Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnica Jembrih: Na čelu s Udrugom Sv. Ana u samom smo vrhu u pružanju socijalnih usluga

'Terapijski pas na zadatku': Udruga Sveta Ana uključena u hvalevrijedan projekt


U sklopu projekta „Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju” financiranog iz Europskog socijalnog fonda, u utorak je u Loboru održan edukativno-promotivni program „Terapijski pas na zadatku”.

U okviru projekta djeluje šest terapijskih timova u Hrvatskoj, a jedan od njih djeluje u loborskoj Udruzi Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije.

Edukativno-promotivne aktivnosti održane su s ciljem senzibiliziranja šire zajednice, a program je započeo okruglim stolom na temu „Pozitivni učinci terapijskih pasa na djecu s teškoćama u razvoju” dok je u drugom dijelu programa prikazan rad psa vodiča i održane su kreativne radionice za djecu.

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih naglasila je važnost djelovanja ovakvih udruga na području Općine te provođenja projekata koji olakšavaju djeci s teškoćama svakodnevni život.

– U Krapinsko-zagorskoj županiji i općini Lobor na čelu s Udrugom Sv. Ana, u samom smo vrhu pružanju socijalnih usluga, zamjenjujemo sve nedostatke koje možda imaju državne institucije koje bi trebale pružati usluge obiteljima i djeci, osobama s invaliditetom. Drago mi je da nastavljaju u tom smjeru, a mi ćemo im kao Općina biti podrška u razvijanju svih njihovih usluga – kazala je načelnica Jembrih.

U Udruzi Sv. Ana je terapijski pas Mili, koji Udruzi donosi veselje i toplu atmosferu te svojim korisnicima olakšava snalaženje na radost djece i roditelja.

– Otkad je Mili tu vidljivi su veliki pomaci u napredovanju djece s teškoćama u razvoju. Uz pomoć radnog terapeuta i terapijskog psa djeca se mogu popeti na ljuljačku, ući u bazen s lopticama, a to za njih uistinu velik napredak. To nam dokazuje koliko je dobro uključivanje psa u terapiju i život djece s teškoćama u razvoju, a i njihovih obitelji bilo da je riječ o logopedskim, fizikalnim ili o radnim terapijama – poručila je načelnica dodavši kako će Općina Lobor će uvijek biti podrška i prihvatiti svaku novu ideju na dobrobit svih mještana.

Predsjednica Udruge Sveta Ana Mateja Posarić istaknula je zadovoljstvo što je upravo njihova udruga kroz terapijske timove uključena u ovaj hvalevrijedan projekt dok je predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katelenić naglasila kako međusobnom razmjenom ideja i promišljanja možemo pružiti pomoć onima kojima je to potrebno, a to su u ovom slučaju djeca s teškoćama u razvoju.

– Na taj način uviđamo koje su mogućnosti da zadovoljimo određene potrebe, bilo da se radi o nekom dječjem vrtiću koji ima djecu s teškoćama u razvoju ili nekoj bolnici, rehabilitacijskom centru ili udruzi koja okuplja djecu i odrasle koja o okviru svog rada provodi terapijske aktivnosti – zaključila je Katalenić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook