Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnik policije sređivao vozačima kazne. Prebacivao ih je i na mrtve osobe


USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana (1965., 1967., 1981., 1992., 1994., 1963., 1966.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prvookrivljeni je načelnik policijske postaje Omišu, kojeg Uskok tereti da je od veljače 2020. do studenoga 2021. na traženje šest osoba da se njima i bliskim osobama ne evidentiraju prometni prekršaji to i učinio.

„Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od 1. veljače 2020. do 9. studenoga 2021. u Omišu, kao načelnik Policijske postaje Omiš, zadužen za poduzimanje mjera i radnji u cilju sprječavanja prekršaja, njihovog otkrivanja i prikupljanja podataka o prekršajima i počiniteljima, na traženja II. do VII. okr. da se njima i osobama koje su im bliske ne evidentira počinjenje prometnih prekršaja, navedeno osigurao u nakani da im pribavi nepripadajuću korist u vidu nesankcioniranja za počinjene prekršaje. Tako je, nakon pojedinog traženja i utvrđivanja da navedeni okrivljenici ne ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja, I. okr. pretraživao Informacijski sustav i evidencije MUP-a te, ovisno o vrsti prekršaja za koje se terete, pronalazio osobne podatke njima bliskih osoba i poznanika koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja odnosno osoba koje su se odselile iz Hrvatske, koje nemaju prijavljeno prebivalište ili koje su nakon počinjenja prekršaja preminule. Potom je, znajući da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao nadležnim policijskim referenticama da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja s obavijesti o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba. Ujedno je počinitelje prekršaja upućivao da u dostavljene im obrasce upišu iste podatke. Nakon toga je davao upute da se za preminule osobe obustavi postupak, a da se za preostale osobe izdaju pisana upozorenja koja je vlastoručno potpisivao“, naveo je Uskok u svom priopćenju.

I drugookrivljeni u ovoj optužnici je policajac i to službenik Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske. Njega Uskok tereti da je u razdoblju od 3. ožujka 2020. do 24. svibnja 2021. jednom novinaru protivno odredbama više zakona dostavljao podatke koji su mu nedostupni kao neovlaštenoj osobi.

„Tako je II. okr. prikupljao i novinaru dostavljao podatke o osobama, policijskim mjerama i radnjama, izvidima i rezultatima kriminalističkog istraživanja nad tim osobama koje je provodila služba u kojoj je raspoređen, kao i onima koje su provodile druge ustrojstvene jedinice PU splitsko-dalmatinske, znajući da je riječ o tajnim podacima. Na temelju tih podataka novinar je objavljivao opsežne i detaljne novinske članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje, izvidi i kriminalistička istraživanja“, priopćio je Uskok.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook