Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK STOŽERA: 'Postotak pozitivnih nam je još uvijek relativno visok, još nećemo popuštati mjere u domovima za starije'


U tijeku je konferencija za medije Stožera civilne zaštite KZŽ. Načelnik stožera Anđelko Ferek - Jambrek iznio je najnovije podatke o stanju koronavirusa u našoj županiji. Kazao je kako podaci za danas još nisu stigli i da imamo ukupno 109 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji se nalazi 686 osoba. U proteklih 24 sata imamo dvije preminule osobe. Hospitalizirano je 48 osoba, u OB Zabok nalazi se 36 pacijenata, od kojih je jedna osoba na respiratoru, a na COVID odjelu Specijalne bolnice Krapinske Toplice nalazi se 12 pacijenata.

- Što se tiče postotka pozitivnih testova, u proteklom razdoblju imamo oko 10,5% pozivnih u odnosu na broj testiranih. U proteklih 7 dana testirano je 699 osoba, od toga je 70tak njih bilo pozitivno, a oko 620 negativno. To je i dalje relativno velik postotak - rekao je načelnik stožera.

Načelnik stožera govorio je i o incidenciji. - U proteklih 7 dana imali smo 68 pozitivnih na 100 tisuća stanovnika, odnosno nekih 10 slučajeva dnevno, što je također dosta visoka brojka s obzirom na to da smo prije 7 dana bili drugi po incidenciji, a sada smo pali na peto mjesto - rekao je.

Što se tiče pozitivnih osoba u bolnicama, prije tjedan dana smo imali 60 hospitaliziranih, danas imamo 48. - Te brojke također ne prate broj novooboljelih. Od 30. siječnja umrlo je 7 pozitivnih osoba u bolnicama - rekao je načelnik stožera.

Naše epidemiološke mjere vezane za domove za starije i nemoćne i dalje ostaju na snazi. Razgovarali smo s našim epidemiolozima i odlučili smo da nije vrijeme za popuštanje mjera, s obzirom na to da se tu radi o starijoj populaciji i da je 26% korisnika bilo pozitivno, točnije 1478 korisnika. Što se tiče djelatnika domova, pozitivno je bilo 26% od njih 708. Isto tako, mjere produžujemo zato što procijepljenost u domovima nije zadovoljavajuća, nekih 60% korisnika je cijepljeno, a 80% djelatnika nije cijepljeno. To su glavni argumenti zašto još nećemo još ići na popuštanje, to nam je najrizičnija populacija i dok god ne bude procijepljeno 80% korisnika i djelatnika, strože mjere će biti na snazi - rekao je načelnik stožera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook