Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK BAN: 'Proširenje vrtića najveći nam je projekt u predstojećoj godini'

Općina Bedekovčina povodom blagdana sv. Barbare slavi Dan općine i župe. Bio je to povod da s načelnikom Darkom Banom razgovaramo o ostvarenim projektima, ali i planovima za 2020. godinu


Općina Bedekovčina tradicionalno uz blagdan svete Barbare 4. prosinca slavi Dan općine i župe. Tim povodom razgovarali smo s načelnikom Darkom Banom o realiziranim projektima, ali i onima koji se planiraju izvršiti u predstojećoj godini. Jednim od najvažnijih projekata načelnik smatra izgradnju reciklažnog dvorišta koje je otvoreno ovih dana. U sklopu projekta postavljeno je 7 kontejnera zatvorenog tipa volumena 7 m3, 15 kontejnera zatvorenog tipa volumena 10 m3, preša za kartonsku ambalažu, tri klimatizirana natkrivena spremišta te tri rolokontejnera za glomazni otpad. - Ukupna vrijednost projekta iznosi maksimalno 3.242.204,64 kuna, ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose maksimalno 2.895.704,64 kuna, od čega je 84,99% prihvatljivih troškova projekta financirano EU sredstvima - istaknuo je načelnik Darko Ban dodajući kako će reciklažnim dvorištem upravljati Komunalno Zabok.

Izvršeni projekti

Još jedan važan projekt je i revitalizacija perivoja Dvorca Gornja Bedekovčina gdje je uređena pješačka staza do dvorca te revitaliziran cvjetnjak i živičnjak. - Uz stazu su postavljena odmorišta s proširenjima za klupe te ograda radi omogućavanja lakšeg pristupa dvorcu osobama smanjene pokretljivosti. Završna obloga pješačke staze je klinker opeka koja reflektira dugu tradiciju proizvodnje opeke Bedekovčanskog kraja. Također, u sklopu projekta postavljena su rasvjetna LED tijela, kao i urbana oprema - klupe, info table i koševi za otpatke. Projekt HICAPS odobren je kroz transnacionalni program Interreg Central Europe, a Općina Bedekovčina na projektu sudjeluje s partnerima iz Slovenije, Poljske, Italije i Hrvatske - istaknuo je bedekovčanski načelnik dodajući kako ukupna vrijednost projekta svih partnera iznosi 1.798.274,20 eura, a ukupna vrijednost projekta na području Općine Bedekovčina iznosi 120.000 eura. Mnogo se u posljednjih godinu dana radilo i na izgradnji dječjih igrališta. Tako su završeni radovi na izgradnji dječjeg igrališta i uređenju doma u Martincu Orehovičkom gdje su radovi bili vrijedni 622.731, 88 kuna od čega je 180 tisuća kuna došlo iz sredstava Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. - Završeni su i radovi na uređenju vanjskog igrališta Osnovne škole Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Navedeni radovi dio su projekta izgradnje sportske dvorane, a njihova vrijednost iznosi 461.062,50 kuna - naglasio je Darko Ban uz riječi kako je projekt financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Općine. Izgrađena su, ističe Ban, i dva dječja igrališta, u naseljima Grabe i Židovinjak te sportsko igralište u naselju Jalševec. Ugovorena vrijednost radova izgradnje dječjeg igrališta uz Društveni dom Grabe iznosi 257.453,75 kuna, izgradnje dječjeg igrališta u naselju Židovinjak 114.587,50 kuna, a ugovorena vrijednost radova izgradnje sportskog igrališta u naselju Jalševec iznosi 283.197,50 kuna. - Lokalna akcijska grupa „Zeleni bregi“ odabrala je za sufinanciranje projekt izgradnje Dječjeg igrališta u Bedekovčini. Projekt je vrijedan 437.751,90 kuna od čega će 148.250 kuna biti financirano EU sredstvima. Dječje igralište izgradit će se u centru Bedekovčine, na Trgu Ante Starčevića - objasnio je načelnik Bedekovčine dodajući kako je izgradnja i opremanje igrališta u skladu s mjerom 1.3. Lokalnog programa djelovanja za mlade u Bedekovčini kojoj je cilj omogućiti infrastrukturne i institucionalne uvjete za kvalitetno provođenje slobodnog vremena te ih poticati na isto. A mlade u općini, no i one nešto starije, razveselila je činjenica da su, u sklopu projekta WiFI4EU, instalirane pristupne točke za javni bežični Internet na zgradi Općine, tržnici u Bedekovčini, sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina, Staroj školi Grgić, restoranu „Jezera“ na Bedekovčanskim jezerima, zgradi DVD-a Poznanovec, zgradi DVD-a Brestovec

