Prethodni članak
Sljedeći članak

Meteorologinja: ‘Nema naznaka za pravu hladnoću primjerenu ovom razdoblju’

Hoće li biti prave zime?


Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević komentirala je neoubičajeni ulazak u godinu, kojeg su obilježile rekordno visoke temperature.

“Danska, Nizozemska, Poljska, Češka, Bjelorusija, Litva, Latvija u siječnju su dosegnule temperature kakve se ne pamte nikad u povijesti mjerenja ovih zemalja. Nije samo pretoplo u europskim destinacijama, nego i u hrvatskim. U Sisku je zabilježeno 18,6 stupnjeva, na Hvaru 17,2, u Zagrebu 13,5. To su temperature više od 10 stupnjeva više od prosjeka.
Ponegdje se već beru i šparoge, u Dalmaciji je procvjetao jorgovan, a na kontinentu jaglaci. “Proljeće i dalje žuri i ako gledamo prognostičke materijale za nastavak siječnja, nema naznaka da bismo imali pravu hladnoću primjerenu ovom razdoblju u kojem se nalazimo tako da se bojim da će nakon ovog zahladnjenja koje slijedi, a koje je tek blago i dekorativno, ponovno doći iznadprosječno visoke temperature. Sve mi nekako sluti na to. Vidjet ćemo. Sjetimo se i dugoročnih prognoza koje su ukazivale na to da će ova zima biti iznadprosječno topla, čak su sugerirale to da bi u veljači ta odstupanja mogla biti veća nego u siječnju.

Ja se uistinu nadam da to neće biti tako jer bi to značilo da uopće neće biti zime. Ove sezone će kiša više biti orijentirana na područje Jadrana, oko Jadrana i da bi tamo moglo biti problema u vidu bujičnih poplava, možda urbanih poplava. Manje kiše na kontinentu i kako sada stvari stoje, bez konkretne zime i neke velike hladnoće”, rekla je Tea Blažević, piše N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook