oprostili od svog dugogodišnjeg župnika, vlč. Marijana Culjaka. Svetu misu predvodio je, dakako, vlč. Culjak, uz koncelebraciju zabočkog župnika Branka Riseka, dekana Krapinskog dekanata i svetokriškog župnika preč. Vladimira Drnetića, vlč. Željka Horvata, župnika župe sv. Barbare mučenice u Bedekovčini i domaćeg svećenika don Stjepana Lončara.

U svojoj opraštajnoj zahvali vlč. Culjak je naglasio kako će Zabočane uvijek nositi u svom srcu. - Mogu reći da 25 godina nije malo, svake godine puno smo radili kako duhovno tako i materijalno. Budući da i nije bilo prekida rada, zato je i vrijeme brzo prošlo, jer što je lijepo, brzo prođe. Želim zahvaliti svima, baš svima. Sve što sam činio, činio sam u dobroj vjeri, da svima bude dobro. Danas sam ponosan i Bogu zahvalan što mi je dao tako dobre ljude za župljane i prijatelje. Uvijek ću vas nositi u srcu, jer srce mi je veliko i beskonačno. Ponosit ću se s vama gdje god došao i bio i o vama istinu govorio i širio – rekao je Culjak.

U ime kolega svećenika, vlč. Culjaku zahvalio je dekan Drnetić. - Veliki trenuci započeli su od samog vašega rođenja, odrastanja, školovanja, pripreme đakonskog ređenja i mlade mise u Mihovljanu. Kroz Vaše svećeništvo, koje je bilo prožeto usponima i padovima, niste se predavali, već ste hrabro koračali utabanim putevima našega zvanja i poziva. Budite ponosni i radosni na sve ono što ste učinili u ovoj župnoj zajednici jer ovo nije kraj, već jedan novi korak, još jedna stepenica u vašem svećeničkom životu. Kao svećenici pratit ćemo Vas u svojim molitvama, a sigurno ćemo se viđati i na nekim našim susretima – rekao je preč. Drnetić.

Dr. Ivica Balagović, kao predsjednik župnog Ekonomskog vijeća, zahvalio se vlč. Culjaku u ime svih župljana, suradnika, župnih vijećnika i svih crkvenih društava i zborova. - Ohrabrivao si nas i ojačavao u vjeri, ali i svim životnim situacijama. S tobom smo proživjeli mnoga lijepa iskustva, a samim time kroz tvoje organizatorske sposobnosti postali smo veoma organizirana župna zajednica, primjerena i snažna, koja to i nadalje želi ostati. Tužni smo što odlaziš, ali znamo da to nije kraj, već novi početak. Mi smo bili obitelj i ostajemo obitelj – rekao je, između ostalog, dr. Balagović.

Inače, vlč. Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973., da bi potom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1980. godine diplomirao teologiju. Nakon Mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, četiri godine u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. do lipnja 2021. bio je župnik u Zaboku, kada je zbog zdravstvenih razloga razriješen te službe i imenovan supsidijarom u zabočkoj župi, da bi ove godine bio razriješen i službe supsidijara.

Naime, nakon nekoliko ortopedskih operacija, vlč. Culjak trenutno je i dalje na bolovanju, tako da još uvijek nije raspoređen na drugu, novu službu, odnosno u neku drugu župu. Kako doznajemo od njegovih bliskih suradnika, nakon razrješenja dužnosti supsidijara u Zaboku, vlč. Culjak naredno vrijeme bolovanja i oporavka provodit će u kući svojih roditelja u Mihovljanu, u kojoj mu živi i majka, koja će u studenome ove godine proslaviti okrugli, 100. rođendan.

Na kraju, nije na odmet istaknuti kako je Vlč. Culjak, ubrzo nakon svog dolaska u Zabok, osvojio srca brojnih vjernika, ali i svih ostalih Zabočana. Postao je poznat diljem Zagorja i kao velik umjetnik, slikar i pjesnik, a također je bio aktivan u zabočkom društvenom životu preko svojih angažmana u zabočkom DVD-u, Matici Hrvatskoj, Udruzi za borbu protiv raka, Udruzi Muži zagorskog srca te Etičkom povjerenstvu Opće bolnice Zabok. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima je i Povelja Grada Zaboka, a da ju je uistinu i zaslužio, svjedoče mnogi komentari na župnoj Facebook stranici, u kojima se župljani zahvaljuju i opraštaju od vlč. Culjaka. „Nikada nismo imali i nikada vjerojatno nećemo imati tako dobrog, razumnog, poštenog, druželjubivog velečasnog. Čovjek velikog srca i otvorene duše za svakog. Ostat će nam zauvijek u srcu“, napisala je jedna župljanka, dok se svi drugi komentari mogu sažeti u komentar od četiri riječi kojeg je napisala druga župljanka: „Veliko hvala velikom čovjeku“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook