Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnica Zagorskih Sela ušla u novu stranku AP i postala supredsjednica


Foto: Pixsell

Do sad nezavisna načelnica Općine Zagorska Sela, Ksenija Krivec Jurak, suosnivačica je i supredsjednica nove političke stranke koja je danas osnovana u Zagrebu.


Riječ je stranci AP - Akcija za promjene, koja je osnovana na incijativu šibensko – kninskog župana Marka Jelića, koji je u subotu, na osnivačkoj skupštini u zagrebačkom Novinarskom domu, izabran za predsjedavajućeg supredsjednika.


Naime, kako su objasnili, po stranačkom statutu, AP nema predsjednika, nego četiri supredsjednika koji obnašaju funkciju predstavljanja i zastupanja stranke te zagovaraju stavove i politike sukladno programu i smjernicama.

Svake godine na funkciju predsjedavajućeg supredsjednika bira ih skupština, najviše tijelo stranke, koju čine svi članovi po načelu "jedan član - jedan glas", sve do izbora novog supredsjedništva kojem mandat traje četiri godine.


Tako su uz Kseniju Krivec Jurak i Marka Jelića za supredsjednike danas izabrani još i Goran Aladić te Ivica Žuvela.

Na današnjoj osnivačkoj skupštini Marko Jelić je poručio kako žele da im se pridruže svi oni čije su namjere časne i poštene, koji znaju, hoće i mogu te koji su dovoljno odlučni da se ne boje akcije i promjena. Drugim riječima, naglasio je, vrata AP-a otvorena su za sve one koji su za jednaku, inovativnu, obrazovanu, zdravu, suosjećajnu, čistu, očuvanu i naprednu Hrvatsku.


Pred oko stotinjak okupljenih članova i gostiju Jelić je objasnio i razloge zbog kojih je uopće došlo do osnivanja ove nove stranke na hrvatskoj političkoj sceni.


- Kad smo se odlučili osnovati AP kao političku stranku nije nam bilo lako jer ono što smo svi mi uvijek do sad imali za protivnika je sputavanje čovjeka kroz stranački klijentelizam, a koji je korišten kao način kojim se u pokornosti drže oni čijim glasovima netko dolazi do javnog dobra za svoju korist. Upravo protiv toga se borimo kao nezavisni ljudi, a onda i nezavisni politički aktivisti. Stoga, ovaj politički okvir donosimo pred vas kao odgovor na takav način političkog djelovanja te on predstavlja plod dugog i sustavnog promišljanja s ciljem stvaranja političke organizacije koja je upravo suprotna svim negativnostima koje su donijeli dosadašnji pristupi - rekao je Jelić.


-Mi ćemo kroz AP omogućiti izbor, a na svakom sugrađaninu je da kao glasač donese odluku želi li taj izbor ili mu je sadašnje stanje ono što ga ispunjava – rekao je Jelić te na novinarsko pitanje odgovorio kako se stranka AP definira kao politički centar.


Sama Ksenija Krivec Jurak već otprije je zagorskoj javnosti poznata kao vrlo aktivna i angažirana načelnica Općine Zagorska Sela, koja je na toj funkciji već dva mandata kao nezavisna političarka, unatoč tome što su je, kako se pričalo u kuloarima, zbog njezine lokalne popularnosti vrbovale (i nagovarale je da im se priključi) gotovo sve ozbiljnije političke stranke.


No, Krivec Jurak ostajala je čitavo vrijeme dosljedna i nezavisna, fokusirajući se na razvoj općine kojoj je na čelu, no, sad je ipak odlučila napraviti politički iskorak i na nacionalnoj razini, udružujući se s drugim nezavisnim hrvatskim političarima s kojima, očito, dijeli iste političke stavove i društvene vrijednosti.

Svoj angažman u AP-u objasnila nam je naknadno, a njeno pojašnjenje možete pročitati klikom na sljedeću vijest:

VIJESTI - Ksenija Krivec Jurak objasnila: 'Bez obzira na AP, i dalje sam nezavisna načelnica Zagorskih Sela'

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook