Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnica Jembrih: Udruge obogaćuju sportski, kulturni i društveni život Lobora i čine ga sigurnijim, boljim i kvalitetnijim!

Općina Lobor za rad svojih udruga osigurala gotovo 290.000 kuna


Općina Lobor u ovogodišnjem proračunu za rad svojih udruga osigurala je gotovo 290.000 kuna, a kako napominje načelnica Ljubica Jembrih riječ je o bitnoj stavci jer su upravo udruge te koje obogaćuju sportski, kulturni i društveni život Lobora.

Naime, u ovogodišnjem proračunu Općina je za tekuće donacije udrugama osigurala 330.000 kuna, a za javni poziv za financiranje njihovih projekata i programa bilo je predviđeno 290.000 kuna. Svim udrugama koje su u roku dostavile zahtjeve odobreno je sufinanciranje programa i projekata.

-Na natječaj je pristiglo ukupno 20 prijava, od čega je jedna stigla izvan roka. 19 udruga ostvarilo je sufinanciranje u iznosu od 289.000 kuna što je 42 posto od njihovih zahtjeva – pojasnila je Jembrih.

S obzirom da je jedna od udruga, Udruga umirovljenika iz Zlatara povukla svoju prijavu, odobrena sredstva u iznosu od 1.500 kuna Općina će rebalansom proračuna preraspodijeliti za novu stavku, po prvi će puta uvesti božićnice za umirovljenike iz Lobora.

- Udruge su prijavljivale projekte i programe iz područja gospodarstva, sporta, kulture i socijale. Sve naše udruge jako su aktivne i obogaćuju sportsko-kulturno-društveni život Lobora. One ulažu jako puno truda i rada, a njihovi programi iz godine u godinu sve su bogatiji – rekla je Jembrih.

S obzirom da su sve veći financijski udari na džepove građana utjecali i na povećanje troškova udruga, Općina Lobor dodatno će se uključiti u njihov rad kako bi im olakšala prijave na razne natječaje. Naime, Općina će svim svojim udrugama osigurati stručnu pomoć koja će tijekom cijele godine pratiti otvorene javne pozive i pružiti im podršku prilikom prijava na natječaje.

-To nam je jako bitno jer želimo zadržati sve naše udruge. Čitav sportski, kulturni i društveni život naše Općine drže naše udruge, a njih čine naši ljudi. Ponosni smo na njihov razvoj i zajedništvo koje je vidljivo na bilo kojoj kulturnoj manifestaciji jer zahvaljujući njima u vrlo kratkom roku  možemo organizirati vrlo kvalitetne i prepoznatljive manifestacije – naglasila je načelnica.

Tako se Općina Lobor može pohvaliti velikim brojem udruga koje se bave područjima ekologije, lovstva, poljoprivrede, socijalnih usluga i pružanja pomoći osobama s teškoćama u razvoju. Udruge kao što su Kućna pomoć i Sveta Ana već duži niz godina svoje hvalevrijedne programe i usluge pružanja podrške osobama s teškoćama i mještanima treće životne dobi financiraju europskim i nacionalnim sredstvima.

- Osim svih kvalitetnih usluga koje pružaju i koje su nužno potrebne, posebice u ovakvim malim ruralnim sredinama kao što je Lobor, tu se otvara i velik broj novih radnih mjesta, tako da je kroz te dvije udruge na području općine Lobor zaposleno 50-ero ljudi. To je dobar primjer da i druge udruge krenu u tom smjeru, naravno, svaka u svojoj djelatnosti, a s obzirom da je nova financijska omotnica pred vratima, mogućnosti će biti i svi zajedno moramo biti spremni to iskoristiti – poručila je Jembrih.

Loborske udruge, dodala je načelnica, imaju iskustvo, cilj, plan i viziju, a Općina će im i dalje biti podrška kako bi sredstva koja će biti na raspolaganju iskoristile maksimalno za dobrobit svih mještana. Osim udruga, tu su i vrijedni vatrogasci iz DVD-a Lobor koji su nedavno nabavili novo navalno vozilo, a načelnica Jembrih napominje kako su oni loborski anđeli čuvari. Općina se može pohvaliti i zavidnim brojem kulturnih udruga koje čuvaju loborsku tradiciju i baštinu. Uz KUD Lobor koji se rado uključuje u sve manifestacije, tu je i Udruga Loborfest koja svake godine krajem srpnja organizira međunarodnu manifestaciju Loborfest te loborski tamburaši Črni Tomaši, pobjednici ovogodišnje županijske tamburaške smotre.

-Cijeli sklop naših udruga život u Loboru čini sigurnijim, boljim i kvalitetnijim – zaključila je Jembrih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program