Orehovički i područnoj školi Orehovica.

- Svrha projekta je omogućavanje besplatnog korištenja interneta na javnim lokacijama na kojima je uobičajeno veće kretanje ljudi. Za provedbu projekta, Europska Unija je Općini odobrila vaučer u vrijednosti od 15.000 eura - objasnio je Ban spominjući još jedan zanimljiv projekt koji će se realizirati na području Bedekovčine. Naime, Općina je još u travnju ove godine, povodom objavljenog javnog poziva, dostavila pismo namjere HEP-u s podacima predložene lokacije za izgradnju sunčane elektrane na području Gospodarske zone Poznanovec. HEP je nakon provedene analize odabrao petnaestak lokacija za razvoj projekta među kojima je i Bedekovčina, kao jedina jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije. - Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji na razvoju projekata obnovljivih izvora energije, odnosno sunčane elektrane, Općina Bedekovčina krenut će u izradu potrebne dokumentacije, koja će prethodno biti odobrena od strane HEP-ovih osoba zaduženih za vođenje i koordinaciju projekata - naglasio je bedekovčanski načelnik. Općina Bedekovčina površinom je najveća općina u Krapinsko - zagorskoj županiji, a mnogo ima i nerazvrstanih cesta. Ove se godine asfaltirao oko kilometar i pol nerazvrstanih cesta. Kako kaže načelnik, asfaltirani su odvojak u naselju Tovernići, Vargi, Severinovo raspelo - Valjak - Posavec - Zadravec, ali i odvojak Mladići, Orehovica - Perići - Šukci - veliki Komor te odvojak Ulice Marije Habulin - Bajza. - Ukupna cijena radova asfaltiranja iznosi 515.952,81 kuna, a ovom prilikom zahvaljujem se mještanima Bedekovčine na sudjelovanju u sufinanciranju navedenih radova - istaknuo je Darko Ban.

Vrtić i rasvjeta

Obzirom da Bedekovčina još uvijek bilježi znatan broj novorođene djece, mlade obitelji zasigurno veseli i činjnica da su počeli radovi na I. fazi dogradnje dječjeg vrtića. Riječ je o radovima koji obuhvaćaju pripremne radove, zemljane radove, izgradnju nosive konstrukcije ceste i parkirališta te pripremne radove izgradnje vanjske rasvjete. - U 2020. godini započet će radovi na II. fazi dogradnje Dječjeg vrtića Bedekovčina kojom bi se osigurao smještaj minimalno 3 dječje vrtiće skupine, za koje se očekuje da će početi s radom u pedagoškoj školskoj godini 2021./2022. - naglasio je Ban. Upravo je vrtić Ban istaknuo kao najveću investiciju u sljedećoj godini. Planira se, ističe načelnik, i projektiranje oko groblja u Poznanovcu za kojeg je predviđeno mjesto te se treba početi s pripremom projektne dokumentacije. – Očekujemo i daljnja ulaganja u infrastrukturu, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, ali i zamjena rasvjetnih tijela u sklopu projekta Newlight. U tijeku je javni poziv za izvršenje radova, a sva postojeća rasvjetna tijela zamijenit će se LED rasvjetom – ispričao je načelnik uz riječi kako bi do početka svibnja ta zamjena trebala biti gotova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook