Prethodni članak
Sljedeći članak

Nagrađene na Fotonatječaju 'Gjalski pod maskama' su Ivona Vučilovski, Nikolina Bujanić i Ema Hlupić

Ove godine, po prvi put, fotografi amateri sudjelovali su u Fotonatječaju, a selektirane fotografije mogu se razgledati u Gradskoj knjižnici, održana je i radionica kreativnog pisanja te likovna radionica 'Gjalski pod maskama' s koje se radovi također mogu vidjeti u Gradskoj knjižnici


Na Fotonatječaj 'Gjalski pod maskama' povodom Dana Ksavera Šandora Gjalskog pristiglo je radova 26 autora. Nakon deset uspješnih godina provođenja Fotoradionice, ove godine, po prvi put, fotografi amateri sudjelovali su u Fotonatječaju. Naglasak je i ove godine bio na poticanju interesa za fotografiju, uz razvijanje stvaralaštva i kreativnosti. Žiri u sastavu Dragutin Škreblin, Andreja Šagud i Bibijana Šlogar odabrao je po jednu fotografiju svakog autora za izložbu radova, a između njih izdvojio tri koje su osvojile najviše bodova, a kojima su nagrade dodijeljene u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalski gdje se može pogledati i izložba selektiranih radova. Prvo mjesto osvojila je Ivona Vučilovski za rad Slaves of our minds, drugu Nikolina Bujanić za Social distancing 2 i treću Ema Hlupić za rad Vidim te. Nagrade je uručila zamjenica gradonačelnika Zaboka, Valentina Đurek.

 

 

Tema maske je sada sveprisutna

- Tema maske je višeznačna, ali aktualna i sveprisutna. Maska je postala naš svakodnevni nosivi detalj, iza nje se skrivamo, ona nam smeta, ona nas čuva… Maska može biti i zaštitna maska varioca, ronilačka maska, maska za maškare, maska može biti i njegujuća maska koju stavimo uvečer, ali i odjeća kojom skrivamo svoje nedostatke ili ističemo svoje atribute. Maska je i maska ozbiljnosti ili humora kojima sakrivamo prave emocije. Sudionici natječaja prikazali su voj doživljaj maske – istaknuto je u objašnjenju ovog događanja.

 


Radionica primjenjene grafike

U sklopu Dana K. Š. Gjalskog održana je i kreativna radionica 'Gjalski pod maskom' – likovna radionica primjenjene grafike.

 

- Polaznici Likovne radionice ove su 'korona godine' zakoračili u svijet primijenjene grafike u kojem su dizajnirali tekstilne uzorke te izradili zaštitne maske. Specifično vrijeme u kojem smo se našli ponukalo nas je, sasvim logično, na izradu istih te smo na taj način obilježili ovo „novo normalno„ vrijeme i dizajnirali seriju tekstilnih uzoraka u čast Ksaveru Šandoru GjalskomNa ovogodišnjoj radionici polaznici su sudjelovali u procesu izrade gotovog proizvoda u svim segmentima - od ideje do realizacije. Počevši s crtežom - skicom na papiru koji su potom primjenom računalnih programa oblikovali u tekstilni uzorak te pripremili za izradu matrice. Odradili su i tehnički proces koji uključuje nanošanje emulzije i snimanje sita u kopir - rami i na kraju proveli otiskivanje na tkaninu. Od te tkanine, sada s uzorkom, skrojili su i sašili zaštitne maske. Maske nastale na radionici mogu se pogledati na izložbi u zabočkoj Gradskoj knjižnici – kaže voditeljiva radionice prof. likovne kulture, Carmen Bačura Potočić, prof. likovne kulture.

]

 

Radionica kreativnog pisanja


Povodom Dana Gjalskoga ove godine održana je radionica kreativnoga pisanja 'Čudesna metafora: kroz igru do pjesme'. Voditeljica radionice bila je Kristina Špiranec, a okupila je 23 polaznika, 22 učenika iz različitih srednjih škola iz Hrvatskoga zagorja i jednu studenticu. Tijekom tri susreta putem videokonferencije Zoom, polaznici su vođeni kroz dva osnovna procesa kreativnoga pisanja – kroz motivacijski dio, koji se sastoji od interaktivne vježbe, te kroz pomniji rad na tekstu. - Tako smo učili o važnoj ulozi promišljanja o vlastitome tekstu, dorađivanja i dotjerivanja teksta, a usput smo čitali i pjesme mladih autora kao što su Goran Čolakhodžić, Alen Brlek, Mateja Jurčević i drugi, kako bi se polaznici upoznali i sa suvremenom hrvatskom poezijom koja bi im mogla biti bliska. Bez obzira na to što je za mnoge polaznike ovo bio tek prvi susret s pisanjem poezije, mogu s radošću reći kako su pjesme koje je ova radionica iznjedrila iznimno maštoviti, dosjetljivi i tankoćutni uradci, obogaćeni snažnim i dojmljivim slikama, nerijetko upravo čudesnim metaforama – kaže voditeljica radionice kreativnog pisanja Kristina Špiranec.

 

Fotografije, maske i pjesme mogu se pogledati na izložbi u Gradskoj knjižnici do 5.11.2020.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvora GOSPIĆ i čvora GORNJA PLOČA (na 198. km) u smjeru Dubrovnika. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Zbog prometne nesreće prekinut je promet ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program