Prethodni članak
Sljedeći članak

Ako Vlada nešto ne poduzme, zagorske općine i gradovi gasit će javnu rasvjetu

Zagorskim gradovima i općinama računi za električnu energiju za javnu rasvjetu bit će veći za 300 do 500 posto


Gradovi i općine, kao i gospodarstvenici, obrtnici i poduzetnici, ostali su nemalo zatečeni i iznenađeni visinom cijene električne energije koju im je HEP odlučio naplaćivati. Dakako, gradovima i općinama najveća je stavka trošak električne energije za javnu rasvjetu, koju nabavljaju putem javne nabave, dakle, natječajima. Kakva je konkretno situacija najbolje opisuje najsvježiji, 'zabočki slučaj'.

Zabočki slučaj

Naime, na prošlotjednoj je sjednici zabočkog Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Hanžek obavijestio vijećnike da je Grad, sukladno zakonskoj regulativi, raspisao natječaj za snabdijevanje električnom energijom za javnu rasvjetu. – Prošle godine, iznos koji smo plaćali za javnu rasvjetu, bio je 420 tisuća kuna s PDV-om. Tada nam se javilo pet ponuđača. Ove godine raspisali smo isti natječaj, s istim brojem lampi, sve isto... a na natječaj nam se javio samo jedan ponuđač, i to HEP. Iznos njihove ponude, odnosno, troška kojeg bi trebalo platiti za javnu rasvjetu je 1 milijun i 720 tisuća kuna. Da zaokružim, dakle, 500 posto više. Poništili smo natječaj, snabdijevanje još teče, vidjet ćemo. Nekad smo javnu rasvjetu gasili u ponoć, palili u 5 ujutro, možda ćemo morati opet, ali što će biti s gospodarstvenicima i obrtnicima? Ovo nije kritika Vlade, nego kritika jedne hrvatske institucije, na koju hrvatska Vlada ima utjecaja. To je najveći akcelerator inflacije. S obzirom da imam nekog staža u Elektri, znam strukturu proizvodnje električne energije u Hrvatskoj. U najmanju ruku, netko se u HEP-u zaigrao. Ako ništa drugo, radi protiv premijera i Vlade. Drugačije ne mogu protumačiti da s 400 tisuća dođe na milijun i 700 tisuća cijena električne energije – rekao je Hanžek prisutnim vijećnicima koji su ostali zatečeni i začuđeni visinom ponude koju je poslao HEP. Također, Hanžek je istaknuo kako će Vlada morati nešto poduzeti i potom kao primjer spomenuo zabočke gospodarstvenike, braću Pleško, koji za proizvodnju koriste velik broj strojeva na struju i kojima ovakva cijena električne energije drastično otežava poslovanje.

Pregrada i Klanjec

Pregrada i Klanjec također su dobili ponude tristo posto veće nego što su imali do sada. Oba gradonačelnika, i pregradski Marko Vešligaj, i klanječki Zlatko Brlek, bili su prisiljeni poništiti te natječaje. Pregrada će do daljnjeg koristiti privremenu zaštićenu cijenu koju garantira država, koja je nešto manja, ali isto, kažu, previsoka. – Natječaj smo poništili i čekamo dalje što će se događati pa ćemo vidjeti što ćemo poduzeti – rekao nam je Vešligaj, koji, kao i njegov kolega Brlek, kaže da će zbog svega toga zasigurno biti smanjenje investicicije jedinica lokalne samouprave. – Vlada će morati nekako intervenirati prema energentima, jer nije problem samo struja, nego i plin. Tu nije problem samo s jedinicama lokalne samouprave, nego i s industrijom, pogotovo onom koja se bavi proizvodnjom – kaže Brlek.

Oroslavje

Gotovo identična situacija je i u ostalim zagorskim gradovima i općinama.  Dakako, neki su natječaj raspisali prije ovog poskupljenja, jer im je isticao postojeći ugovor, a neki još, poput Krapine, imaju stare ugovore koji traju, budući se većina tih ugovora potpisuje na dvije godine, tako da njih ovaj problem tek čeka. Jedan od takvih gradova je i Oroslavje, čiji gradonačelnik Viktor Šimunić kaže kako natječaj tek trebaju raspisati, ali isto tako svjestan je da će rezultat natječaja biti isti kao i kod drugih. Cijena električne energije za javnu rasvjetu je, kaže Šimunić, nerealno visoka. – Vlada bi trebala urgirati i pomoći svima. Ne samo jedinicama lokalne samouprave. Jer ako će se pomagati samo jednicama lokalne samouprave, a neće se pomagati i poduzetnicima, to će biti kaos. Treba vidjeti s HEP-om da se smanji cijena električne energije, a da si HEP malo smanji dobit. Oni dosta dobro posluju, a s druge strane plaćaju skupe reklame i sponzoriraju sve i svašta. Što se HEP ima reklamirati? Pa oni su praktički monopolist u Hrvatskoj. Neka se malo ukinu te reklame i sponzorstva, pa nek se smanji cijena struje za sve. I za svakog građanina Republike Hrvatske – rekao nam je Šimunić.

Veliko Trgovišće

Načelnik Općine Veliko Trgovišće, Robert Greblički, treutno nema tih problema, budući je natječaj raspisao još prošle godine i ugovor mu traje do sljedeće godine, no, kaže, unatoč činjenici da je energetskom obnovom javne rasvjete ostvario i do šezdeset posto uštede, svjestan je da i Veliko Trgovišće uskoro čeka isti problem. – Nažalost, sve jedinice lokalne samouprave će se naći u istom problemu. Nadamo se da će država napraviti neke korekcije što se tiče tih poskupljenja, jer ovo će biti neodrživo. Ili će kolege početi gasiti javnu rasvjetu ili... ne znam što ćemo drugo napraviti. Vlada će morati poduzeti nešto po tom pitanju – rekao nam je Greblički. Kako god, situacija je slična diljem Hrvatske, a ukoliko Vlada uistinu nešto ne poduzme, bez sumnje nas očekuju noćne redukcije javne rasvjete, zbog kojih će mnogi zagorski gradovi i općine sredinom noći biti u totalnom mraku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook