Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnica Mikulec: ‘Ako želiš oformiti dobro društvo i osigurati bolju budućnost, kreni od najmlađih’

Briga o djeci i mladima i pomoć roditeljima u školovanje djece u općini Zlatar Bistrica


Općina Zlatar Bistrica kao “Općina - Prijatelj djece” financira brojne programe za djecu i mlade. Oko djece i mladih je osmišljen i ovogodišnji Advent u Zlatar Bistrici koji je aktivirao i okupio brojne zlatarbistričke udruge, učenike, gospodarstvenike, mještane. To se pokazalo se kao pun pogodak, a očekivano, najveseliji su i najposjećeniji bili sadržaji za najmlađe. Dječji je vrtić dodatno ‘živnuo’ u blagdanskim danima - od dolaska Sv. Nikole, pa sve do kraja godine. Poseban doživljaj mališanima bilo je spuštanje Djeda Božićnjaka s krova stambene zgrade, vožnja u quadovima i, naravno, podjela obilja slatkiša. - Željeli smo pripremiti našoj djeci nešto novo, drugačiji doživljaj, da im bude zanimljivo i veselo. Ponosimo se nazivom općine-prijatelja djece i posebnu brigu i skrb vodimo o našoj djeci i mladima, a roditeljima pomažemo u školovanju njihove djece koja su temelj budućnosti svih nas. Dogradili smo Dječji vrtić Zlatni dani, što će svoj djeci s našeg područja osigurati mjesto u vrtiću, a jedan od naših prioriteta zacrtanih za sljedeću, 2022. godinu je i potpuna obnova starog dijela vrtića - s ponosom ističe načelnica Općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec.

Programi za djecu i mlade
I programi za djecu i mlade u Zlatar Bistrici su brojni i raznovrsni. Tako dodjeljuju jednokratnu pomoć za novorođenu djecu - za prvo dijete 2.000,00 kuna, drugo 4.000,00, treće 6.000,00, a za svako daljnje dijete dodatnih 2.000,00 kuna. Boravak djece u vrtiću sufinancira se s 55 posto iznosa ekonomske cijene za jedno dijete, za drugo dijete dodatnih 20 posto od učešća roditelja te 50 posto za treće dijete. U Zlatar Bistrici je na raspolaganju i Logopedski kabinet, a ordinirajući logoped je, zahvaljujući suradnji s općinama Marija Bistrica i Bedekovčina, zaposlen preko Društva Naša djeca na puno radno vrijeme. Općina isto tako sufinancira i nabavu udžbenika i radnih materijala za školarce, a u potpunosti financira troškove nastave engleskog jezika, odnosno plaću učitelja i radne materijale za učenike od 1. do 3. razreda. Tu je i financiranje godišnje članarine za status eko–vrtića i eko–škole, sufinanciranje školske kuhinje za obitelji čije troje djece istodobno pohađaju školu, školarce samohranih roditelja i obitelji koje imaju člana s invaliditetom. Općina financira i prijevoz učenika osnovne škole iz naselja Lipovec, Veleškovec i Lovrečan, nabavu knjiga – poklona učenicima koji su s odličnim uspjehom završili osnovnu školu, sufinancira pomoćnike u nastavi u sklopu programa Baltazar, sufinancira obuku neplivača za niže razrede osnovne škole, financira prijevoz mlađih kategorija Nogometnog kluba Ivančica, pomoć u nabavi udžbenika za srednjoškolce... Općina je također preuzela na sebe i financiranje roditeljskog udjela u troškovima prijevoza učenika srednjih škola te, uz to, Općina financira i prijevoz učenicima srednjih škola na relaciji Lovrečan – Zlatar, a koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje iz državnog i županijskog proračuna zbog premale udaljenosti od mjesta stanovanja do škole. Tu su i učeničke i studentske stipendije te stipendije za sportaše. Učeničke stipendije iznose 350,00 kuna mjesečno, studentske 500,00 kuna, a 1.000,00 kuna su studentske stipendije za deficitarna zanimanja.

- Odlučili smo stipendirati i sve one koji se odluče školovati se za deficitarna zvanja i zanimanja potrebnima našem kraju ne samo danas, već i u bližoj budućnosti. To do sada nismo imali. U suradnji s nadležnim institucijama pratit ćemo i pravodobno reagirati kako bismo osigurali ne samo ostanak mladih i opstanak Zlatar Bistrice i okruženja već i brži razvoj i napredak cijele zajednice - pojašnjava načelnica. Općina financijski podupire i sve udruge koje provode programe za djecu te dobro surađuje s osnovnom školom čiji učenici ostvaruju izuzetne rezultate na natjecanjima. U Općini su osobito ponosni na svoje sportaše i Zlatarbistričke mažoretkinje i njihove izvrsne rezultate i na državnoj razini. - I ovom prigodom čestitam i njima i stručnjacima koji ih vode! Osobita nam je čast, ali i zadovoljstvo, što imamo takve vrhunske učenike i sportaše, koji svojim radom, trudom, zalaganjem, znanjem i rezultatima promoviraju i ime Zlatar Bistrice. Hvala im svima! To je, osim toga, siguran temelj i jamstvo da će u budućnosti biti dobri roditelji i vrijedni radnici, stručnjaci. Ako želiš oformiti dobro društvo i osigurati bolju budućnost, počinje se od najmlađih, najmlađe dobi. A, moj je cilj upravo to - da moja i naša Zlatar Bistrica bude bolja, ljepša, zelenija, naprednija, samoodrživa, puna života, radosti i - mladosti. Zaustavljanje odlaska i iseljavanja mladih nam je prioritet - ističe načelnica i još jednom svim pojedincima, udrugama, gospodarstvenicima te PP Zlatar Bistrica i HGSS stanici Zlatar Bistrica zahvaljuje na angažmanu i pomoći u organizaciji i provedbi manifestacija tijekom adventskih dana. - Skrećem pozornost i na to da su se sva događanja odvijala u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama - nasmijano će.


Stariji i potrebiti
-Kako za najmlađe, tako Općina brine i općinskim seniorima, mještanima starije životne dobi te potrebitima. Dodjeljujemo jednokratne pomoći obiteljima, podmirujemo troškove stanovanja korisnicima minimalne zajamčene naknade Centra za socijalnu skrb sukladno odredbama Odluke o socijalnoj skrbi, pružamo pomoć u podmirenju troškova ogrjeva,sudjelujemo u projektu Pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama kojeg provodi Udruga Kućna pomoć iz Lobora. U taj je program uključeno 20 zlatarbistričkih korisnika. U sklopu, pak, projekta “Stariji nisu sami II”, kojeg provodi Udruga osoba s invaliditetom KZŽ, a u suradnji sa gradom Zlatarom, općinama Mače, Lobor, Novi Golubove, Mihovljan, Konjščina, Hraščina I Budinščina, bit će nabavljeno novo vozilo za prijevoz osoba starijih od 60 godina – dodaje načelnica. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook